Ev Yapımı Havuçlu Smoothie ve Faydaları 2021
  • 12 Mart 2021
  • 6551

Havuç, pek çok yararlı besin açısından zengin olduğu için perhizinize dahil faktörüz şart olan sebzelerden bir tanesidir. Bunun en iyi bölümü, havucu her türlü tarifi yapmak için kullanabilmenizdir. Bu yazımızda size nasıl havuçlu smoothie yapabileceğinizi ve bunun pek çok yararını anlatacağız.

Bu bağlamda, bundan veyahut başka bir sebzeden yapılan smoothieler içmenin; bilhassa de vitaminler, mineraller ve antioksidanlar olmak üzere bir doz besin almanın iyi bir yolu olduğunu unutmamalıyız. Havuç, smoothie’leri çarpıcı turuncu bir renge dönüştürür ve hem çocuklar hem de yetişkinler için lezzetli olacak tatlı bir aroma sağlar.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Bu yazımız da alakanızı çekebilir: Ispanak, Havuç ve Limon: Zehirli maddelerden Kurtulmak için Tıbbi bir İçecek

Havuç Yemenin Yararları

Havuçların beslenme açısından en dikkat çekici istikameti, A vitamini öncülleri içermeleridir. İspanyalı Beslenme Vakfının verilerine göre, orta büyüklükte bir havuç, 20 ila 39 yaş arasındaki erkekler ve kadınlar için tekliflen günlük A vitamini miktarının sırasıyla %89 ve %112’sini kapsamaktadır.

Ayrı olarak, iyi miktarda karbonhidrat içerir ve bu karbonhidratın hatırı sayılır bir yüzdesi çözünür liftir. Bu arada daha az miktarda C vitamini ve B6 vitamini gibi diğer vitaminleri ve demir, iyot ve potasyum gibi kimi mineralleri içerir. Aşağıda, havucun yararlarını detaylı olarak izah edeceğiz.

Sürahiden bardağa havuçlu smoothie döken bir kadın. Havuç çok istikametli ve besleyici bir gıdadır. Bilhassa mükemmel bir A vitamini, lif ve antioksidan kaynağıdır.

Havuç Göz Sıhhatini İyileştirir

Provitamin A aktivitesine sahip karotenoidler arasında beta-karoten, alfa-karoten ve lutein öne çıkmaktadır. Bu bileşenleri bir sefer sindirdiğinizde, vücudunuz onları göz sıhhatini iyileştirebilecek bir vitamin olan A vitaminine dönüştürür.

Bu yüzden uzmanlar, körlüğü ve göz kuruluğunu önlemek, ağ tabaka ve göz hücrelerini iyi vaziyette tutmak için havuç tüketilmesini önermektedir. Bu bağlamda, JAMA Oftalmoloji mecmuasında yayınlanan bir çalışma, karotenoidlerin yaşa bağlı maküler yozlaşma (keskin, merkezi görmeyi kademeli olarak yok eden bir bozukluk) rizikonunu azaltabileceğine işaret etmektedir.

Havuçlar Kardiyovasküler Sıhhati Destekler

Bu sebze, sodyum oranı düşük olduğu için, kardiyovasküler problemleri önleyebilir. Ayrı olarak su ve besinsel lif itibariyle da zengindir. İkincisi, kolesterolün bağırsaktan emilimini azaltmaya yardımcı olur.

Ayrı olarak, kandaki aşırı kötü kolesterolün (LDL) önlenmesine de yardımcı olur. Bu yüzden, sıhhatli bir perhize havuç katmak, felçleri ve kalp krizlerini önlemeye yardımcı olabilir.

Sindiriminizi İyileştirmeye Yardımcı Olurlar

Bu sebze hem sindirim hem de bağırsak sıhhatini tertip eder. Hem de, her gün bir bardak havuç suyu içmek, daha fazla çözünür ve çözünmeyen lif tüketmenin tesirli bir yoludur.

Özellikle de şu konularda yardımcı olurlar:

  • Bağırsak geçişini normalleştirmek
  • Dışkı boyutunu şekillendirmek ve arttırmak
  • Kabızlığı önlemek
  • Bağırsak ve sindirim sistemlerini iyi vaziyette tutmak

Medicentro isimli ilmi mecmuada 2015 seneninde yayınlanan bir çalışmaya göre havuç suyunun mide savunucu ve mide ülseri üzerinde ehemmiyetli bir önleyici tesiri vardır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Havucun içerdiği A, C, K ve B6 vitaminleri ile potasyum, fosfor ve diğer mineraller bağışıklık sisteminin aktif kalmasına yardımcı olur. Netice olarak, bu, çeşitli enfeksiyon türlerinin rizikonunu azaltır.

