Transfüzyonlar İçin Yapay Kan: Neleri Kapsar? 2021
  • 30 Mart 2021
  • 313

Her sene düzinelerce otobüs, insanları kan bağışı yapmaları için teşvik etmek üzere dünyanın çeşitli şehirlerini dolaşıyor. Bilhassa, çoğunlukla kaza sayısının arttığı yaz aylarında kan ihtiyacı artıyor. Ancak donör sayısının artması gerek. Peki, yapay kan transfüzyonlarını kullanarak bu meselesi çözmek olası olabilir mi?

Yapay kan oluşturma ihtimaliyle alakalı haber Digital Journal’da yayınlandı. Bu bilgi, çok hızlı bir şekilde dağıldı. Hem de birkaç gazetede dahi kendine yer buldu. Bunun sebebi ne mi? Zira yapay kan transfüzyonları, son zamanlarda daimi artışta olan bir öğrenci çözüm olabilir.

Yapay kan transfüzyonlarıyla alakalı araştırma

kan testleri Yapay kan, milyonlarca insanın kolayca ve hızlı bir şekilde ulaşabildiği yeni bir donör türünün kapılarını aralıyor.

Kan nakli için yapay kan kullanma ihtimali bir hayli insanın dikkatini çekmiştir. Ancak bu, harbiden uygulanabilir mi yoksa tecrübi bir prosedür olarak kalmaya devam mı edecek? İşte bu konuyla alakalı araştırmalar hali hazırda sürüyor.

Yapay kanı, kan nakli yapmak üzere kullanılacak yeni bir yol olarak onaylamadan önce çok daha derinlemesine araştırmalar ve çalışmalar yapılması gerekiyor. Yeniden de aşağıda bu prosedürün neleri içerdiğinden söz edeceğiz. Yapay kan, gelecekte, binlerce hayat kurtaran çok tesirli bir metot haline gelebilir.

Okuyun: Kan Vererek Bebeklerin Hayatını Kurtaran Adam

ErythroMer çalışması

Bu çalışmaya katılan araştırmacılar, Washington Üniversitesinden ve belirtilerini ‘Amerikan Hematoloji Derneğinde (American Society of Hematology) yayınladılar. Araştırmalarında, binlerce hayatı kurtarmayı vaat eden tamamiyle yenilikçi bir şey muvaffak oldular.

Çalışmanın isimi hasbelkader verilmedi. ErythroMer terimi, kanın yerini alabilen bileşen mananına geliyor. Kırmızı kan hücreleriyle örtüşme derecesi yüzde 10’u aşmıyor olmasına karşın, araştırmacılar, bu oranla bile ErythroMer’in acil bir hastayı stabilize etmeye yarayabileceğine inanıyorlar.

Hiç kuşkusuz bu, oldukça umut verici. Doktorların acilen kana ihtiyaç duydukları değişik vaziyetler vardır. Aynı şekilde, bağışçılardan alınan kanın yeterince hızlı erişmediği alanlar olabilir. ErythroMer bu meselelere çözüm olabilir. Peki, nasıl bir prosedür izlemeli?

Bunu da okuyun: Dünya Kan Bağışı Günü Hayat Kurtarıyor

Yapay kan ve prosedürü

kan tüpleri ErythroMer, kırmızı kan hücreleriyle örtüşme oranı düşük olsa da insan kanının yerini tutmayı vaat ediyor.

Bu çalışmada yer alan araştırmacılar, ErythroMer’i toz şeklinde tasarladılar. Bu bileşen, kırmızı kan hücreleri ile aynı işlevleri yerine getiren yapay hücreleri içeriyor. Ancak şayet toz halindeyse, transfüzyon nasıl mümkün olabilir?

  • Uzmanlar ilk olarak ErythroMer’i enjekte edilebilir hale getirmek için suyla karıştırıyorlar.
  • Daha sonra bu bileşeni oda sıcaklığında gizliyorlar.
  • Kullanıcılar, bunu, bir pakete konmuş şekilde taşıyabilirler.

Başka bir deyişle nerede olursanız olun, acilen ihtiyacı olan herkese yapay kan nakli yapabilirsiniz. Tek yapmanız şart olan tozu, suyla karıştırmak ve acilen ihtiyacı olan kişi her kimse ona nakletmektir. İnsan kanının yerine geçen ve taşınabilir olan bu madde, hayal ettiğimizden de fazla insanın hayatını kurtarabilir.

Yapay kanla alakalı beklentiler

Bilim insanları, yapay kanı, hayvanlar üzerinde test2 ettiler ve rapor ettikleri sonuçlar oldukça iyi. Daha açık olmak gerekirse, gerçekleştirdikleri testler, şok halindeki hayvanları hayata döndürmeyi muvaffak oldu. Ancak bu metot, insanlar için kullanılabilir hale gelmeden önce daha fazla test2 yapılması gerekiyor.

Beklentiler oldukça umut verici. Sözgelişi bu, bir savaşta, oldukça yüksek bir muvaffakiyet oranıyla hayat kurtarmak mananına gelebilir. Ayrı olarak bu uzak bölgeler için de pozitif bir çözüm olabilir. Son zamanlarda bağışlanan kanı taşımak için kolay bir yöntem olmadığını unutmamalıyız. Bu yüzden ErythroMer bir çözüm olabilir.

ErythroMer’in kan nakillerini gerçekleştirmek için kullanılabilecek yeni bir yol olduğunu doğrulamadan önce daha fazla araştırma yapılmasını beklememiz gerekecek. Devam eden çalışmaları yakından takip edeceğiz ve umarız sonuçlar başarılı olacak. Bugün hayat kurtarmadan anladığımız şey, yakın gelecekte kökten değişebilir.

Dünya Kan Bağışı Günü Hayat Kurtarıyor Dünya Kan Bağışı Günü Hayat Kurtarıyor Dünya Kan Bağışı Günü, Dünya Sıhhat Örgütü liderliğinde her 14 Haziran'da tertip etmektedir. Geçen sene teması "Herkes için güvenli kan" idi. Daha fazla oku »

La entrada Transfüzyonlar İçin Yapay Kan: Neleri Kapsar? aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş