Sağlıklı Yaşlanma İçin İpuçları 2021
  • 25 Temmuz 2021
  • 300

Doğru tedbirleri erkenden aldığınız sürece sıhhatli yaşlanma olasıdır. Gördüğünüz gibi, yaşlılık kesinlikle hastalık ve rahatsızlık ile eş manalı değildir. Tabii olarak bir miktar kötüye gitme yaşasak da, aslında bunun o kadar şiddetli olması gerekmez.

Hayat arayışı dünya çapında arttı. Aslında, Dünya Sıhhat Örgütü (WHO), dünyadaki 60 yaş üstü insan sayısının 2015 ile 2050 seneleri arasında hemen hemen iki katına çıkacağını düşünüyor.

Şu anda, bir hayli yaşlı insan aktif ve tatmin edici bir hayat sürüyor. Ancak, oraya erişmek için hepsinin sıhhatli bir şekilde yaşlanması gerekiyordu. Bu yüzden, hepimiz bedenlerimizin ve zihnimizin tabii düşüşünü en üye indiren daha iyi alışkanlıklar edinmeliyiz.

Sıhhatli yaşlanma

aynada kırışıklıklarına bakan kadın Yaşlanma, fiziksel ve psikososyal farklıkları içeren doğal bir süreçtir.

Yaşlanma, moleküler ve hücresel hasarın birikmesinin tesiridir. Ayrı olarak, hastalık rizikonunu artırırken fiziksel ve zihni kapasitelerde düşüşe yol açar. Yaş her vakit buna kapı aralayan etmen değildir.

Yaşlılık ayrı olarak çeşitli psikososyal farklıklarla beraber gelir. Bunlardan en bariz olanı çalışma hayatının bitmesi ve akranların sosyal etrafının gittikçe azalmasıdır. Tüm bu farklıklar, insanlar sıhhatli bir şekilde yaşlandıkça görecelidir. Peki fakat sıhhatli yaşlanmayı hangi faktörler etkiler? Hadi bulalım.

Biyolojik etken

Elbette biyolojik etmenin yaşlanma üzerinde tesiri var ama genelleme yapmayalım. Kimi 80 yaşındakiler, 30 yaşındakilerden daha sıhhatlidir. Bu, genetikten, bilhassa de yaşam tarzından kuvvetli bir şekilde etkilenir.

Her vaziyette, insanlar yaşlandıkça duyularda keskinlik kaybı, daha fazla adale-iskelet sistemi meseleleri ve kronik hastalıklar olması yaygındır. Çöküntü ve kimi bunama türleri de daha yaygındır.

Etraf

Etraf, sıhhatli yaşlanma için belirleyicidir ve doğumdan önce dahi tesiri vardır. Aslında uygun yaşam tarzı alışkanlıklarının kazanılması ve sürdürülmesi ile yakından alakalıdır ve insanların ruh sıhhati üzerinde ehemmiyetli bir tesire sahiptir.

Ayrı olarak etraf, mesela toplu taşıma kullanımı gibi günlük aktivitelerin performansını ya kolaylaştırır veyahut engeller.

Okuyun: Yaşlılarda Düşmeleri Önlemek İçin Yapılacaklar

Sıhhat hizmetleri ve sıhhatli yaşlanma

Herkesin sıhhat hizmetlerine eşit ulaşımı yoktur. Böylelikle bu eksiklik hayat süresince birikir ve yaşlılık döneminde hayat kalitesini etkiler. Bu evrede, sıhhat hizmetlerinin mevcudiyeti belirleyici bir etmendir ve her vakit mevcut değildir.

WHO, tüm ülkelerde ve tüm insanlarda kronik bakım sistemlerini müdafaa etmektedir. Bunun olası olması için randımanlı yönetişim, altyapı ve eğitimli personel gereklidir. Düşünebileceğiniz gibi, bunların hepsi beraber yaşlı insanların hayat kalitesini ehemmiyetli ölçüde iyileştirebilir.

Stereotipler ve ayrımcılık

Yaygın bir yanılgı, yaşlı insanların bağımlı oldukları, üretken olmadıkları ve dolayısıyla toplum üzerinde bir yük olduğudur. Bu, bir hayli vaziyette onlara karşı ayrımcı tutumlara yol açar. Bu da sıhhatli yaşlanmayı daha da zorlaştırır.

