Salacca zalacca, salak, yılan meyvesi veya cayigo olarak da bilinen oryantal kökenli egzotik bir meyvenin bilimsel adıdır. Tüm takma adlar, derisinin görünümünden kaynaklanmaktadır. Güneydoğu Asya’da ve bazı tropikal ülkelerde yaygındır.
Antioksidan özellikleri sayesinde farmakolojik faydaları ile bilinir ve aynı zamanda çok besleyicidir. Enfes tadı onu Asya gastronomik kültüründe bir favori haline getirmiştir.
Salak veya yılan meyvesinin kökeni
Janick ve Paull’ün ansiklopedisine göre salak, Arecaceae familyasından bir palmiye türünden gelir ve 1500’den beri Endonezyalılar tarafından yetiştirilmektedir. Yabani olarak yetişir ve 50 yıla kadar meyve verebilir.
Bir grup uzman, meyvenin Endonezya’ya özgü olduğunu, ancak o zamandan beri Güneydoğu Asya’ya, Malezya, Tayland ve Myanmar gibi ülkelere yayıldığını söylüyor. Ayrıca Filipinler, Avustralya, Çin, Surinam ve İspanya’ya da yayılmıştır.
Amerika kıtasında ilk kez Ekvador’a, ağırlıklı olarak Amazon bölgesine, tropik iklim koşullarında daha iyi geliştiği için Napo, Sucumbios ve Orellana eyaletlerine geldi.
Yılan meyvesinin özellikleri
Salacca zalacca, çok kısa saplı küçük bir palmiye ağacı türüdür. Yaprakları dikenlidir ve meyveleri dibinde büyür.
Bir botanik uzmanı, yılan meyvesinin 15 ila 40 meyveden oluşan kümelerde büyüdüğünü ve farklı çeşitleri olduğunu bildiriyor. Yılan pullarına benzeyen küçük dikenli kahverengi bir deri ile kaplıdırlar.
Bali salak çeşidinin kırmızımsı kahverengi bir tonu vardır ve derisinin dokusu da yılan derisini andırır. Et, bej tonlu beyazdır ve tohumları içeren 3 loba sahiptir.
Tadı, çıtır çıtır bir doku ile ekşiden tatlıya değişir. Ayrıca yeşilken buruktur ve olgunlaştıkça daha tatlı hale gelir.
Sarı renkli yılan meyvesi, Bali çeşidine benzer bir dokuya ve tada sahiptir, ancak derisi altın tonlarında sarıdır. Hassas ve yumuşak bir posaya, ekşi bir tada sahiptir ve çok suludur.
Ayrıca Okuyun: Egzotik Ejder Meyvesi: Özelliklerini Keşfedin
Besin değerleri
Cueva ve Pizarra, 100 gram (4 oz) meyve başına yüksek lif alımına ek olarak mükemmel miktarda vitamin ve mineral bularak yılan meyvesinin besin özelliklerini analiz ettiler:
- Nem : 81.29 gram.
- Protein : 0.69 gram.
- Toplam karbonhidrat : 17.11 gram.
- Lif : 16.55 gram.
- Yağ : 0.34 gram.
- Fosfor : 1169 miligram/kilo.
- Potasyum : 1339 miligram/kilo.
- Kalsiyum : 220 miligram/kilo.
- Magnezyum : 607 miligram/kilo.
- Demir : 12 miligram/kilo.
- Çinko : 104 miligram/kilo.
- C vitamini : 400 miligram/kilo.
- B2 Vitamini : 6.32 miligram/kilo.
- Niasin : 240 miligram/kilo.
- B1 Vitamini : 20 miligram/kilo.
Bir inceleme, yılan meyvesinin diğer egzotik meyvelerden daha fazla fitokimyasal içerdiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, olgunlaştığında ona tatlı tadını veren şekerler de içerir.
Aynı inceleme, farmakolojik özelliklere sahip bileşiklerden bahseder. Flavonoidler, fenolikler, gallik asit ve diğer birçok antioksidan içerir.
Salak veya yılan meyvesinin faydaları
Yılan meyvesinde bulunan besinler ve fitokimyasallar bazı sağlık problemlerini iyileştirebilir ve meyvesi diğer endüstriyel alanlarda kullanılabilir.
Antioksidan özellikleri
Gıda ile birlikte antioksidan alımı vücuttaki serbest radikallerin aktivitesi ile mücadele edebilir. Birkaç laboratuvar testi, C vitamini varlığından dolayı yılan meyvesinde iyi bir antioksidan kapasite bulmuştur.
Ayrıca, başka bir çalışma, yüksek kolesterollü sıçanlarda yılan meyvesinin polifenol içeriğini ve antioksidan etkisini karakterize etti. Yılan meyvesi özü ile takviye edildiğinde, plazma lipidlerinde önemli bir azalma gözlendi.
