Yetişkinlerde Öfke nöbetleri: Nedenleri ve İpuçları 2022
  • 28 Mayıs 2022
  • 185

Öfke nöbeti kelimesini duyduğunuzda aklınıza gelen ilk şey nedir? Eminim bunun bir çocukluk olduğunu düşünüyorsundur.

Evet, öyle ve bir açıklaması var: Öfke nöbetleri, gelişmekte olan beyinlerin bozulmasına işaret ediyor. Yani kendilerini düzenlemelerini sağlayan yapılar henüz tam olarak oluşmamıştır. Bu nedenle, bu duygusal patlamaları yaşamaları beklenebilir.

Bununla birlikte, yetişkinlerde öfke nöbetleri de olur, ancak başka nedenlerle. Ne olduklarını yazımızda görelim.

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Öfkenizi Nasıl Kontrol Edersiniz?

Öfke nöbetleri nelerdir?

Çocukların dünyasında öfke nöbetleri fikrine alışmış olsak da, bunlar yetişkin yaşamında da ortaya çıkıyor. Ancak, bu durumda, sosyal ve duygusal becerilerin eksikliğidir.

Yetişkinlerde bir öfke nöbeti, hayal kırıklığı veya öfke duygularını yönetememekten kaynaklanır. Böylece duruma uygun olmayan bir şekilde tepki veririz.

Yani bu, hissettiğimiz duyguyu inkar etmek ya da ondan kaçınmakla ilgili değil, onu nasıl kanalize edip ifade edeceğinizi bilmekle ilgilidir, böylece yanıt, uyarlanabilir ve başkalarının haklarına saygılı olur.

Ancak, bir öfke nöbetinin aşırı doğasından ayrı olarak, biraz daha uzağa bakmalıyız. Anahtar, altta yatan sorunun ne olduğunu belirlemektir.

ellerini açmış bağıran bir kadın
Bir yetişkinde öfke duygusu oluşabilir, ancak kişinin bu duyguyu yönetecek ve yönlendirecek kaynaklara sahip olması da beklenir.

Yetişkinlerde öfke nöbeti nasıldır?

Bu, farklı şekillerde sunulabilir. En yaygın olanları arasında şunlar bulunur:

  • Ölüm sessizliği: Bir yorum, sert sözler veya bir talebin reddedilmesi ile karşı karşıya kalındığında, öfke nöbeti tepkisi mutlak sessizliktir. Kişiyle konuşmaya çalışılabilir, ancak yanıt vermez, uzağa bakar ve diğer kişiyi tamamen görmezden gelir.
  • Patlama: Kişi kontrolden çıkmış gibi görünüyor. Buna yüzün kızarması gibi fiziksel değişiklikler bile eşlik edebilir. Öfke nöbeti hızla tırmandığı için durumu gözlemleyen herkes drama ve abartı gözlemler. En kötü durumlarda, öfke nöbeti diğer kişiye veya nesnelere yönelik hakaret ve fiziksel şiddete dönüşebilir.
  • Pasif saldırganlık: Bazen, kişinin tarzı daha az çatışmacıdır, ancak aynı derecede agresiftir. Bu yüzden bazı incitici yorumlar yapmayı seçer.

Yetişkinlerde öfke nöbetlerinin nedenleri

Yetişkinlerde öfke nöbetleri birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Düşük hayal kırıklığı toleransı : İşler istediğimiz gibi gitmediğinde veya yapılmadığında ayakta duramayız.
  • Duyguların yanlış yönetimi: Duygular var. Onlar doğuştan. Ancak bunlara tepki vermek, onları yönetmeyi öğrenmeyi gerektirir. Çoğu zaman, bu öfke patlamaları, hissettiklerinizi uzun süre bastırmış olmanızdan kaynaklanır.
  • Daha karmaşık bir ruh hali sorunu: Örneğin, öfke ve hayal kırıklığı depresyonun yaygın belirtileridir.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Ayrıca şunu da okumak isteyebilirsiniz: Bu 6 Öz-Denetim Tekniği ile Duygularınızı Kontrol Edin

Yetişkinlerde öfke nöbetleri ile başa çıkmak için ipuçları

Öfke nöbeti yaşamamak için uygulayabileceğimiz stratejilerden bazıları, şimdi tartışacağımız stratejilerdir. Birinin öfke nöbetlerinin bazen kontrolden çıktığını düşünüyorsanız, bunları uygulamaya çalışın.

