Yumurta Donasyonu Bir Dayanışma Hareketi 2022
  • 26 Aralık 2022
  • 105

Günümüzde farklı yardımcı üreme teknikleri sayesinde çocuk sahibi olmak çok yaygın. Bu tekniklerin bazıları için donör yumurtaları ve spermlere ihtiyaç vardır ve sperm donasyonu çok yaygınken yumurta donasyonu daha az yaygındır.

Bu belki de bu uygulama etrafında var olan bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır.  İspanya’da yardımcı üreme için Anonim gamet bağışı gibi bazı çalışmalar var. Örneğin bu araştırmalar, bu tür bir bağışın tamamen anonim olduğuna ve durum böyle olmasaydı, bağışçıların çoğunun bağışçı olamayacağına işaret ediyor.

Sperm bağışına göre daha az sıklıkta bir uygulama olmasına rağmen, son yıllarda doğumunu erteleyen ve hamile kalmakta sorun yaşayan kadınlardan gelen talebin artması nedeniyle büyümüştür. Bu şüphesiz anne olmalarını kolaylaştırıyor.

Bağışlanan yumurtalar ne için kullanılır?

Birçok çift çocuk sahibi olabilmek için yumurta donörüne başvurmak zorunda kalıyor. Nedenler birden fazla olabilir: yumurtalık yetmezliği, tekrarlayan düşükler, diğer yardımcı üreme tekniklerinin başarısızlığı, yüksek anne yaşı veya erken menopoz, kalıtsal hastalıkları olan kadınlar, vb.

Bu vakalarda en yaygın olarak kullanılan teknik, donör yumurtaları ve erkekten (çiftten veya bir donörden) alınan spermlerle tüp bebek tedavisi ve ardından embriyonun alıcı kadının rahmine yerleştirilmesidir. Bunun tamamen anonim bir eylem olduğunu vurgulamak önemlidir, bu nedenle bağışçı ve alıcı arasında herhangi bir temas olmayacaktır.

yumurtalık donasyonu

Ancak yumurta donasyonuna başvurmak istediğimizde hayal kırıklığı yaşamamak için dikkat etmemiz gereken bazı gereklilikler ve prosedürler vardır.

Yumurta donörü olmak için gerekenler

Yumurta donörü olmak için aşağıda açıklayacağımız bir dizi şartın yerine getirilmesi gerekmektedir. Ancak genel olarak herhangi bir kadın yumurta donörü olabilir :

  • 18 ila 35 yaş arasındaysanız.
  • Fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklıysanız.
  • Normal bir yumurtlama fonksiyonuna sahipseniz
  • Bulaşıcı hastalıklarınız yoksa.
  • Kişisel veya ailesinde malformasyon veya genetik hastalık öyküsü yoksa.

Bunu da okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz: Yumurtalıkların Erken Alınması

Yumurta donasyonu prosedürü

İşlem yapıldığı kliniğe veya merkeze göre değişiklik gösterse de hepsinde bir dizi ortak aşama vardır.

  • Ön görüşme : İyi sağlık, donör olmayı imkansız kılan hastalıkların olmaması ve yumurtlama fonksiyonunun doğru olması için tıbbi öykü, kan testi, diğer tanı testleri ve fizik muayene yapılır.
  • Yumurtalık uyarımı : Verici, bir aydan kısa süren ve adet döngüsünde 6 ila 10 yumurta elde edilmesini sağlayan bir yumurtalık uyarısına maruz bırakılır. Bu süre zarfında analitik ve ultrason kontrollerine tabi tutulur.
  • Yumurta toplama : Yumurta toplama işlemi sadece birkaç dakika sürer ve sedasyon veya hafif anestezi altında vajinadan gerçekleştirilir. Ayakta tedavi prosedürüdür, bu nedenle kadın günlük rutinine neredeyse anında devam edebilir.
jinekoloji kliniği

Hiçbir tıbbi prosedür tamamen risksiz olmasa da, donör için riskler çok düşüktür. En yaygın olanı adet rahatsızlığına benzer hafif rahatsızlıktır. Ek olarak, doğurganlığın hiçbir şekilde tehlikeye girmediğini vurgulamak önemlidir. Bu nedenle, bu tür bağış güvenlidir.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Ayrıca şunu da okumak isteyebilirsiniz: Adet Döneminde Kan Pıhtılarının Olması Normal mi?

Yumurta bağışının manevi ve parasal karşılığı

Yumurta bağışı, diğer kadınların anne olmasını sağlayacak çok cömert ve sevecen bir eylem olduğundan, verici kadın için oldukça tatmin edici bir deneyimdir.

Duygusal faydaya ek olarak, donör kadın genel sağlık ve doğurganlığının tam bir klinik muayenesine sahip olacaktır. Bahsettiğimiz gibi, bu bağış bağışçının refahını veya doğurganlığını tehlikeye atmaz.

Yumurta bağışı özgecil bir eylem olmasına rağmen bazı ülkelerde bulunan Yardımlı Üreme Yasasına (14/2006) göre, neden olunan olası rahatsızlık için veya daha doğrusu, vericinin geçmesi gereken tüm süreç ve olası rahatsızlık için küçük bir maddi tazminat alınır.

Parasal tazminat İspanya’da 600 ile 1000 Euro arasında değişebilir. Ancak, bağış yapmak isteyen kadınların yarısından azının uygun adaylar olduğunu belirtmek önemlidir. Ayrıca yasa, bir kadının yumurta bağışı yoluyla en fazla 6 çocuğa sahip olabileceğini öngörmektedir.

Yumurta bağışlamak: fedakar bir jest

Yumurtalarınızı bağışlamayı hiç düşündünüz mü? Eğer yapmadıysanız, bunun hakkında çok az bilgi olmasından kaynaklandığını mı düşünüyorsunuz? Sperm ve hatta kan bağışı yapmak daha yaygın olsa da, diğer bağış türleri daha çok “gizli” durumdadır. Ancak, başkalarına yardım edebilmek için yine de eşit derecede önemlidirler.

Yumurta bağışlamak için sağlığınızın iyi olup olmadığını jinekoloğunuza veya doktorunuza sorun. Doğurganlığı Artıran 4 Basit İpucu Doğurganlığı Artıran 4 Basit İpucu Doğurganlık nasıl artar? İnsanlar ergenlik çağından sonra doğurgan hale gelirler. Menopoz zamanı geldiğinde hamile kalma şansı azalmıştır. Daha fazla oku »

La entrada Yumurta Donasyonu Bir Dayanışma Hareketi aparece primero en Sağlığa bir adım.


Kaynak: https://sagligabiradim.com/yumurta-donasyonu-bir-dayanisma-hareketi/

Bu içeriği paylaş