Sadece posası antioksidan kapasiteye sahip değildir. Araştırmalar, yılan meyvesinin kabuğunun da antioksidan potansiyelini artırmak için yeterli polifenol içerdiğini ortaya koydu.
Tip 2 diyabetin kontrolüne yardımcı olabilir
Bir grup uzman, az miktarda yılan meyvesi sirkesi ile glikoz seviyesinin düştüğünü buldu. Ek olarak, deney farelerinde hasarlı pankreas hücrelerini yeniden oluşturmayı başardı.
Bilim ayrıca bu meyvenin belirli sindirim enzimleri üzerinde engelleyici bir etkiye sahip olduğunu buldu. Bu, tip 2 diyabetli hastalarda glikoz emilimini azaltmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, etkiyi doğrulamak için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.
Yüksek ürik asit seviyelerini stabilize edebilir
Bir inceleme, yılan meyvesinde iki bileşiğin varlığına atıfta bulunur: gut rahatlaması ile ilgili beta-sitosterol ve metil ester. Bununla birlikte, metil ester, ürik asit kristallerinin oluşumunu önlemede daha etkiliydi.
Ürik asit hakkında her şeyi buradan okuyun: Yüksek Ürik Asit: 5 Yaygın Nedeni
Kronik hastalıkları önleyebilir
Daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyulmasına rağmen, Journal of Functional Foods dergisi, yılan meyvesindeki bazı antioksidanların varlığının kanser önleyici bir etkiye sahip olabileceğini belirten bir makale yayınladı. Ayrıca bu antioksidanların kalp hastalıklarını, felçleri ve menopoz semptomlarını önleyebileceğini bildiriyorlar.
Diğer özellikler
Yılan meyvesi, ekmek yapımında kullanılan mayayı izole etmek için gıda endüstrisinde kullanılmaktadır. Bu maya, geleneksel mayadan daha iyi bir fermantasyon kapasitesine sahiptir ve ona iyi bir kabuk ve iç renk gelişimi sağlar.
Örneğin ananas ile karıştırılarak meyve çayları yapılabilir. Bazı gıda teknolojisi uzmanları, sağlıklı ve güçlü bir içecek geliştirmek için 20:20:60 oranıyla ananas, yılan meyvesi ve logan (ahududu ve böğürtlen melezi bir bitki) karışımının en uygun formülü buldular.
Yılan meyvesinin gastronomik kullanımları
Paull ve Duarte tarafından yayınlanan bir kitapta yılan meyvesi ile yapılan tarifleri bulabiliriz. Yazarlar, olgunlaşmış bir yılan meyvesinin çoğu damak tadına hitap eden tatlı veya ekşi-tatlı bir tada sahip olduğunu bildirmektedir.
Diğer tüketiciler onları çiğ olarak hazırlamayı tercih ederler, ancak çoğu onları reçel, marmelat, jöle, meyve suları, şuruplar ve şekerler haline getirir. Kuruduklarında cips olarak tüketilebilirler.
Tayland’da bu meyve ile köri karışımı hazırlanır ve Malezya’da köfte yapılır. Yılan meyvesinin kıvamı lezzetli kekler yapmanızı sağlar ve hatta kilo vermek için de önerilir.
Ekvador’da yerli halk onu taze ve olgun bir meyve olarak yer. Asya’da olgun meyve, sirke ve şarap yapımında hammadde olarak kullanılır.
Yılan meyvesinin kontrendikasyonları var mı?
İlk kez yılan meyvesi yiyorsanız, tolerans konusunda dikkatli olmalısınız. Sadece küçük bir parça deneyip beklemenizi öneririz. Herhangi bir olumsuz reaksiyona neden olmazsa, yemeye devam edin, ancak asla aşırıya kaçmayın.
Yeşil renkli yılan meyvesini asla sütle karıştırmayın. Kabızlığınız varsa yeşil meyve tüketmeyin. Büzücü olan tanenlerin varlığı bağırsak hareketliliğini azaltır ve tıkanıklığa neden olur. En Sağlıklı 9 Tropik Meyve Tropik meyveler her zaman mevcut değildir ama sağlığımız için çok faydalıdırlar. Mevsimsel olarak tüketebileceğiniz en iyi 9 tropik meyveyi öğrenin. Daha fazla oku »
La entrada Yılan Meyvesi ya da Salak: Özellikleri ve Faydaları aparece primero en Sağlığa bir adım.
Kaynak:
https://sagligabiradim.com/yilan-meyvesi-ya-da-salak-ozellikleri-ve-faydalari/
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!