Saç dökülmesi bazen ortada gerçek bir kapı aralamasa dahi olabilir. Ancak kimi vaziyetlerde saç dökülmesi vücudumuzdaki gerçek bir meselenin habercisi olabilir. Normal olanı günde 50 ile 100 saç telini kaybetmemizdir. Ancak saç döküldükçe bu arada her gün yeni bir saç çıkar, bu da bu dökülmeyi dengeler.
Kaygı verici olan şey; kaybolan saçların yerine yenisinin gelmemesidir. Bu süreç çok yavaş gerçekleşir ve bu yüzden erken evrede çoğunlukla fark edilmez. Saç dökülmeleriyle alakalı kuşkunuz varsa mevcut görünümünüzü evvelki senelerden resimlerle karşılaştırmak sizin için en iyisi olacaktır.
Her ne şekilde olursa olsun saç dökülmesinin pek çok sebebi vardır. Yazımızın devamında neden saç dökülmesinin gerçekleştiğini izah edeceğiz.
Saç neden dökülür? Androgenetik alopesi?

Androjenik veya androgenetik alopeside iki etken bir arada bulunur:
- Hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan erkeklik hormonu androgenetik etkenleri arasında oluşan balanssızlıktan kaynaklanır. Son zamanlarda hormonal etkenleri yönetmek için rehabilitasyon metotları bulunmaktadır.
- Genetik etkenler: Bir kişinin ailesinde saç dökülmesi öyküsü varsa, bu özelliğin genlerden gelme ihtimali yüksektir. Son zamanlarda genetik etken üzerinde uygulanacak rastgele bir rehabilitasyon metodu veya kontrol yoktur.
Kronik telogen effluvium
Bu, saç dökülmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Vücudun yoğun strese, uzun müddetli bir hastalığa, ciddi bir enfeksiyona, operasyona vb. maruz kalmasından iki veya üç ay sonra gerçekleşen dökülme sebebidir.
Mesela; gebelik kaynaklı hormonal farklıklar olduğunda de ortaya çıkar. Nedenini belirlemek analitik bir çalışma ve rehabilitasyon gerektirir.
Alopesi areata
Otoimmün tepki hasebiyle alopesi areata tipli saç dökmesi alana gelir. Bu, saçın kendi savunmamız tarafından saldırıya uğradığı mananına gelir. Bu savaşma bu arada kaşları, kirpikleri ve vücudumuzdaki tüm tüyleri etkiler.
Bazen tamamiyle kelliğe yol açar. Son zamanlarda bu alopesi formu için ansızın fazla rehabilitasyon vardır. Saç dökülmesine eşlik eden otoimmün hastalıkların varlığını ekarte etmek için bir değerlendirme yapmak gereklidir.
Skarlı alopesi
Skarlı alopesinin nedeni sistemik lupus eritematozus, liken planopilaris, diseksiyon selülit, folikülit dekalvans(kıl kökü irini) ve eroziv püstüloz gibi diğer hastalıklardır. Bilhassa alopesi formunda saldırgan bir yara izi, kaşların da kaybolduğu frontal fibrozan alopesidir.
Normalde yapılması şart olan erken tanıyı koymak için cilt biyopsisi yapmaktır.
İlaçların yan tesirlerinin saç dökülmesine kapı aralaması

Kan basıncını ve çöküntüsü kontrol etmek için kullanılan bir takım ilaçların yanı sıra kanser rehabilitasyonu için kemoterapi ilaçlarının kullanımında saç dökülmesi ortaya çıkar. Bu tür ilaçların kullanımı bırakıldığında genel olarak saç dökülmesi durur.
Kafa cildinde mantar enfeksiyonu
Saç dökülmesine kapı aralayabilecek çeşitli kafa cildi problemleri vardır. En saldırgan olanı, saçın öbekler halinde veya yamalar halinde dökülmesine, kafa cildinin tepesinde kel noktalar oluşmasına ve dökülmesine kapı aralayan mantar enfeksiyonlarıdır.
Bunu da okuyun: Sıhhatli Bir Saç Derisi İçin 5 Emare
Kronik stres ve saç dökülmesi
En sık görülen saç dökülme nedenlerinden biri strestir. Bunun nedeni kafa derisine giden normal kan akışının bozulması ve bunun da saçların kolayca dökülmesine yol açmasıdır. Pozitif tarafı ise can sıkıcı vaziyetleri terapi veya bazı gevşeme teknikleriyle aşmanın yeterli olması ve saçların yine normal şekilde uzamasıdır.
Saç neden dökülür? Yanlış Saç Bakım Yolları
Saç dökülmesinin bir diğer yaygın nedeni, kötü hijyen koşulları veya yanlış güzellik uygulamalarıdır. Bazı şampuanlar veya saç sabitleyicileri çok güçlüdür ve kafa derisinin zayıflamasına yol açarlar. Kurutma makinesinin, saç maşasının, düzleştiricinin sık kullanımı ve ayrı olarak boyaların düzenli olarak uygulanması saç sıhhatine zarar verebilir.
Diğer sıhhat problemleri
Saç dökülmesi, tiroid meseleleri olan kişilerde olduğu kadar şeker hastalığı olanlarda veya menopoza giren kişilerde de yaygındır. Aynı şekilde sedef hastalığı ve seboreik dermatit de saç dökülmesini etkileyen ehemmiyetli sağlık meseleleri arasındadır.
Saç dökülmesi ayrıca kansızlık hastalığından veya vitamin eksikliğinden mustarip kişilerde de sık görülen bir semptomdur. Demirin emilebilmesi ve böylelikle kolajen imalatının artması için C vitamininin geri kazanımı ehemmiyetlidir. Bu nedenle B vitamini istikametinden zengin besinler tüketmek gereklidir.
Bu da alakanızı çekebilir: Vitamin eksikliği
Saç dökülmesine kapı aralayan diğer sebepler
Çoğu kez, sebebi bilinmeyen nedenlerden dolayı saç dökülür. Sözgelimi; kısa müddette çok fazla kilo alıp vermeye sebep olan katı perhizler çoğu kez saç dökülmesine kapı aralar. Hava sıcaklığındaki büyük farklıklar de bu tesire sahip olabilir. Güneş ışınlarına kendimizi uzun müddet maruz bırakacağımız vakitlerde başımızı örtmemiz önerilir.

La entrada Saç Dökülmesi Neden Olur? aparece primero en Sağlığa bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!