Bu yazımızı da okumalısınız: Lezzetli ve Kolay Havuçlu 2 Kek Tarifi

Klasik Havuçlu Smoothie Tarifi

Genel olarak; bir smoothie, süt ya da su ve biraz meyve ya da sebze ile yapabileceğiniz kolay bir tariftir. Havuçlu smoothie yapmak için su kullanmalısınız. Neyse ki, bunu yapmak beş dakikadan az sürer. Ayrı olarak, sebze suları dünyasına girmek için ideal bir seçenektir. Not alın!

Malzemeler

  • 2 orta boy havuç
  • 1 bardak soğuk su (250 ml)
  • Buz (damak tadınıza göre)
  • Sıvı veyahut şase tatlandırıcı

Hazırlanışı

  • Öncelikle havuçları yıkayın ve uçlarını net. Onları soymanıza gerek yok.
  • Havuçları küçük parçalar halinde net ve blendere koyun.
  • Hemen peşinden üstüne soğuk su ilave edin ve pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırın.
  • Bir bardakta servis edin, isterseniz içine tatlandırıcı ilave edin ve tadını çıkarın.

Havuçlu smoothie yapmanın temel yolu budur. Ancak lezzetli tatlar ele geçirmek için üzerine başka sebze veyahut meyveler de ilave edebilirsiniz.

Muhteva kombinasyonuna ek olarak, karışıma başka besinler de ilave edebilirsiniz. Bunu çilek, portakal, maydanoz, zencefil ya da seçenek ettiğiniz diğer meyve ya da sebzelerle yapabilirsiniz.

Elinde cam şişede havuç suyu tutan bir kadın. Besin sağlamasının yanı sıra, havuçlu smoothie bu arada doyurucudur. Bu yüzden, çok fazla kalori tüketmeden açlığınızı gidermenin harika bir yoludur.

Zencefil, Portakal ve Havuçlu Smoothie

Bu, klasik tarifin bir varyasyonudur. Havuç, portakal ve zencefilin kombinasyonu, ferahlatıcı bir tercih olmasının yanı sıra daha fazla A ve C vitamini ve antioksidan sağlar. Bu tarifi sıcak günlerde yapmayı düşünebilirsiniz!

Malzemeler

  • 3 havuç
  • 4 portakal
  • 1 dilim taze zencefil
  • 1 bardak soğuk su (200 ml)
  • Buz ve tatlandırıcı (damak tadınıza göre)

Hazırlanışı

  • İlk olarak havuçları yıkayın, uçlarını kesin, küçük parçalara ayırın ve blendere koyun.
  • Daha sonra portakalları yıkayın, kabuklarını tamamiyle çıkarın (tüm beyaz kısımlar dahil), ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Hepsini çıkarmazsanız, smoothienin tadı acı olacaktır. Bitirince havuçla beraber blendere koyun.
  • Bundan sonra zencefili yıkayın. Kabuğu smoothie’nin tadını değiştirmeyeceği için soymanıza gerek yoktur.
  • Diğer malzemelerle birlikte blendere koyun.
  • Sonra bir bardak soğuk su ve buz ilave edin. Elektrikli karıştırıcınız yoksa, buzu karıştırdıktan sonra ilave edin.
  • Şimdi malzemeleri iki dakika, ya da pürüzsüz bir karışım elde edene kadar karıştırın.
  • Smoothie’yi deneyin ve isterseniz biraz tatlandırıcı ilave edin. Kalorisiz bir tatlandırıcı olduğundan emin olmanızı öneririz. Şeker ilave ederseniz, smoothie’niz daha fazla kalori içerecektir.
  • Son olarak, bir bardakta servis edin ve tadını çıkarın!

Bu Leziz Havuçlu Smoothie Tarifinin Keyfini Çıkarın ve Yararlarından Faydalanın

Bir havuçlu smoothie – veyahut rastgele bir çiğ ve taze sebze ile yapılan bir smoothie – vücuda yararlı biyoaktif bileşikler sağlayabilir. Böylelikle bu doyurucu içecek, perhizinizin kalitesini arttırmanıza yardımcı olur.

Son olarak, bu smoothieyi düzenli olarak içerseniz ve perhizinizi natürel ve kaliteli ürünlere dayandırırsanız, görsel, sindirimsel ve kardiyovasküler sıhhatinize yardımcı olacağınızı ve hem de çeşitli hastalıkların gelişmesini engelleyeceğinizi unutmayın.

Hadi bu tarifimizi bugün deneyin!

Havucun Yararları Nelerdir? Havucun Yararları Nelerdir? Salatalarımızda, yemeklerimizde ve konserverlerimizde bolca kullandığımız havucun özelliklerini öğrenmek istiyor musunuz? Havucun yararları nelerdir? Daha fazla oku »

La entrada Hane Yapımı Havuçlu Smoothie ve Yararları aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş