Serebral Emboli Belirtileri, Türleri ve Nedenleri 2021
  • 19 Ekim 2021
  • 219

İnme ve serebral emboli terimleri genellikle kafa karışıklığı yaratır ve ayırt edilmesi zordur. Serebral emboli bir enfarktüs türüdür. Beynin belirli bir bölümüne kan akışında bir kesinti olduğunda ortaya çıkar.

Kanın düzgün bir şekilde dolaşamadığı herhangi bir doku, oksijen eksikliğinden dolayı zarar görür. Beyin buna özellikle duyarlı bir organdır. Ayrıca, bir kişi etkilenen bölgeye bağlı olarak belirli işlevleri kaybedebilir.

Ne yazık ki, serebrovasküler hastalıklar gelişmiş ülkelerde üçüncü önde gelen ölüm nedenidir. Aslında, yetişkinler arasında engelliliğin ve bunamanın önde gelen nedenidir.

Bu makale, inme hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklayacaktır.

Okuyun: Serebral Embolizm Nedir ve Bizi Nasıl Etkiler?

İnme nedir?

Beyin embolisi (inme) sırasında beynin bir bölgesi kan akışından yoksun kalır. Bu, özellikle, bir kan damarının bir emboli tarafından tıkanması anlamına gelir.

Bir emboli, kanla birlikte vücudun başka bir yerine, yani kaynaklandığı yer dışında bir yere taşınan bir kitledir. Katı, sıvı veya gaz olabilir. Bununla birlikte, çoğu zaman bir kan pıhtısıdır.

Bu nedenle, genel olarak bir serebral emboli, vücudun başka bir bölümünden kaynaklanan bir kan pıhtısından oluşur. Beynin damarlarına ulaşana kadar kanla birlikte hareket eder. Orada, kan akışını sağlayan damarı tıkayarak akışı durdurur.

Trombüs ve emboliyi birbirinden ayırt edebilmek önemlidir. Ayrıca, bir trombüs, ortaya çıktığı aynı damardaki bir pıhtıyı ifade eder, hareket etmez. Buna karşılık, embolinin sabit bir konumu yoktur.

Bir kan pıhtısı. Trombozlar hala kan pıhtılarıdır ancak emboliler vücudun diğer bölgelerine gider.

Emboli türleri

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, farklı serebral emboli türleri vardır. Ayrıca kardiyak emboli, kalp ritmindeki bir değişiklikten kaynaklanan kan pıhtılarıdır. Bunlara en iyi örnek atriyal fibrilasyondur.

Hava embolisi nedeniyle de olabilir. Bu, kanın damarda dolaşmasını engelleyen bir hava kabarcığıdır. Yağ embolisi, orijinal yerlerinden ayrılan ve ateroskleroz için tipik olan yağ birikimleridir.

Son olarak, serebral embolinin bir tümör sürecinden de kaynaklanabileceğini unutmayın. Bu durumda, tümörün bir kısmı veya bir grup kanser hücresi damarı tıkar.

Okuyun: Pulmoner Tromboembolizm Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Serebral emboli belirtileri

Serebral emboli belirtileri değişebilir. Beynin etkilenen bölgesine bağlıdırlar. Bazı yaygın belirtiler vardır:

  • Vücudun bir kısmında felç veya uyuşukluk: Bir kolda ve bir bacakta veya yüzün yarısında
  • Ani bir baş ağrısı
  • Görme kaybı
  • Karışıklık ve oryantasyon bozukluğu
  • Ani bir yorgunluk hissi

Sorun şu ki, dolaşım mümkün olan en kısa sürede düzeltilmezse ciddi komplikasyonlar olabilir. Serebral emboli sonrası sekeller yaygındır. Örneğin, bir uzvun dilini veya hareketliliğini bozabilir.

Bazı insanlar hafıza sorunları yaşar ve hareketlerini koordine etmekte zorluk çeker. Bu nedenle, tıbbi bir acil durumdur. Gördüğünüz gibi, erken tedavi komplikasyon oluşumunu azaltır.

Beyindeki bir kan pıhtısının bir örneği.

Serebral emboli tedavisi

Emboli tipine ve etkilenen bölgeye bağlıdır. Amaç, kan akışını eski haline getirmektir, böylece eğer pıhtıysa, onu yok etmek için ilaçlar verilecektir.

Kateter yardımıyla daha az invaziv bir damar tedavisinin yanı sıra bazı durumlarda cerrahi de gereklidir. Katılan hemşire, onu vücudun başka bir yerinden tanıtır ve embolinin olduğu damara ulaşana kadar hareket ettirir.

Son olarak, serebral embolinin tıbbi bir acil durum olduğunu ve herhangi bir semptom fark ettiğiniz anda doktora görünmeniz gerektiğini bilin. Bir hastanın bireysel özelliklerine göre tedaviyi reçete edeceklerdir.

Serebral Hipoksi: Türleri ve Nedenleri Serebral Hipoksi: Türleri ve Nedenleri Serebral hipoksi, beyine normal kabul edilenden daha az oksijen akışı olduğunda ortaya çıkar. Normal bir oksijen akışı, beynin düzgün çalışmasını sağlar. Daha fazla oku »

La entrada Serebral Emboli Belirtileri, Türleri ve Nedenleri aparece primero en Sağlığa bir adım.

Bu içeriği paylaş