Sınırlarınızı belirleyin

Çatışmadan kaçınmak için, belirli bir durumda başımıza gelenleri veya bizi neyin kışkırttığını kendimizde kontrol etmek önemlidir. Ancak damla damla bardak dolar ve taşacağı gün gelir. O gün, öfke nöbetinin günüdür.

Tetikleyicilerinizi tanımlamayı öğrenin

Tüm durumlar veya yorumlar bizi aynı şekilde etkilemez. Kendimizi kontrol etmeye yardımcı olmak için, bizi bu kadar rahatsız eden şeyin ne olduğunu bulmak önemlidir.

O zaman bu durumlardan kaçınabilir, onlarla başa çıkmaya hazırlanabilir veya daha iyi tepki vermemize yardımcı olacak başka stratejiler kullanabiliriz. Bu daha önce ne zaman başına geldi? Bu yol gösterici bir soru olabilir.

Aynı şekilde, öfke atağına eşlik eden fiziksel belirtilerin neler olduğunu belirlemeyi öğrenin. Vücutta gerginlik, çarpıntı veya diş sıkması mı yaşıyorsunuz? Bu şekilde, onları daha erken tanıyabileceksiniz.

Boş zaman ve dinlenme alanları yaratın

Sakin olmak için yükümlülüklerinizden ve rutinlerinizden kopabilmeniz çok önemlidir. Stresli bir zihnin öfke patlamaları yaşaması çok daha olasıdır.

Bu arada, rahatlamak için alanlar bulmak, daha sakin ve daha az dürtüsel bir tepki vermek için nefes almayı öğrenmekle ilgilidir. Farkındalık ve yoga, yardımcı olabilecek seçeneklerden bazılarıdır.

yetişkinlerde öfke nöbetlerine egzersizle yardımcı olunabilir
Sizin için hoş olan alanları arayın ve öfke nöbetlerinden kaçınmak için sizi içsel benliğinize bağlayan aktiviteler yapın.

Yetişkinlerde öfke nöbetleri için profesyonel yardım isteyin

Bazen, öfke ve hayal kırıklığı yönetimi, her iki duygu da diğer deneyimler ve anılarla bağlantılı olduğundan, çalışmayı ve rehberli eşlik etmeyi gerektirir.

Duygular hayatın önemli bir parçasıdır

Öfke nöbetleri genellikle aşağılayıcı şeyler olarak görülür. Bazen nedeni veya örtülü veya yetersiz bir şekilde ifade ettiklerini hafife alıyoruz. Belki de başımıza gelenler gerçek arzularımıza aykırıdır. Bazen, gelişim kaynaklarımıza göre gerçekten ne istediğimizi öğrenmemizin tek yolu duygulardır.

Kuşkusuz, duyguların yeterli ifadesi, iyi bir yaşam kalitesi için belirleyici bir faktördür. İşte bu yüzden onları dinlemeyi ve doğru yönetmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Sizi Mutlu Olmaktan Alıkoyan Toksik Duygular Sizi Mutlu Olmaktan Alıkoyan Toksik Duygular Psikoloji ve kişisel gelişim alanında aşırı derecede kullanılan bir terim vardır. Burada "toksisiteden" ve toksik duygular fikrinden bahsediyoruz. Daha fazla oku »

La entrada Yetişkinlerde Öfke nöbetleri: Nedenleri ve İpuçları aparece primero en Sağlığa bir adım.


Kaynak: https://sagligabiradim.com/yetiskinlerde-ofke-nobetleri-nedenleri-ipuclari/

Bu içeriği paylaş