Devlet desteği

Hükumetler de sıhhatli yaşlanmayı destekleyen veya engelleyen bir etmendir. Yaşlı yetişkinlerin ihtiyaçlarına dikkat ve zamanında cevap vermek, o yaştaki yaşam kalitesini etkiler.

Devlet bu konuya katılmalıdır. Özellikle yaşlılara yoksunluk veyahut savunmasızlık vaziyetlerinde analiz eder sunması gerekir.

Sıhhatli yaşlanma için ipuçları

yaşlı mutlu çift Balanslı beslenme ve düzenli fiziksel egzersiz gibi sağlıklı hayat tarzı alışkanlıkları sağlıklı yaşlanmaya katkıda bulunur.

Sağlıklı yaşlanmanın birçok istikameti ehemmiyetlidir ve yaşam kalitesini artıran alışkanlıklar ve tutumlarla alakalıdır. En ehemmiyetlilerini aşağıda listeledik:

Sıhhatli yaşlanmanın olmazsa olmazı fiziksel etkinlik

Her gün yürüyüş gibi orta düzeyde fiziksel etkinlik yapın. Uzmanlar günde yarım saat veya eşdeğeri 5.000 adım önermektedir. Bunu ölçmenize yardımcı olan çeşitli uygulamalar bulabilirsiniz.

Hareket etmek kaslarınızı formda meblağ ve vücut ağırlığını tertip eder. İdeal olarak, bu rutinlere erken yaşta başlamalı ve onları sonsuza kadar sürdürmelisiniz.

Alakanızı çekebilir: Yaşlı Sağlığı: Fırsatlar ve İhtiyaçlar

Balanslı beslenme

Perhiz, sıhhat için belirleyici bir faktördür. Perhiz, yüksek oranda sebze, baklagiller, meyve ve kepekli hububatlar içerecek şekilde çeşitli ve balanslı olmalıdır. Besinler ne kadar tabii ve az işlenmişse o kadar iyidir. Fazla yağ ve şeker alımınızı azaltmaya çalışın.

Daha az stres ve daha sıhhatli alışkanlıklar

Stres hayatın hiçbir evresinde iyi değildir. Bu yüzden sağlıklı yaşlanmak, hatıran tadını çıkarmayı bilmek ve kendinizle barışık olmak demektir.

Hobiler, okuma, esin verici konuşmalar ve meditasyon uygulamaları balansı sağlamak için mükemmel alternatiflerdir. Sigara ve içki gibi zarar veren alışkanlıkların tüketimini bırakmak veya azaltmak ehemmiyetlidir.

Katılın ve zamanınızı doldurun

Tıpkı çocuklukta olduğu gibi, yaşlılıkta da oyun oynamak ehemmiyetlidir. Bu yalnızca sosyalleşmek ve iyi zaman geçirmekle alakalı değildir, bu arada bilişsel becerilerinizi aktif tutar.

İzole olmamaya çalışın ve toplum yaşamına katılın. Arkadaşlarınızı sık sık ziyaret edin ve onlarla aktiviteler yapın. Ayrı olarak yeni şeyler öğrenin, yürüyüşe çıkın, yaratıcı ve üretken uğraşlara zaman ayırın, bunların hepsi sağlıklı yaşlanmanıza yardımcı olacaktır.

Sıhhatli yaşlanma olasıdır

Bu, yaşlanmadan önce sıhhatli bir hayat tarzı benimseyerek buna erken hazırlandığınızda maksimuma çıkarabileceğiniz bir şeydir. Ne kadar erken sıhhatli alışkanlıklar edinirseniz, daha sonra yaşam kaliteniz o kadar yüksek olur.

Bir hayli insan en değerli hayallerini yaşlılıkta bitirir. Uzun ve zenginleştirici bir yolculuğa çıkmak, Olimpiyat madalyası kazanmak, kitap yazmak veya üniversiteden mezun olmak her vakit olasıdır. Bu bir düşüş yaşı değil, hayatın diğer boyutlarını keşfetme yaşıdır.

Bağışıklık Sisteminin Yaşlanmasına Karşı Mücadele Bağışıklık Sisteminin Yaşlanmasına Karşı Mücadele Bağışıklık sisteminin yaşlanması çeşitli hastalıklara yakalanma rizikonunu artırır. Ancak süreç tamamiyle geri döndürülemez değildir. Daha fazla oku »

La entrada Sıhhatli Yaşlanma İçin İpuçları aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş