Ten tene temas tekniği veyahut diğer bir isimiyle kanguru metodu doğumdan hemen sonra uygulanan bir metottur. Bu metotta daha doğmuş olan bebek daha göbek bağı dahi kesilmeden annenin karnına veyahut göğsüne yatırılarak ikilinin ten teması sağlanır.
Aslında bu metot doğumdan günler sonra dahi uygulanabilir. Bu tekniğin hem bebeğin sıhhati hem de anne ile bebek arasındaki bağların güçlenmesi açısından çok sayıda yararı bulunmaktadır. Bu yazımızda sizlere ten tene temas ile ilgili bilmeniz şart olan tüm ayrıntıları sunuyoruz.
Okuyun: Bebekler Neden En İyi Annelerinin Yanında Uyur
Ten Tene Temas Tekniği
Anne ve bebek arasındaki ten tene temas aslında insanlık tarihi süresince var olan bir kavramdır. Bu hemen hemen şuursuzca ve natürel bir biçimde yapılan ve annenin yeni doğmuş olan bebeğine duyduğu sevgiyi gösterdiği ve savunması altında bulunduğunu ona ilettiği bir davranıştır.
Doğum bir bebek için oldukça karmaşık bir süreçtir. Zira dünyaya gelen bir bebek aylar süren gebelik süresince içinde bulunduğu sakin ve konforlu ortamdan ayrılmak vaziyetinde kalır. Bebeğin annesi ile ilk teması onun bir dereceye kadar sakinleşip deşarj olmasına yardımcı olacaktır. O nedenle bebeğin bu deneyimi yaşaması son derece ehemmiyetlidir.
Bu tekniğin pek çok yararı bulunmasına rağmen bu yararların yakın döneme kadar bilinmediğinin vurgulamak gerekir. Aslında bu metot tamamiyle içgüdüsel bir şekilde gerçekleştirilir. Ancak çeşitli teknolojik aletlerin doğumda kullanılmaya başlaması ile beraber bu ehemmiyetli metot unutulmaya yüz tutmuştur.

Bebeğinizle Ten Tene Teması Nasıl Sağlayabilirsiniz?
Ten tene temas evvela daha doğmuş olan bebeğin annenin göğsüne veyahut karnına konulmasıyla gerçekleştirilir. Çoğunlukla bebeğin göbek bağı kesilmeden hemen yapılır. Bebeğin başı yukarıya doğru göğsü anneye temas edecek şekilde yatırılır.
İdeal koşullarda bu pozisyonda annenin memesinin de bebeğe temas etmesi istenir. Ancak bebekten ilk anda emmesi beklenmez. Bu uygulamanın hem normal hem de sezaryen doğumlarda yapılması gerekir. Anne ve bebeğin bu pozisyonda bekleme müddetinin en az bir saat olması gerektiği belirtilmektedir.
Buna ek olarak bu metot bebek doğduktan sonraki ilk günler içinde de yapılabilir. Başka bir deyişle ten tene temas tekniği yalnızca doğum hatırana özel bir uygulama değildir. Bu uygulamayı gerçekleştirmek için gün içinde sakin ve huzurlu bir vakit dilimi yakalamak en uygun seçenektir.
Annenin göğüs bölümünü tamamen açması ve bebeği bu bölgeye yerleştirmesi gerekir. Bebeğin ya da hem bebeğin hem de annenin üstünün örtülmesi ehemmiyetlidir. Bu sayede bebeğin vücut sıcaklığı savunmuş olur. Bu mertebede, küçük bebeklerde uzuvların etraf koşullarına uyarlama yeteneklerinin henüz yeni yeni geliştiğini unutmamak gerekir.
Böylelikle hem anne hem de bebek huzurlu ve sakin bir periyot geçirirler. Bu vaziyetin sağladığı yararlara şu anda ayrıntılı olarak değinmeyeceğiz ancak bebekle annenin bu şekilde yakınlaşmasının stres azaltıcı bir tesire sahip olduğunu dile getirmek gerekir. Hem de önceden de değindiğimiz vücut sıcaklığı dalgalanmalarına karşın ten tene temas sayesinde bir iç balans yakalamak olasıdır.
Okuyun: Daimi Ağlayan Bir Bebek Nasıl Sakinleştirilir
Bu Tekniğin Yararları
Anne ile bebeğin temasının sağladığı yararlar son senelerde pek çok bilim insanı tarafından araştırılmıştır. Cochrane Review tarafından yayımlanan bir çalışmaya göre, bu metot anne ile bebek arasındaki etkileşimi artırmakta ve doğum sırasında bebeğin ağlama miktarını azaltmaktadır.
Başka bir deyişle çalışmada bu ikili arasındaki sevgi paylaşımının ciddi oranda arttığı ortaya konmuştur. Örnek olarak, anne bebeğinin verdiği sinyalleri çok daha iyi anlarken aralarındaki iletişim daha akıcı bir nitelik kazanmakta ve bebeğin istekleri çok daha hızlı bir biçimde karşılık bulmaktadır.
Şili’de bulunan Pontificia Katolik Üniversitesi tarafından hazırlanan bir değerlendirme yazısına göre, ten tene temas yöntemi kadınlarda doğum sonrası çöküntü rizikonunu azaltmaktadır. Aynı şekilde ele geçirilen veriler, doğumdan sonra annenin hastanede geçirdiği gün sayısında da ehemmiyetli ölçüde azalma görüldüğüne işaret etmektedir.
Daha önce de vurguladığımız gibi, bu tekniğin bir diğer yararı da bebeğin vücut sıcaklığının tertip etmesine yardımcı olmasıdır. Başka bir deyişle anne ile ten tene temas bebeklerin normal gelişimleri için ihtiyaç duyulan olan yeterli vücut sıcaklığı dengesinin sağlanmasına katkı sağlar.
Son olarak, bir üniversite hemşirelik çalışmasında da dile getirildiği gibi, doğumdan hemen sonra bu tekniği uygulayan annelerde emzirme oranı çok daha yüksektir. Ayrı olarak uterusun içeri kıvrılmasına yardımcı olduğu için enfeksiyon rizikonunu azaltır. Bu vaziyet, lohusalık dönemindeki annelerin daha az ilaç kullanmalarını sağlar.

Olası Oldukça Ten Tene Temas
Doğum sırasında kanguru metodu son derece natürel ve içgüdüsel olarak uygulanır. Bu metot hem anne hem de bebek açısından yararlıdır. Ancak yeniden de dikkat edilmesi şart olan çeşitli dezavantajlarının bulunduğunu da söylemek gerekir.
Obstetrik ve Jinekoloji Gelişmeleri tarafından yayımlanan bir çalışmada doğumdan sonraki o anda bebeğin hayatını rizikoya atan komplikasyonların ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Her ne kadar düşük bir olasılık de olsa mesela ateş basması ihtimali görülebilir. Öyle dahi olsa ten tene temas uygulaması için anneler teşvik edilmeli ve doğum ekibinin bu metot için hazırlıklı olması sağlanmalıdır.
Bu yüzden şayet bir bebek sahibi olacaksanız bu teknikle alakalı doğru bilgiler edinmeye çalışın ve nasıl uygulanacağını öğrenin. Bu arada doğum hatıranda yeni doğmuş olan bebeğinizle temasın keyfini çıkartın. Bu sayede bebeğin yeni tanıştığı dünyayla ilk deneyimlerinin daha az rahatsız edici olmasını sağlayabilirsiniz.

La entrada Ten Tene Temas: Doğum Sonrası Faydalı Bir Teknik aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!