Üşüme, örneğin iklim sıcaklıkları düştüğünde yaşadığımız normal bir histir. Bununla birlikte, üşüme hissi, belirli tıbbi durumların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Bu nedenle, hangi koşullar altında ortaya çıktığını ve diğer semptomlarla aynı anda ortaya çıkıp çıkmadığını gözlemlemek gerekir. İşte üşümenize neden olan 8 hastalık!
Üşümenize neden olan 8 hastalık
Extreme Physiology & Medicine’de yayınlanan araştırmaya göre, kadınların erkeklere kıyasla soğuğa doğal olarak daha az toleransı var. Bununla birlikte, nedenleri hala tamamen bilinmemektedir. Görünüşe göre, bunun nedeni kadınların daha düşük dinlenme metabolizma hızına sahip olmalarıdır.
Bu arada, sıcak günlerde bile ani ve uzun süreli bir üşüme hissi, altta yatan bir sağlık sorununu gizleyebilir. Bu nedenle bu rahatsızlık yaşandıktan sonra özellikle başka belirtiler de eşlik ettiğinde tıbbi yardıma başvurulmalıdır.
Anemi

Anemi, kanda hemoglobin eksikliği ile karakterize bir durumdur. Bu, vücudumuzda oksijen taşınmasına hizmet eden bir proteindir. Mayo Clinic’e göre kırmızı kan hücrelerinin yokluğu, üşüme hissi de dahil olmak üzere bir dizi semptoma yol açan anemiye yol açar.
Diğer işaretler şunları içerebilir:
- Tükenmişlik
- Solgunluk
- Düzensiz çarpıntı
- Fiziksel aktiviteler sırasında nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Göğüs ağrısı
2. Böbrek hastalığı
ABD’deki kâr amacı gütmeyen AARP’de yayınlanan bir gönderi, böbrek hastalığının sürekli üşüme hissinin tetikleyicilerinden biri olabileceğini vurgulamaktadır. Sebep? Böbrekler kanı filtrelemek için düzgün çalışmıyor ve bu semptomların ortaya çıkmasına katkıda bulunan tehlikeli atıklar biriktirme eğilimindedir.
Zayıf dolaşım

Bazı insanlar, normal vücut ısısına sahip olsalar bile, genellikle ekstremitelerde olmak üzere belirli bölgelerde üşüme hissi yaşarlar. Yılın zamanı, kış veya yaz ne olursa olsun, bu insanların elleri ve ayakları üşür.
Bazen ekstremitelerde mavimsi bir renk tonu ve hatta uyuşma olabilir. Bu, kan dolaşımında bir sorun olduğunu gösterebilir. Diğer semptomlar şunları içerebilir:
- Karıncalanma
- Uyuşma
- Ekstremitelerde ağrı
- Kas krampları
Okuyun: Kan dolaşımını Canlandırmak İçin 5 Egzersiz
4. Raynaud hastalığı
Raynaud hastalığı Missouri Medicine’de yayınlanan bir derlemede belirtildiği gibi , insanların her zaman el ve ayaklarının soğuk olmasına neden olabilen bir kan dolaşımı bozukluğudur.
Üşüme hissi düzensiz bir şekilde veya belirli bir zaman içinde (dakikalardan saatlere kadar sürebilir) ortaya çıkabilir. Üşürken, dolaşımı teşvik etmek ve ısı üretmek için etkilenen bölgelerin hareket ettirilmesi ve masaj yapılması önerilir.
Raynaud hastalığı olan hastalarda genellikle beyazımsı ekstremiteler bulunur. Çok üşümenin yanı sıra uyuşma ve yüksek hassasiyet de yaşayabilirler.
5. Tiroid sorunları

