Yardımcı Üreme Teknikleri 2021
  • 23 Temmuz 2021
  • 239

Yardımcı üreme, gebeliği kolaylaştırmak için bir dizi teknik ve tıbbi rehabilitasyonu kapsar. Esasen, çocuk isteyen ancak kısır olan çiftleri dölleme yoludur.

Bunu yapmanın çeşitli yolları vardır. Bununla beraber, hepsi bir kadının vücudunda döllenecek bir embriyo üretmek için sperm ve yumurta gerektirir.

Yardımcı üreme tekniklerinin detaylı bir izahı için okumaya devam edin.

Yardımcı üreme teknikleri türleri

test tüpüne damlatılan bebek Gebe kalmakta zorluk çeken çiftler, yardımcı dölleme tekniklerinden birini seçenek edebilirler.

Genel olarak, bir laboratuvarda döllenme ele geçirmek için üç teknik vardır. Hepsi değişik neticelere, avantajlara ve dezavantajlara yol açar.

Yapay dölleme

Öncelikle, bu teknik, dişi üreme sistemine bir semen örneğinin bırakılmasından oluşur. Emeli, laboratuvarda yapılan iyileştirmelerle spermin dölleme kapasitesini arttırmaktır.

Kadının yumurta üreten en az bir fallop tüpü olmalıdır. Bu tekniği kullanmak için iki tür prosedür vardır: eş kaynaklı ve donör kaynaklı döllenme.

Bunun için yumurtalıklar ilaçla uyarılarak yumurta sayısı arttırılmalıdır. Ele geçirilen meni örneğinde çok miktarda iyi kalitede sperm bulunmalıdır. Bu yüzden en az üç gün cinsel ilişkiden kaçınma önerilir.

Aynı şekilde, maksimum kaliteyi garanti etmek için numune üzerinde bir sperm kapasitasyonu işlemi yapılır. Daha sonra numune hazır olduğunda, teknisyen örneği dölyatağına giren özel bir kateter kullanarak rahim ağzında döller. Daha sonra kateteri çıkarır.

İşlem, spermatozoa sayısında bir azalma veya hareketliliklerinde veya morfolojilerinde farklık olması vaziyetinde ve ayrı olarak erkek üreme sisteminde travmaya bağlı şekil bozuklukları varsa işe fayda. Bu metodun kullanımı, boşalma bozuklukları ve semen farklıkları gibi vaziyetlerde dahi kullanılır.

Ayrı olarak servikal mukusun değişmesi, anti-sperm antikorlarının varlığı, serviksin daralması veya vajinal işlev bozuklukları gibi kadın meseleleri için de kullanılabilir.

Bu yazıyı da okuyun: Doğurganlığı Nasıl Arttırabilirsiniz?

Tüp Bebek (In-vitro fertilization – IVF)

Bu metot, özel bir laboratuvarda döllenme sürecinin yine üretilmesinden oluşur. Bunun için teknisyenler yumurtaları ve spermleri çıkarır ve döllenmeye elverişli bir ortamda muhafaza eder.

Bu teknik çoklukla düşük semen kalitesi, tıkalı tüpler, şiddetli endometriozis ve nedeni bilinmeyen kısırlık olayları içindir.

Doktorlar evvelce bir çift üzerinde inceleme yaparlar. Daha sonra yumurtalıkları hormonlarla uyarırlar, yumurtaları çıkarırlar, spermle döllerler ve döllenmenin başarılı olup olmadığını değerlendirmek için kültür yaparlar. İki ila altı gün sonra embriyoları kadının rahmine aktarırlar.

Okuyun: Preimplantasyon Genetik Tanı Nedir?

İntrasitoplazmik Enjeksiyon (Intracytoplasmic Injection – ICSI)

Mikroenjeksiyon yardımı ile teknisyenler, döllenmeyi kolaylaştırmak için spermi yumurtaya sokar. Tüp bebek için yardımcı bir yoldur ve asal olarak meninin kalitesi düşük olduğunda kullanılır.

Olgun oositler mikroenjeksiyon için uygundur. Özel bir mikroskoptan bakılarak mikroenjeksiyon pipeti ile tek bir spermin alınması ve yumurtaya verilmesinden oluşur.

Yardımcı üremenin avantajları

mendille bebek temizleyen el Yardımcı üreme, bekar insanlara, aynı cinsiyetten çiftlere veya doğurganlık meseleleri olanlara ebeveynlik olanağı sunar.

Vaziyete göre yardımcı üremenin sayısız avantajı vardır. Bunlardan en ehemmiyetlisi, bekar insanlar ve aynı cinsiyetten çiftlerin çocuk sahibi olma ihtimalidir.

Diğer bir avantaj ise preimplantasyon genetik tanı ile kalıtsal hastalıklardan savunmanın olası tasarılamasıdır. Bu, tüp bebek metoduyla ele geçirilen embriyoların genetik özelliklerini belirlemek için tasarlanmış bir dizi prosedürdür. Bu sayede, en iyi ihtimal rahme transfer edilir.

Yardımcı üremenin dezavantajları

Yardımcı üreme genellikle pahalıdır. Ayrı olarak kullanılan yollara bağlı olarak komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Yumurtalık hiperstimülasyon belirtisi ana komplikasyonlar arasındadır. Karın şiştiğinde ve yumurtalıklar genişlediğinde ortaya çıkar. Bulantı, kusma ve karın ağrısı eşlik edebilir. Ayrıca foliküler aspirasyon veya embriyo transferinden sonra ağrısız vajinal kanama olabilir.

Ansızın fazla embriyo alınırken ve aktarılırken mesane, bağırsak veyahut kan damarı gibi yumurtalıklara yakın uzuvlarda lezyonların yanı sıra çoğul gebelik olasılığı vardır. Düşük yapma rizikosu konusunda olarak, IVF ile düşük yapma olasılığı %12 ila 17’dir.

Yapay tohumlamaya bağlı komplikasyonlar vaziyetinde, fallop tüplerinde tıkanıklık öyküsü olduğunda kramp ağrısı, hafif kanama, mide bulantısı ve kusma veya pelvik enfeksiyon ortaya çıkabilir. Ayrıca aktif bir servikovajinal enfeksiyon varsa benzer bir vaziyet yaşanabilir.

Ayrıca “uygun” ve “uygun olmayan” embriyoların seçimi ve can veren kişiden gelebilecek sperm bağışı ile ilgili da biyoetik tartışmalar yaşanmaktadır.

Her durumda, yardımcı üreme, gebe kalmada mesele yaşayan fertlere ve çiftlere yardımcı olur. Bu oldukça ehemmiyetli bir ilmi atılımdır!

Servikal Yetmezlik: Belirtileri ve Komplikasyonları Servikal Yetmezlik: Belirtileri ve Komplikasyonları Servikal yetmezlik durumunda bu genişleme gebeliğin ikinci trimesterinde (ikinci üç aylık merhalesinde) ağrı veya adaleme olmadan gerçekleşir. Daha fazla oku »

La entrada Yardımcı Üreme Teknikleri aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş