Hızlıca anımsadalım: Sızdıran bağırsaklarınız olduğunda, bağırsakların duvarları yaralıdır ve bu da kimyevilerin, mikropların ve sindirilmemiş gıda parçacıklarının kan akışına sızmalarına yol açar. Burada bağışıklık sistemi onları yabancı işgalciler olarak idrak eder ve saldırır, neticeninde ağrılı sindirim problemleri ortaya çıkar. Bunu biliyoruz ve daha çok geniş şekilde bilinen bir tıbbi rahatsızlık olmasa da, bu terim günümüzde bütünsel ve fonksiyonel beslenme uzmanları tarafından daha fazla kullanılmaya başlandı.
Peki sızdıran cilde sahip olabileceğinizi de biliyor musunuz? Bu süreç sızdıran bağırsaklara benzer bir tarzda oluyor ve cildin bariyerinin mesele yaşaması neticeninde nemi içeride tutmakta zorlanması, alerjenleri, toksik maddeleri ve kimyevileri ise dışarda tutmakta zorlanması ile tanımlanıyor. Bunlar cildi aştıkları vakit inflamasyona neden oluyorlar ve iltihaplı sivilce, egzema, sedef, rosacea gibi hastalıklara neden oluyorlar.
Hiç eğlenceli bir vaziyet değil ancak sızdıran cildi yönetmenin ve bariyeri güçlendirmenin yolları var.
Sızdıran Cildin Sebebi Nedir?
Sızdıran cilde yardımcı olmanın yollarına bakmadan önce, bu sorunu hangi alışkanlıkların arttırdığına bir bakalım. Sızdıran cilt, cilt bariyerindeki problemlerden kaynaklanır ve bağırsaklardaki duvarların daha geçirgen hale gelmesi gibi, rahatsız edici maddeler cilt bariyerinden içeri girebilirler. Cilt bariyeriniz bir kale duvarı gibidir ve duvarların temelleri alerjenleri dışarıda meblağ, nemin dışarı kaçmasını önler. Bu duvarı kuvvetli ve sıkı tutmalısınız ancak onu geçirgen hale getiren kimi şeyler şöyle:
- Stres: Stres kortizolda artışa kapı aralar ve çok fazla kortizolümüz olduğunda cildimizin kolajen, hyaluronik asit ve lipid imalatı azalır ve bunlar cilt bariyerine yardımcı olan maddelerdir. Bu maddeler azaldıklarında, dermal tabaka giderek incelir. Yaraların iyileşmesi sorun olmaya başlar. Bunun cildin sıhhati üzerinde çok ciddi neticeleri vardır zira cildimiz yeterince sıvı üretmediğinde, bu cilt bariyerine hasar verir.
- Gıdalar: İnflamasyon kaynağı gıdaların sızdıran bağırsakları tetikleyebildikleri gibi, yediğiniz gıdalar cilt bariyerini etkilerler. Glisemik endeksi yüksek gıdalar, mesela arıtılmış karbonhidratlar ve şekerler, kolajeni bozabiliyorlar. Bu durum kan şekerinde zıplamaya neden olur ve bunun neticeninde glikasyon aslı süreç ortaya çıkar ve şeker kolajene bağlanır, onu yok etmek üzere işaretler.
- Cilt bakımını mübalağa etmek: Cilt bakım rutinleri şahanedirler ancak sızdıran cildi olanlar çok fazlasını yapıyor olabilirler. Bilhassa temizlik ve soyma işlemleri mevzubahis olduğunda, aşırı temizlikten, aşırı peeling ve soyma işlemlerinden uzak durmalı, mutfak lavabosundaki kimyevileri cildinize dokundurmayı bırakmalısınız. Bu, cildinizi temizlemeyin veya soymayın mananına gelmiyor. Ancak cildin bariyerini savunmak için çok hassas bir balansa dikkat etmelisiniz.
Sızdıran Cilde Yardımcı Olmanın Yolları
Şayet sızdıran bir cildiniz olduğunu düşünüyorsanız, cilt bariyerini tekrar oluşturmaya yardımcı olmanın bazı yolları var. Bazıları şöyle:
- Uyku: Güzellik uykusu bir gerçektir. Uykunuzun miktarı ve kalitesi azaldığında, bedeniniz ve beyniniz bunu uzun vadeli bir stres olarak idrak eder. Stresin kolajen imalatını bozduğundan söz etmiştik. Bu yüzden iyi, kaliteli bir uyku temeldir.
- Cilde iyi gelen gıdalar: Sızdıran bağırsak problemine sahip olanların bağırsaklara iyi gelen gıdaları tükettikleri gibi, cilde iyi gelen gıdaları tüketmek de ehemmiyetli. Bunlar genelde bağırsak arkadaşı gıdalar ile aynı şeyler olacaklardır. Sıhhatli yağlar ve prebiyotik ile probiyotik zengini gıdalar cilt sıhhati için iyidirler. Hem bağırsaklara hem de cilde yarar sağlarlar.
- Cildinize biraz mola verdirmek: Cilt bariyeri oluşturma sürecine yardımcı olmak için cildinizin balansını bozmayı bırakmalı ve ona dinlenmesi için fırsat vermelisiniz. Bu ağırlık kaldırma veya kardiyo sonrasındaki yapılanlar gibidir, adalelerin bir günlük dinlenme sürecine ihtiyacı vardır. Aynısı cilt için de geçerli: Glikolik asit gibi kuvvetli bir peeling ürünü kullandıktan sonra, cildi beslemek için kendinize besleyici, mükemmel ve nemli geceler verin. Prebiyotikler, jojoba yağı, ayçiçek yağı, hyaluronik asit gibi bileşenler cildi beslerler, bariyeri tamir ederler ve mikrobiyomu yenilerler.
Netice Olarak
Sızdıran bağırsakları yönetmek için bağırsak sıhhatini optimize ettiğiniz gibi, cildinize bakarak sızdıran cildi de uzakta tutabilirsiniz. Yönetmesi çok zor değil ve cildiniz de size güzel bir parlaklık ve canlılık ile ödül verecektir.
Sızdıran cilt nedir, nedenleri nelerdir? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!