Kahve dünya çapında en fazla tüketilen içeceklerden biridir. Muhtevanında yüksek miktarda antioksidan ve yararlı mineraller barındırır. Ancak kafeinin sebep olduğu etkiler hasebiyle kahve tüketiminin fiziksel ve psikolojik olarak ihtiyaçlarımıza göre uygun miktarlarda olması gerekir. Peki kahve içmenin ne tür tesirleri bulunduğunu biliyor musunuz?
Kahve Tüketimi ve Sebep olduğu Etkiler
Kahve pek çok yararı ve özelliği bulunan bir içecektir. Bunlardan en bariz olanları şu şekilde sıralanabilir:
Tip 2 Diyabet Rizikonunu Azaltması

Düzenli olarak kahve tüketen kişilerde diyabet hastalığına yakalanma ihtimali %25 – 40 oranında daha azdır. Kahve, testosteron ve östrojen hormonlarının aktivitelerini tertip etmekle görevli belirli plazma proteinlerinin oranlarını yükseltir. Bu sayede tip 2 diyabet hasatlığının gelişiminin önüne geçer.
Karaciğer Hastalıkları Rizikonunu Azaltması
Kahve tüketimi siroz hastalığının önlenmesi açısından pozitif tesirlere sahiptir. Siroz, aşırı derecede içki tüketimi ve Hepatit B konusunda bir hastalıktır. Bu rahatsızlığın dışında kahvenin karaciğer kanseri rizikonunu de %40 oranında düşürdüğüne değin çeşitli çalışmalar bulunmaktadır.
Okuyun: Karaciğerine İyi Bakmak İsteyenler İçin 5 Tabii Çözüm
Kahve: Bir Antioksidan Kaynağı
Kahvenin insan vücudu için pek çok yararı bulunmaktadır. B vitaminleri (niacin, riboflavin, pantonhenic asit) nöromusküler sistemin çalışması için ihtiyaç duyulan vitaminlerdir. Kahvenin bu arada vücudumuzda gerçekleşen biyokimyasal süreçler açısından hayati derecede ehemmiyete sahip olan potasyum, manganez ve magnezyum gibi mineralleri de içerdiğinin vurgulamak gerekir.
Merkezi Sinir Sistemini İkazcı Tesire Sahiptir

Dünyada en fazla kullanılan ikazcı madde kafeindir. Bu maddenin tüketimi dopamin ve norepinefrin düzeyini yükseltir ve bu sayede beyin aktiviteleri hızlanır. Bunun neticeninde da enerji düzeyi artar, tepki müddeti hızlanır ve genel manada bilişsel işlevler yüksek kapasiteye çıkar. İşte bu tesirleri nedeniyle talebeler ve çalışanlar arasında kahve tüketimi oldukça yaygındır.
Bununla beraber kahvenin mide ekşimesi, ülser oluşumu, kaygıların artması ve kan basınç düzeyinin yükselmesi gibi çok sayıda yan tesiri de bulunmaktadır. Örnek olarak kahve tüketimi uykusuzluk problemine yol açar. Bu yüzden bazı vaziyetlerde kahvenin içilmesi çeşitli mahzurlara yol açar. Şimdi bu konunun ayrıntılarını inceleyelim.
Okuyun: Kahvenin Yararları: 14 Değişik Amaçla Nasıl Kullanılır?
Sıhhatli Kahve Tüketimi İçin Doğru Alışkanlıklar
Kafeinin sıhhatli ve doğru ölçülerde tüketimi için aşağıda yer alan etmenleri dikkate almak gerekir:
Riziko Grupları

Belirli gruplarda bulunan insanlar gerek fiziksel gerekse psikolojik bazı rahatsızlıkları nedeniyle kafein tüketimi ile ilgili kendi vaziyetlerine göre belirlenen hudutları aşmamaları gerekir. Bazı vaziyetlerde da kafein tüketimi tamamiyle yasaklanabilir.
Şayet aşağıda belirteceğimiz özelliklerden rastgele birine sahipseniz, kahve tüketiminin sizin için bir mahzuru bulunup bulunmadığını öğrenmek için bir sıhhat uzmanına danışmanız ehemmiyetlidir.
- Gebelik veyahut Emzirme Dönemi: Kafein anneden bebeğe geçebilir, bu yüzden bebeğin gelişimini negatif etkileyebilir, stres ve kaygıya sebep olabilir.
- Kansızlık: Şayet kanda bulunan demir oranınız düşükse ve bunun için destek alıyorsanız kafein tüketiminizi kontrol ettirmeniz önerilmektedir. Zira bu tür vaziyetlerde bu vitaminin doğru bir biçimde emilimi zordur.
- İlaç Rehabilitasyonları: Bazı vaziyetlerde kafein ilaç rehabilitasyonlarının yan tesirlerini artırabilir. Bu nedenle böyle bir vaziyetle karşı karşıya kaldığınızda doktorunuza ya da eczacınıza danışmanız yararlı olacaktır.
- Uykusuzluk ya da Anksiyete: Uyku bozuklukları ya da anksiyete atakları yaşayan kişilerde kafein tüketimi netlikle uygun değildir.
- Osteoporoz (Kemik Erimesi): Demir muhtevalı elementlerin emilimi ile irtibatlı olduğundan, kafein vücutta kalsiyumun doğru bir içimde özümlenmesini engeller.
- Arteriyel Hipertansiyon: Kahve kan basıncını artırabilir. O nedenle ne kadar tüketebileceğinizi öğrenmek için bir uzmana danışmanız uygun olacaktır.
- Gastrit: Kafein gastrit mukozanın tahriş olmasına sebep olabilir. Bunun neticeninde da sindirim sistemi ile alakalı bir rahatsızlık ya da patoloji yaşayan kişilerde çeşitli meselelerin ortaya çıkmasına kapı aralayabilir.
Kahveyi Sağlıklı ve Balanslı Bir Beslenme Düzeni İçinde Tüketin
Kahve içerken yapılan en büyük hatalardan biri yanında şeker, yoğunlaştırılmış süt ya da krema kullanmaktır. Bunlara ek olarak kek, kurabiye ya da diğer tatlıların tüketimi de yaygın olarak yapılan yanlışlar arasında bulunmaktadır. Aslında bu tür vaziyetlerde kahvenin kendisi değil onunla birlikte tüketilen yiyeceklerden alınan kaloriler ve yağlar kişiye zarar vermektedir.
Beslenme düzeninizde meyve ve sebze suları (badem ya da soya suyu) ya da şekersiz süt, meyveler ya da hububatlı gıdalar bulundurmanız önerilmektedir. Bu sayede yalnızca kahve tüketiminin yararlarından istifade etmekle kalmaz, bu arada sıhhatli yemek yeme alışkanları da edinmiş oluruz.

La entrada Sıhhatli Kahve Tüketimi İçin İpuçları aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!