Stronsiyum Takviyeleri Osteoporoz İçin Faydalı mı? 2022
  • 09 Haziran 2022
  • 155

Osteoporoz, dünya çapında yaklaşık 200 milyon insanı etkileyen ve raporlara göre her yıl milyonlarca kalça kırığı vakasından sorumlu olan bir kemik hastalığıdır. Günümüzde bu durumun ve komplikasyonlarının tedavisi için çeşitli seçenekler mevcuttur. Stronsiyum takviyelerinin osteoporozla mücadelede yararlı olup olmadığını bilmek ister misiniz? Bu yazımızda size bunu anlatacağız.

Kemik kütlesi kaybı ve iç kemik yapısının bozulması, hastalığın ayırt edici özellikleridir. Stronsiyum, kemiklerde %99’a kadar depolanabilen doğal bir eser elementtir. Yıllar boyunca bu mineral osteoporoz, hassas dişler, kemik ağrısı ve hatta prostat kanserini tedavi etmek için kullanılmıştır.

Bugün, ilaç olarak kullanıldığında stronsiyumun farklı biçimleri vardır. Klorür ve ranelat, terapötik seçenekler olarak en yaygın olarak kullanılan formlardır. Bu madde kemik sağlığına çeşitli faydalar sağlar, ancak bazı kişilerin sağlık durumunu da tehlikeye atabilir.

Stronsiyum nedir?

Stronsiyum, doğada sülfat ve karbonat formunda bulunan yumuşak bir metaldir. Bu element, kalsiyum ve magnezyum ile benzer özelliklere sahiptir, bu nedenle insan vücudunun dokularına bağlanabilir. Bu anlamda genellikle kalsiyumun kemiklerdeki yerini alarak kemik gelişimini ve büyümesini arttırır.

Bu eser element, bazı gıdalarda olduğu gibi denizde ve karada da bulunabilir. Genel olarak, deniz ürünleri ana hayvan kaynağıdır. Ayrıca, aşağıdaki gıdalarda az miktarda bulunur:

  • Tahıllar
  • Tam yağlı süt
  • Ispanak
  • Fasulye
  • Marul
  • Kereviz
  • Patates
  • Havuç
mermer bir kasede buz üzerinde istiridye. Tüm deniz ürünleri insanlar için önemli bir stronsiyum kaynağıdır.

Stronsiyum takviyeleri osteoporoza karşı faydalı mı?

Şu anda pazarlanan stronsiyum formları ranelat, sitrat ve klorürdür. Stronsiyum ranelat, Avrupa’da bir anti-osteoporoz ilacı olarak çeşitli faydalarla kredilendirilir. Ancak, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmamıştır.

Stronsiyum klorür ve stronsiyum sitrat takviyeleri, osteoporoz üzerinde ranelat ile aynı etkilere sahip değildir. Benzer şekilde, bu takviyelerin hastalık yönetiminde güvenilirliğini ve etkinliğini destekleyen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

Herhangi bir maddeyi tıbbi amaçlı tüketmeden önce bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.

İlginizi çekebilir: Osteoporozu Önlemek İçin Doğal Yollar

Stronsiyum ranelat’ın osteoporozdaki faydaları

Stronsiyum ranelat, osteoporoz tedavisinde kullanılan son zamanlarda araştırılan bir ilaçtır. Bu maddenin ikili bir etki mekanizması vardır, yeni kemik oluşumunu uyarırken kemik yıkımını önleyebilir.

Araştırmalar, stronsiyum ranelat’ın kemikte kollajen sentezini arttırdığını ve mineralizasyondan sorumlu osteoblastik öncülerin farklılaşmasını desteklediğini doğrulamaktadır. Bu anlamda osteoporozlu kişilerde kırıkların önlenmesinde ve kemik yoğunluğunun artmasında büyük faydalar göstermektedir.

SOTI (spinal osteoporoz terapötik müdahale ) çalışması, stronsiyumun vertebra kırıklarının önlenmesindeki etkisini analiz etti. 3 yıl boyunca günde 2 gram stronsiyum ile tedavi edilen en az bir vertebra kırığı olan 1649 postmenopozal kadını değerlendirdi. Nihai sonuç, bir yılda %52 erken azalma ile yeni kırık riskinde %40’a varan bir azalma oldu.

Öte yandan, Avrupa ve Avustralya’dan 5091 postmenopozal kadınla yürütülen TROPOS ( periferik osteoporoz tedavisi ) çalışması, günde 2 gram stronsiyum kullanımının kemik yoğunluğunu önemli ölçüde iyileştirdiğini ve kırık riskini %36’ya kadar azalttığını gösterdi.

Şu anda, bazı araştırmacılar osteoporozu önlemek için günde 500 miligram ila 1 gramlık bir doz ve halihazırda mevcut olan osteoporozu tedavi etmek için 2 gramlık yüksek bir doz önermektedir. Bununla birlikte, stronsiyum klorür gibi diğer takviye biçimleri insanlarda benzer etkinlik göstermedi, bu nedenle bunlar üzerinde çalışılmaya devam ediliyor.

Benzer şekilde, bugün çocuklar veya hamile ve emziren kadınlar için maksimum güvenli dozlar belirlenmemiştir. Ek olarak, geleneksel tedavilerle birlikte kullanımın hastalığın seyrini iyileştirip iyileştirmediği veya kötüleşmesine neden olup olmadığı belirsizdir.

Osteoporozlu kemikler. Osteoporoz, kemik daha az yoğun ve dolayısıyla daha az dirençli olduğu için hastalarda kırık sıklığını artırır.

Bu yazımızı da okuyun: Osteoartrit Belirtilerini Nasıl İyileştirebilirsiniz?

Stronsiyumun bazı yan etkileri

Çoğu durumda, önerilen dozlarda stronsiyum ranelat kullanımı genellikle nispeten güvenlidir. Bununla birlikte, sürekli ve aşırı tüketim aşağıdaki etkilere neden olabilir:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • İshal
  • Baş ağrısı
  • Ateş
  • Kaşıntı

Öte yandan, Avrupa’da yapılan son araştırmalar, uzun süreli olarak stronsiyum tüketen kişilerin kalp krizi, kan pıhtılaşması ve genelleştirilmiş aşırı duyarlılık sendromları riskinin arttığını belirtmektedir. Ayrıca, bu ilacın venöz tromboz riskini artırabileceği tahmin edilmektedir.

Tedavi edici bir çözüm hala araştırılıyor

Stronsiyum ranelat, yakın zamanda keşfedilen bir tedavi seçeneğidir. Devam eden araştırmalara rağmen, kullanımı sağlık profesyonelleri için tartışmalıdır. Öte yandan, stronsiyum sitrat veya stronsiyum klorür içeren takviyeler, osteoporoza karşı aynı etkilere sahip değildir ve benzer olarak kabul edilmemelidir.

Kalsiyum ve D vitamini, kemik sağlığını korumak için en iyi takviye olmaya devam ediyor. Herhangi bir endişeniz varsa, doktorunuza danışmaktan çekinmeyin. Osteoporoz Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Gerçek Osteoporoz Hakkında Bilmeniz Gereken 6 Gerçek Kemik parçalarının iç mikroyapılarına aşındığı zaman ortaya çıkar. Osteoporoz hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için bu yazımızı okuyun. Daha fazla oku »

La entrada Stronsiyum Takviyeleri Osteoporoz İçin Faydalı mı? aparece primero en Sağlığa bir adım.


Kaynak: https://sagligabiradim.com/stronsiyum-takviyeleri-osteoporoz-icin-faydali-mi/

Bu içeriği paylaş