Serebral embolizm bir çeşit serebral enfarktüstür. Diğer bir söylemle, beynin bir bölümündeki kan akışına müdahale eden bir felçtir. Bu patoloji ne yazık ki çok yaygındır ve acilen müdahale edilmesi şart olan bir vaziyettir. Bu yazımızda bu konu konusunda bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağız.
Serebral Embolizm Nedir?
Üstte de söz ettiğimiz gibi, bu serebral enfarksiyon veya felç vaziyetidir. Beyindeki bir kan damarındaki kan akışına olan müdahale nedeniyle, beynin bu damar ile beslenen bölümü ihtiyacı olan kanı alamaz.
Şayet bir dokudaki kan alma durursa, oksijen veya başka besin maddesi de alamaz, zira bu maddelerin taşınmasından kan sorumludur. Bu dokunun bir parçası olan hücreler işlevlerini gerçekleştirmekte zorlanmaya başlar ve nihayetinde can verirler.
Çeşitli tiplerdeki felçlerin de temel sebebi budur. Bu yüzden serebral embolizm, isminden da anlaşıldığı gibi, embolinin beyindeki kan damarına erişmesi demektir.
Bu emboli hücre pıhtıları ve kan partikülleri gibi değişik maddelerden olabilir. Emboli, boyutundan dolayı bir damarda tıkanma yaratarak normal kan akışını engelleyene kadar damarların içinde yolculuk yapar.

Serebral Embolizm Sebepleri ve Çeşitleri
Embolinin çeşitli maddelerden olabileceğini konuştuk. Bir takım kan embolisi çeşitleri ve sebepleri şunlardır:
- Kan pıhtısı. Normal kandan daha yoğun bir kıvama sahiptir. Ana nedeni, kalbe gayri muntazam kan akışına kapı aralayan ve daha sonra pıhtıya sebep olan atriyal fibrilasyondur. Bir operasyon veya kaza sonrasında bilhassa bacakların uzun müddet hareketsiz kalması bu vaziyete sebep olabilir.
- Hava. Bir hava kabarcığı kan geçişini engeller. Hava, kan damarına girmeyi muvaffak olduğunda oluşur. Mesela, hemşire sizden kan almak için iğneyi soktuğunda olabilir.
- Yağ. Kanda kolesterol formunda çok fazla yağ biriktiğinde oluşur.
Trombus ve emboli arasındaki fark şudur, trombus oluştuğu yerdeki damarı, duvardan ayrılmadan tıkar. Ancak emboli, tıkanacağı bir yere gelene kadar dolaşım sisteminde dolaşır. Trombusun ve embolinin türleri ve sebepleri orijin olarak aynıdır.
Daha fazlasını öğrenmek için bu yazımızı da okuyun: Tromboz ve Emboli: Önlemeye Yardımcı 9 Yiyecek
Bu Vücudu Nasıl Etkiler ve Semptomları Nelerdir?
Beynimiz, kan akışına en duyarlı olan uzvumuzdur. Bu, bir hayli hücreden, nöronlardan olmasından ve daimi bol miktarda oksijene ihtiyaç duymasından kaynaklanmaktadır. Bir bölgedeki kan akışının kesintiye uğraması beyin dokusunun atrofiye uğramasına ve birkaç dakika içinde can vermesine kapı aralar.
Serebral embolizmin semptomları aniden kendini gösterir. Birkaç saat içinde semptomların arttığı vaziyetler da görülmüştür ama bu pek yaygın değildir.
Semptomlar etkilediği kan damarına, kanın taşındığı beyin bölgesine ve uzantısına bağlıdır. En yaygın semptomlardan bazıları şunlardır:
- Baş ağrısı
- Güçsüzlük
- Bir veya daha fazla ekstremitede veya vücudun yarısında his kaybı
- Konuşmada veya anlamada ani zorluk
- Yürürken koordinasyon kaybı
- Baş dönmesi veya vertigo
- Bir veya iki gözde de görüş kaybı
Teşhis ve Rehabilitasyon

Bu acil bir vaziyettir. Bunun sebebi, beynin bir bölgesi ne kadar uzun süre kan alamazsa, o kadar doku can verir ve bunun neticeleri da daha ciddi ve geri dönülemez olur. Bu yüzden bu vaziyet çok hızlı bir şekilde tanı gerektirir ve acilen acil servis aranmalıdır.
Acil servis arandığında, kişinin vaziyetini değerlendirmekten sıhhat çalışanları sorumludur. Şayet gerekirse, profesyoneller bunun bir felç olduğundan emin olmak için ve şayet felçse de sınıflandırabilmek için tomografi isteyebilir.
Doktor serebral iskeminin türünü belirledikten sonra, bunun rehabilitasyon hızı hayati bir vaziyettir. Emboli, ilaçlar ile çözülebilir veya bu olmuyorsa, bunu vücuttan çıkarmak için operasyon gerekecektir. Bu vaziyet embolinin tipine ve yerine bağlıdır. Bu yüzden, hangi olaya neyin uygun olacağını profesyoneller belirleyecektir.
Bu yazımız da alakanızı çekebilir: Beyin Felci Öncesinde Vücudun Verdiği 8 İkaz
Serebral Embolizm Acil Bir Vaziyettir
Bu yaygın bir patolojidir ve acil bir vaziyettir. Bu yüzden, acil servise zaman kaybetmeden müracaat edebilmek için semptomlarını ve ikaz işaretlerini fark edebilmek çok ehemmiyetlidir. Hastaneye gittikten sonra, uzmanlar bu vaziyet için en uygun müdahaleye karar verecektir.
Şunu akılda tutmak gerekir ki, kişi, felç sebebi ile kaybettiği tüm işlevleri her vakit geri kazanamayabilir. Bu vaziyet, müddeti her olaya göre farklılık gösterecek bir rehabilitasyon gerektirir.

La entrada Serebral Embolizm Nedir ve Bizi Nasıl Etkiler? aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!