Renk Değiştiren Gözler: Gerçekler ve Mitler 2021
  • 10 Şubat 2021
  • 1299

Göz rengi, tıpkı ten ve saç rengi gibi, bir ferdin melanin imalatıyla alakalıdır. Kimi insanlar hayatları süresince çeşitli nedenlerle gözlerinin renk değiştirdiğini deneyim ederler. Bu yazıda, bu konuyla alakalı kimi mitleri çürüteceğiz.

Melanin imalatı, taşınması ve depolanmasında yer alan 150’den fazla gen vardır. Melanin, pigment veren ve sonunda bir kişinin gözlerinin rengini tanımlayan maddedir.

Mavi-yeşil aralıkta açık gözleri olan insanlar büyük miktarlarda melanin üretmez veya depolamazlar. Diğer taraftan, koyu kahverengiden siyaha değişen koyu renkli gözleri olanlar yaparlar.

Göz rengi nasıl belirlenir?

Missouri Medicine mecmuasında yayınlanan bir yazıya göre insanın göz rengini, melanin üreten hücre yapıları olan melanositlerin yoğunluğu ve boyutu belirlemektedir. Melanositlerin tamamı iris stromasında bulunur ve göz rengini ve tonunu etkiler.

Yukarıdaki yazı ayrı olarak 15. kromozomdaki OCA2 geninin melanini oluşturmaktan ve işlemekten mesul olan proteini ürettiğini izah etmektedir. Bu gen ne kadar aktif olursa, o kadar çok melanin üretir ve bu da daha koyu göz renkleri ile sonuçlanır. Bununla beraber, göz rengini etkileyebilecek başka genler de vardır ve bunların birçoğu maviler ve yeşiller gibi daha açık renkler içerir.

Alakanızı çekebilir: Sıhhatinizle Alakalı Gözlerinizden Belli Olan 5 Mesele

İris ne yapar?

İris, bağ dokusu ve adale liflerinden oluşan düz, halka şeklinde bir zardır. Korneanın arkasında bulunur ve göz bebeğini çevreler. İris, gözün renkli bölümüdür ve göz bebeği ile beraber göze ne kadar ışık girdiğini kontrol eder.

İris içindeki adale lifleri, ışığın göze girmesine müsaade etmek için göz bebeğini genişletmeye ve küçültmeye yardımcı olur. Düzgün çalışırken, bu işlev ortamdaki ışık miktarına reaksiyon olarak natürel olarak gerçekleşir.

Amerikan Oftalmoloji Akademisi’ne göre, bazen gözlerinizin rengi değişiyor gibi görünebilir, ancak çoğu kez bu yalnızca ışığın bir oyunudur. Işıktaki farklıklar göz bebeğinin genişlemesine kapı aralar, bu da gözünüzün değişik bir renkte görünmesine kapı aralayabilir ve geçicidir.

Bununla beraber, göz renginizde bir veya iki gözde bariz bir farklık fark ederseniz, vakit kaybetmeden bir göz doktoruna müracaat etmelisiniz. Gözlerin rengini değiştirmesi aslında oldukça nadirdir ve ilaç veya göz travması hasebiyle üveit, hepatit veya aniridi gibi bir hastalık belirtisi olabilir.

göz rengindeki değişmeler Gözlerin rengini değiştirmesi nadirdir ve bir hastalığın belirtisi olabilir.

Renk değiştiren gözlerle alakalı yaygın inançlar

Gözlerin nasıl ve neden renk değiştirebileceğine konusunda bir hayli inanç vardır. Hangilerinin doğru hangilerinin efsane olduğunu belirlemenize yardımcı olmak için buradayız.

Değişik bir göz rengiyle doğduk

Doğru. Hayatın ilk birkaç ayında, melanositler daha yeni başlıyor ve vücudunuzun tüm melaninini üretmemiş vaziyetteler. Bu yüzden, yeni doğmuş bir bebeğin göz rengi muhtemelen vakit içinde değişecektir.

Amerikan Pediatri Akademisi’nde yayınlanan bir yazı, melanositlerin vücudunuzdaki tüm melanini üretmesinin takriben bir sene sürdüğüne işaret ediyor. Başka bir söylemle, bir bebeğin gri veya mavi gözleri, hayatının ilk seneninde daha koyu bir tona dönüşebilir.

Bir takım bebeklerin, albinizm veya heterokromi gibi pigmentasyonlarını etkileyen şartlarla doğmuş olmaları olasıdır, bu vaziyette bir göz diğerinden değişik olabilir veya bir göz bir hayli değişik renk içerebilir. Kazalar, genetik etkenler, hastalıkların tümü bu vaziyete kapı aralayabilir.

