Turşu suyu genelde akşamdan kalmalık belirtileri ile savaşta tekliflen natürel çözümlerden birisidir.
Turşu suyunun içerisinde bulunan minerallerin ağır içilen bir günün hemen peşinden elektrolit düzeylerini yenilemeye yardımcı olabileceği belirtiliyor.
Ancak turşu suyunun bu konuda verimliliği tartışmalı zira sunulan ispatların büyük bölümü hikayelere dayalı ispat eder.
Elektrolit Barındırır
İçki bir diüretik gibi davranır, başka bir deyişle idrar imalatını arttırır ve sıvı ile elektrolit kaybını hızlandırır.
Bu yüzden aşırı içki tüketimi dehidrasyona ve elektrolit balanssızlıklarına neden olabilir, bu da akşamdan kalmalık belirtilerine neden olabilir.
Turşu suyunda sodyum ve potasyum bulunur ve bunlar aşırı alkol alımı sebebiyle kaybedilmiş ehemmiyetli elektrolitlerdir.
Bu yüzden turşu suyu içmek teorik olarak elektrolit balanssızlıklarının rehabilitasyonunda yararlı olabilir ve bu da belirtileri azaltmaya yardımcı olabilir.
Ancak turşu suyu ile yapılan çalışmaların neticelerine göre elektrolit düzeyleri üzerinde çok fazla bir tesiri yok.
Mesela 9 kişiyle yapılan bir çalışmada, 86 ml turşu suyu içmek kandaki elektrolit konsantrasyonunu ciddi bir şekilde değiştirmemiş.
Başka bir küçük çalışmada ise spordan sonra turşu suyu içmenin kandaki sodyum düzeylerini arttırmadığı görülmüş. Yeniden de sıvı alımı sağladığından dehidrasyona yarar sağlayabilir.
Daha fazla yüksek kaliteli, büyük çaplı çalışmalar ihtiyaç duyulan. Böylelikle turşu suyu içmenin elektrolit düzeyleri, susuzluk ve akşamdan kalmalık belirtileri üzerindeki tesirleri değerlendirilebilir.
Çok Fazlası Zarar veren Olabilir
Araştırmalar turşu suyu içmenin elektrolit düzeyleri ile ilgili ciddi faydalar sağlamadığını gösterseler de, çok fazla tüketmek sıhhate zarar verebilir.
Turşu suyunda tuz bol bulunur ve 30 ml kadarında 230 mg tuz bulunur.
Sodyumun fazla tüketilmesi sıvı tutumunu arttırabilir ve bu da şişkinlik gibi meselelere neden olabilir.
Sodyum alımını azaltmak yüksek tansiyonu olanlarda tansiyonu düşürmek için tekliflen yollardan birisidir.
Ayrı olarak turşu suyundaki asetik asit de gaz, şişkinlik, mide ağrısı ve ishal gibi sindirim problemlerini daha kötü hale getirebilir.
Şayet akşamdan kalmalığa karşı turşu suyu içmeye karar verdiyseniz, 2-3 yemek kaşığı kadar az bir miktar deneyin ve yan tesir görürseniz kullanmayı bırakın.
Diğer Reçeteler
Araştırmalar turşu suyunun akşamdan kalmalık üzerinde çok büyük etkileri olmadığını gösterseler de, diğer doğal analiz eder faydalı olabilirler.
Tecrübe edebileceğiniz kimi diğer seçenekler şöyle:
- Su için: Bol su içmek dehidrasyonu önler ve onun belirtilerini hafifletir.
- İyi kahvaltı yapın: Düşük kan şekeri baş ağrısı, sersemlik ve yorgunluk gibi akşamdan kalmalık belirtilerini kötüleştirebilir. Sabah iyi bir kahvaltı yapmak mideyi yatıştırır ve kan şekeri düzeylerini dengeleyebilir.
- Biraz uyuyun: Alkol alımı uykuyu bozabilir ve bu da akşamdan kalmalık belirtilerine katkı sağlayabilir. Bol uyku uyumak bedenin iyileşmesine yardımcı olur.
- Destekleri deneyin: Zencefil, kırmızı ginseng, frenk inciri gibi belli destekler akşamdan kalmalığa karşı etkili olabilirler. Yeni bir desteğe başlamadan önce bir sıhhat uzmanına müracaat edin.
Netice Olarak
Turşu suyunda sodyum ve potasyum gibi ehemmiyetli mineraller bulunur ve bunlar alkol tüketiminden kaynaklı tükenmeye çare olabilirler.
Ancak turşu suyu daha fazla su alımına yardımcı olabilse de, çalışmalar onun elektrolit düzeyleri üzerinde çok fazla etkisinin olmayabileceğini ve hem de yüksek miktarlarda tehlikeli olabileceğini gösteriyorlar.
Turşu suyu ile yapılan çoğu araştırmada akşamdan kalmalığa karşı etkili olmadığı görülse de, deşarj olma sağlayabilecek pek çok başka doğal çözüm mevcut.
Akşamdan kalmalığı en baştan önlemek için alkol alımı esnasında bol su içeren susuz kalmayı önlemek ehemmiyetli.
Turşu suyu akşamdan kalmalığa iyi gelir mi? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!