Sarkoidoz, granülom isimi verilen anormal irinli hücre birikimlerinin oluşmasını içeren bir hastalıktır. Pek çok uzuvu etkileyebilir, ancak en çok akciğerleri ve lenf düğümlerini etkiler.
Sarkoidozdan etkilenen kişiler çoklukla öksürür ve soluk almakta zorluk çekerler. Bununla beraber, hangi uzuvların etkilendiğine bağlı olarak semptomlar farklık gösterebilir.
Sarkoidoz, bir enfeksiyonun neticesi olabilir. Bununla birlikte, anormal bir bağışıklık sistemi reaksiyonu sebebiyle de ortaya çıkabilir. Bu hastalık genellikle 20 ila 40 yaş arasındaki kişilerde görülür. Buna ek olarak, hemen hemen her vakit kış aylarında veyahut ilkbaharın başlarında olur.
Sarkoidoz Semptomları
Sarkoidoz semptomları, etkilenen bölgeye ve hastalığın derecesine bağlı olarak değişir. Ayrı olarak etkilenen kişinin yaşına ve cinsiyetine de bağlıdır.
Genel semptomlardan bazıları ateş, yorgunluk, halsizlik, tanımlanamayan göğüs ağrısı, iştahsızlık ve eklem ağrısıdır. Bununla birlikte, konumuna bağlı olarak aşağıda izah edeceğimiz belirli semptomları da vardır.
Akciğerler

Bir göğüs röntgeni, kalbin yakınındaki akciğer bölgesinde genişlemiş lenf düğümlerini gösterecektir. Şayet vaziyet şiddetliyse, akciğer kalbin sağ tarafına aşırı yüklenir ve sağ kalp yetmezliğine kapı aralar.
Ciltte Sarkoidoz
Sarkoidoz cildi etkilediğinde, kaval kemiklerinde kırmızı bir döküntü ortaya çıkar. Ateş ve eklem ağrısı da normalde bu belirtiye eşlik eder.
Karaciğer ve Dalak
Sarkoidozu olan kişilerin yüksek bir yüzdesinin karaciğerlerinde granülomları vardır. Bununla birlikte, bu rahatsızlığı olan kişiler genellikle rastgele bir belirti yaşamaz. Bu yüzden, karaciğer normal bir şekilde çalışıyor gibi görünür; ancak kan testleri, karaciğerin etkilenme derecesi ile ilgili data sağlayacaktır.
Gözler
Şayet sarkoidoz gözleri etkilerse kızarıklık ve ağrıya kapı aralar. Buna ek olarak, uzun müddetli iltihaplanma, gözün iç sıvısının boşaltılmasını engelleyerek glokoma da kapı aralar.
Bu yazımız da alakanızı çekebilir: Glokom Rizikonunu Önlemenin Tabii Yolları
Kalp
Kalpte oluşan granülomlar kalp çarpıntısına, baş dönmesine ya da kalp yetmezliğine sebep olabilir.
Sarkoidozlu Olan Eklemler ve Adaleler
Sarkoidozdan meydana gelen enflamasyon, yaygın eklem ağrısına kapı aralar. Genellikle bilekler, dirsekler, dizler ve ayak bilekleri en çok etkilenen eklemlerdir.
Sinir Sistemi
Kimi olaylarda, bu durum kraniyal sinirleri etkiler. Bu olduğunda çift görme, duyma kaybı ve kısmi yüz felci gibi semptomlar yaşayabilirsiniz.
Kalsiyum Düzeylerinde Artış
Bu durum ayrı olarak kandaki ve idrardaki kalsiyum düzeylerini de arttırabilir. Bunun nedeni, granülomların kalsiyum emilimini artıran aktif D vitamini üretmesidir.
Yüksek kalsiyum düzeyleri iştahsızlık, mide bulantısı, kusma, susuzluk ve aşırı idrara çıkmaya kapı aralar. Bununla birlikte, uzun müddet süresince yüksek kalsiyum düzeylerine sahip olduysanız, vücudunuz böbrek taşı oluşturabilir. Bu, kronik böbrek hastalığına kapı aralayabilir.
Sarkoidoz Rehabilitasyonu

Bu rahatsızlıktan muzdarip olan çoğu kişinin tedaviye ihtiyacı yoktur. Bununla birlikte, şayet gerekirse, doktorlar ağrıyı ve ateşi hafifletmek için steroid olmayan anti-enflamatuvar ilaçlar uygulayabilir.
Kortikosteroidler: Sarkoidozda Seçenek Edilen Tedavi
Doktorlar; boğulma, eklem ya da göğüs ağrısı ve ateşe kapı aralayan sarkoidoz olaylarını tedavi etmek için kortikosteroid kullanır. Ek olarak, yüksek düzeylerde kalsiyumunuz ve deforme edici cilt lezyonlarınız olduğunda bunları kullanırlar. Aynı şekilde; karaciğer, kalp ve sinir sistemi işlevlerinizde bozukluk varsa da doktorlar bunları sıklıkla kullanırlar.
Kortikosteroidler sarkoidozun kapı araladığı semptomları ve doku hasarını iyi kontrol eder. Ancak pulmoner fibrozu önleyemezler.
Bu yazımızı da okuyun: Kortikofobi veya Kortikosteroid Kullanma Korkusu
Bağışıklık Sistemi Baskılayıcılar (İmmünsüpresanlar)
Sarkoidozdan etkilenen kişilerin takriben %10’u sadece kortikosteroidler ile yapılan tedaviye cevap vermez. Bu durumlarda doktorlar metotreksat kullanır. Bazı durumlarda, eğer kortikosteroidler tesirsiz ise ya da istenmeyen yan tesirlere kapı aralarlarsa, doktorlar bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar uygular.
Bu ilaçlardan bazıları azatiyoprin, klorokin ya da hidroksiklorokin ve infliksimabdır. Hidroksiklorokin, deforme edici cilt lezyonlarının tedavisinde yararlıdır. Kanda yüksek düzeylerde kalsiyum olduğunda da yararlıdır.
Bunlara ek olarak, lenf düğümlerinde ağrılı enflamasyonlar olduğunda da tesirli olabilir. Diğer taraftan sarkoidoz kalbinizi etkiliyorsa kalp piline ihtiyacınız olabilir.

La entrada Sarkoidoz Nedir? Semptomları ve Tedavisi aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!