Çeşitli şizofreni türleri vardır. Yakın vakte kadar bu tinsel bozukluk alt tiplere ayrılıyordu. Her tipte baskın olan özelliklere göre ayırt edilen beş değişik türü vardı.
Yeniden de hepsinde gerçekliği açıklama biçiminde farklılıklar vardır: halüsinasyonlar, sanrılar, davranış ve düşüncede varyasyonlar. Bu hastalık, ona sahip olanların yanı sıra onlara yakın olanların da hayatını büyük ölçüde etkiler.
Hastalar eylemlerini kontrol etme kabiliyetlerini kaybettiklerinde sosyal bir riziko dahi olabilirler. Bugünün yazısı, çeşitli şizofreni türleri ve özellikleri ile ilgili bilmeniz şart olan her şeyi size aktaracaktır.
Ayrı olarak alakanızı çekebilir: Çocuklarda Tinsel Bozukluklar ve Semptomları
Şizofreni nedir?
Şizofreni, çoğunlukla 20 yaş civarında ortaya çıkan tinsel bir bozukluktur. Bu ehemmiyetlidir zira insanlar onu diğer patolojilerle karıştırır. Bununla beraber, uzmanlar, semptomlar küçüklük döneminde veya 45 yaşından sonra ortaya çıkarsa, insanların bu vaziyetten muzdarip olduğunu düşünmezler.
Bu hastalık duyguları, davranışları ve düşünme kabiliyetini etkiler. Semptomlar değişir, ancak halüsinasyonlar sıktır – hem işitsel hem de görsel.
Şizofreni hastası, kimsenin duyamayacağı veya göremeyeceği sesler veya insanlar gibi şeyleri idrak eder. Bu belirti çoğunlukla düşünmeyi değiştirir ve insanlar hiçbir mana dile getirmeyen karışık bir şekilde konuşabilir.
Diğer bir yaygın işaret anormal harekettir. Sözgelişi bir kişi kolunu aşırı hareket ettirebilir veya bir müddet garip bir duruş alabilir. Hem de daha sonra izah edeceğimiz gibi, bu hareket bozukluğu bir takım şizofreni türlerinin özelliği olabilir.

Şizofreni türleri nelerdir?
Universidad de Salamanca’da yazılan bir yazıya göre, hem şizofreni türleri hem de bozukluğun kendisinin kabulü oranla yenidir. Antik çağda, bu hastalıktan muzdarip insanların iblisler tarafından ele geçirildiği düşünülüyordu.
Bu yüzden psikoloji biliminin ehemmiyetli ölçüde ilerlediğini söyleyebiliriz. DSM-V’nin (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Beşinci Baskı) yayınlanmasından önce, ayırt edilebilen yalnızca beş şizofreni türü vardı. Bunları aşağıda listeliyoruz.
Ayrı olarak bakınız: Bipolar Bozukluğa Sahip Olmak Nasıl Bir Şey?
Paranoid şizofreni
Bu tür şizofrenide baskın semptomlar genellikle sanrılar ve işitsel halüsinasyonlardır. Electronic Medical Journal‘da yayınlanan bir araştırmaya göre, bu en sık görülen türdür.
Gayri muntazam şizofreni
Bu insanların duygusal kabiliyetlerinde bir farklık söz konusudur. Her vaziyette uygun şekilde hareket etmekte zorlanırlar. Başka bir deyişle, kendilerini engelleyemezler ve garip davranışlara sahiptirler. Sözgelişi, birisi onlara kötü haber verdiğinde gülmek.
Katatonik
Bu, tüm şizofreni türleri arasında tanıması en kolay olanlardan biridir. Bu kişiler hareket etmeden ve yüzlerinde rastgele bir ifade göstermeden uzun müddet ayakta kalabilirler.
Hareketsiz kalırlar fakat akılları yarışmaya devam eder. Öyle ki dışarıdan irtibatları kopar ve uyaranlara cevaplamazlar.
Kalıntı ve farklılaşmamış
Farklılaşmamış şizofreni, spesifik semptomların baskın olmadığı bir şizofreni türüdür. Asal olarak diğerlerinin bir karışımıdır. Kalıntı şizofreni, rehabilitasyon görmesine karşın belirli semptomları sürdürür.
DSM-5’e göre şizofreni türleri
Son zamanlarda DSM-5, ruhsal bozuklukların teşhisi için standart rehberdir. Bu araç, şizofreni türleri konusunda olarak evvelki baskılara mukayese et çok sayıda farklık içeriyordu.
Revista Iberoamericana de Psicosomática tarafından yapılan bir araştırmaya göre, bu alt tiplerin ortadan kaldırılması ana farklıktır. Şimdi hastalığın başlangıcında baskın olan semptomu belirlemeye çalışıyorlar.
Böylelikle şizofreni türlerini sıralamak yerine hastalığın belirleyicilerini açıklığa kavuşturmaya çalışıyorlar. Bunu bu şekilde yaparlarsa, böylelikle psikolog veya psikiyatrist bu vaziyetteki bir hastayı daha kolay değerlendirebilir ve rehabilitasyon edebilir.

Şizofreni türleri hala bir sınıflandırma olarak kullanılmaktadır
Başka bir deyişle özetle, beş tür şizofreni vardır: paranoid, gayri muntazam, katatonik, farklılaşmamış ve kalıntı. Pek çok uzman bu sınıflandırmayı kaldırmış olmasına karşın, rehabilitasyon oluşturulurken yararlı olabileceği için pek çok kişi de kullanmaya devam etmektedir.
Unutmamanız şart olan şey, rastgele bir türünün ciddi olduğu, bundan muzdarip olanların kendi hayatı ve etrafları için bir riziko oluşturduğudur. Bu yüzden, kendinizin veya yakınınızdaki birinin bundan etkilendiğini düşünüyorsanız, profesyonel yardım almalısınız.

La entrada Şizofreni Türleri ve Özellikleri aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!