Turşu Severlerin Mevsimi 2022
  • 08 Ekim 2022
  • 160

Kış hazırlıklarının sonlarına gelindiği şu günlerde, sizin evinizdeki hazırlıklar ne durumda? Eylül ayıyla birlikte turşu zamanın geldiğini, pazarlardaki turşuluk tezgahlarının yoğunluğundan fark ettik. Her türlü sebze ve meyveden yapılabileceği gibi lezzetli bir turşu için mevsiminde ve taze olmasına özen göstermek gerekli. Fermente gıdaların arasında yer alan turşu, tuzlu su çözeltisi ile hazırlanarak, eklenen sirkenin de katkısıyla gıdanın daha uzun ömürlü ve sindirimi kolay bir hale getirmesini sağlar. Bölgesine göre, değişen tüketim şekilleriyle farklılık gösterse de açık ara salatalık turşusu her daim liderliğini sürdürebilir.

Turşunun bölgesine göre tüketim şekillerinde farklılık gösterdiğini söyledik. Peki, turşu hangi dönem hayatımıza, mutfaklarımıza dahil oldu?

Tarihinin antik Mezopotamya’ya kadar uzandığı düşünülmektedir. Turşu en eski, en önemli gıda saklama yöntemlerindendir. Eski insanlar sebze ve meyveleri daha uzun süre saklayabilmek için salamura olarak bildiğimiz saklama yöntemini ortaya koydular. Böylelikle istediklerinde sebze ve meyvelere ulaşabileceklerdi. İlk kez toprak küpler içerisine yapılan turşunun günümüzde cam, plastik ve teneke kaplar yerini almıştır.

Turşunun ana malzemesi tuz ve su olsada asit oranını korumak için sirke önemli bir rol oynar. Limon kullanılarak turşu kurulabilir ancak kısa sürede tüketilmesi önerilmektedir. Zeytin ağacı yaprağı, defne yaprağı, sarımsak, kereviz sapı gibi malzemeler hem aromatik lezzet katar hem de turşunun koruyucu yapısını güçlendirir.

Türkiye’ de başta salatalık olmak üzere, lahana, havuç, karnabahar, taze fasulye, biber, pancar, erik, balık hatta yumurta olmak üzere onlarca çeşidi bulunmaktadır.

Dünya’da da bir çok ülkede de turşu çeşitleri tüketilmekte. Bunlardan en bilinenleri Kore’ye ait olan Kimchi. Günümüzde Güney ve Kuzey Kore’de üretilmeye devam ediyor. Geleneksel olarak keskin kokusundan dolayı açık havada fermente edilir.

Fransızların kullandığı turşu çeşidi ise cornichon. Sandiviç içinde, et yemeklerinde ya da atıştırmalık olarak şarküteri ürünleriyle kullanılan bu küçük cornichon turşu, tatlı ve ekşi tadıyla lezzetli bir uyum yakalar. Almanya’da daha şekerli bir lezzet ile karşılaşırsınız. Soğan, sarımsak ve bazı otlar ile lezzetlendirilir. Japon yemeklerinin yanında garnitür olarak tüketilen tsukemonoların bir çok çeşidi mevcuttur.

Türk mutfağına lezzet katan turşu çeşitlerinin yanı sıra, merak edenler için farklı kültür lezzetlerinin turşularını evde üretmekte mümkün. Ne dersin, lezzetini kendi mutfağına eklemek istediğin bir turşu var mı?

 


Kaynak: https://www.aysetolga.com/tursu-severlerin-mevsimi

Bu içeriği paylaş