Üşüme ve ayrıca yorgunluk, kuru cilt, incelme ve kırılgan saçlar, kilo alımından şikayetçiyseniz, bunun nedeni hipotiroidizm olabilir.
Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi’ndeki bir yayında belirtildiği gibi, genel olarak konuşursak, tiroid sorunları olan kişiler daha düşük bir sıcaklığa ve soğuğa karşı artan hassasiyete sahip olma eğilimindedir.
Tiroid hormonunun vücut ısısını düzenleme işlevi olduğu unutulmamalıdır, bu nedenle değiştirilirse üşüme hissi üretebilir.
Öte yandan tiroidin vücudun metabolizmasını ve reaksiyonlarını düzenlediği de göz önünde bulundurulmalıdır. Tiroid, tiroid hormonunu verimli bir şekilde üretmezse, bu metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.
6. Kan damarlarıyla ilgili sorunlar
Bacaklara ve kollara giden kan akışı kısıtlandığında üşüme hissi oluşur. Bunun nedeni pıhtılaşma sorunları olan kan damarlarının bozukluğu veya damar sertliği olabilir.
Bu tür rahatsızlıklar genellikle ellerde ve ayaklarda beyaz veya mavi renk değişikliğine, kollarda ve bacaklarda karıncalanmaya ve ciltte soğukluğa neden olur.
7. Diyabet

Diyabetli hastalar daha fazla dolaşım sorunlarına sahip olma eğilimindedir. Bu nedenle, üşüme hissi yaşamaları yaygındır. Ayrıca uygun şekilde tedavi edilmezse özellikle ayaklarda soğuğa neden olan sinir hasarına yol açabilir. Bu hastalığın diğer semptomları şunları içerebilir:
- Sık idrara çıkma
- Aşırı susuzluk veya açlık
- Bulanık görme
- İyileşmesi zaman alan kesikler
- Uzun süreli yorgunluk
8. Anoreksiya
Bir kişinin kendini rahat hissetmesi için vücut sıcaklığının 37°C olması ve beden kitle indeksinin yeterli olması gerekir. Beden kitle indeksiniz, anoreksik bir kişide olduğu gibi önemli ölçüde düşerse, diğer rahatsızlıkların yanı sıra , vücudun yaşadığı dekompansasyonların ürünü olan bir üşüme hissi yaşayabilirsiniz.
Sağlıksız bir diyet yaptığınızda ve besin alımım açısından yetersiz olduğunuzda, kişi kendini aşırı ve yorgun hissetme eğiliminde olacaktır. Tedavi eksikliği ciddi sağlık komplikasyonlarına yol açtığı için zamanında yaklaşımı önemlidir.
Öğrenin: Sadoreksiya: Gittikçe Yaygınlaşan Bir Yeme Bozukluğu
Vücuttaki üşüme hissini hafifletmek için öneriler
Üşüme hissi diğer semptomlarla birlikte ortaya çıktığında, teşhis ve zamanında tedavi için doktora gitmek en iyisidir. Bununla birlikte, bu semptomun giderilmesine katkıda bulunabilecek bazı genel önlemler vardır. Bunlar şunları içerir:
- Egzersiz yapmak.
- Yeterince su içmek.
- Alkol ve tütün tüketiminden kaçınmak.
- Dengeli bir diyet sürdürmek.
- Sebze veya tavuk suyu için.
- Diyetinize daha fazla soğan, sarımsak ve zencefil ekleyin.
- Omega-3 gibi yağ asitleri açısından zengin fındık ve yiyecekleri tüketin.
Üşümeniz düşük ortam sıcaklıklarından kaynaklanıyorsa, olağan yönergelere uyulması önerilir: Sarının ve sıcak içecekler veya yiyecekler alın. Sebep bu değilse, rahatlama sağlanana kadar tıbbi tedaviye devam edilmelidir. Neden Bütün Yıl Eller ve Ayaklarda Üşüme Görülür? Kışın hava soğukken el, ayak, kol ve bacaklarınızın neden soğuk olduğunu anlamak kolaydır; ama yazın eller ve ayaklarda üşüme neden görülür? Tıklayın! Daha fazla oku »
La entrada Üşümenize Neden Olan 8 Hastalık aparece primero en Sağlığa bir adım.
Kaynak:
https://sagligabiradim.com/usumenize-neden-olan-hastalik/
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!