Yeşil gözler genetik bir değişinimin neticesidir

Yanlış. Yeşil gözler genetik bir değişinimin neticesi değil, orta dereceli melanin imalatının ve Genetics of Eye Color’daki bu yazıda önerildiği gibi orta düzeydeki melanosit yoğunluğunun neticesidir.

International Journal of Molecular Sciences’da yayınlanan bir başka yazı, göz renginin melanosit sayısı ile belirlenmediğini iddia etti. Bunun yerine, araştırmaya göre, göz rengini etkileyen melanin bileşimidir. Üç tür melanin vardır: eumelanin, feomelanin ve nöromelanin. Sadece feomelanin göz rengini etkiler.

Daha fazlasını keşfedin: Göz Renginiz Sizin Hakkınızda Ne Anlatıyor?

Göz rengi ruh halinize göre değişebilir

Yanlış. Ruh haliniz göz renginizi değiştirmiyor veya en azından bu iddiayı destekleyecek rastgele bir çalışma yok.

Önceden de söz ettiğimiz gibi, ışıktaki farklıklar göz bebeğinin daha parlak veya daha karanlık ortama uyum sağlamak için genişlemesine kapı aralar. Bu olduğunda, iris daha az görünür ve bu da gözünüzün farklı bir renk olduğunu düşünmenize kapı aralayabilir. Ek olarak, gözleriniz yakındaki bir nesnenin rengini dahi yansıtabilir ve bu da bu yanlış idrak etmeye kapı aralayabilir.

Operasyonla gözlerinizin rengini değiştirebilirsiniz

Bu doğrudur, ancak bunu önermiyoruz. Renkli kontak lensleri kullanmanın yanı sıra irisin görünümünü değiştirebilen iki operasyon vardır. Bunlardan biri, 2018 seneninde Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan takma iris implantıdır.

Bu tip operasyonlar, doğum kusurlarını rehabilitasyon faktörün veya bir kazadan sonra gözü düzeltmenin bir yolu olarak başladı. Ancak, göz rengini değiştirmek için hızla popüler bir kozmetik prosedür haline geldi.

Çoğu tıp uzmanı, bir şeyler ters giderse uygun göz işlevini tehlikeye atabileceğinden, sıhhatli gözleri bu operasyona tabi tutmamanızı tavsiye eder. Bu operasyonun rizikolarından bazıları göz içi basıncında artış, göz içi şişlik, korneal ödem, görme kaybı ve glokomdur.

İkinci tip operasyon, daha yaygın olarak kornea dövmesi denilen korneal keratopigmentasyondur. Bu prosedür, gözde opak noktalara kapı aralayan çeşitli derecelerde körlüğü olan hastalar içindir.

Kornea dövmesi, birkaç riziko oluştururken etkilenen gözün görünümünü azaltmaya yardımcı olarak tedavi ve kozmetik için iyi bir tercih haline getirir. Bu tekniği kozmetik emellerle kullanmak isteyen kişiler için, prosedürün orta ila uzun vadeli tesirlerini değerlendiren bir muayenehane çalışma, ışığa duyarlılığa, göz renginin bozulmasına ve kornea irinine kapı aralayabileceğini ortaya koymuştur.

Göz muayenesi olan ihtiyar adam Göz renginizde belirgin bir farklık fark ederseniz, göz doktorunuzla iletişime geçin.

Gözlerinize iyi bakın

Gözlerimiz çevremizdeki dünyayı anlamamıza ve günlük aktiviteleri kolaylıkla yapmamıza yardımcı olur. Aslında görme, beş duyunun en baskın olanı olarak kabul edilir. Göz renginizden hoşlanmasanız da, bu prosedürlerin gözlerinizde ve görme yetinizde onarılamaz hasara kapı aralayabileceğini unutmamak ehemmiyetlidir.

Hayatın ilk seneninden sonra gözleriniz tipik olarak aynı renkte kalır. Göz renginizde farklık fark ederseniz, göz doktorunuzu ziyaret edin. Farklıkların neden olduğunu ve gözlerinizi sıhhatli tutmak için neler yapabileceğinizi size söyleyecektir.

Miyozis’in Tanımı ve Nedenleri (Göz Bebeği Daralması) Miyozis’in Tanımı ve Nedenleri (Göz Bebeği Daralması) Miyozis, göz bebeği daralmasını tanımlamak için kullanılan tıbbi terimdir ve bir kişinin sıhhati ile ilgili çok şey ortaya çıkarır. Daha fazla oku »

La entrada Renk Değiştiren Gözler: Gerçekler ve Mitler aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş