Alyuvar dağılım genişliği veya daha kısa isimiyle RDW kan testi, kanınızdaki eritrositlerin hacim ve boyutlarındaki değişim miktarını ölçen testtir.
Eritrositleriniz oksijeni akciğerlerinizden bedenin tüm bölümlerine taşırlar. Eritrosit hücre genişliği veya hacmindeki normal aralıklar dışındaki değerler, oksijenin bedeninizde taşınmasında problemler yaratabilecek potansiyel problemler olabileceğini ortaya çıkartırlar.
Ancak belli hastalıklarda RDW değerleriniz hala normal olabilir.
Normal eritrosit hücrelerinin standart boyutları 6-8 mikrometre aralığında olur. Şayet boyut daha yüksekse RDW değeriniz yüksektir.
Başka bir deyişle eritrosit hücreleriniz vasatide küçüklerse ancak bu arada çok fazla küçük hücre varsa, RDW’niz yüksek çıkacaktır. Benzer şekilde eritrositler vasatide büyüklerse ancak çok fazla çok büyük hücre de varsa, RDW yeniden yüksek çıkacaktır.
Bu yüzden RDW tam kan sayımı esnasında tek başına bir parametre olarak değerlendirilmez. Bunun yerine hemoglobin ve MCV değerleri ile beraber bir bağlam içerisinde mana taşır.
Yüksek RDW değerleri beslenme eksikliğiniz, kansızlık veya altta yatan başka rahatsızlıklarınız olduğu anlamına gelebilir.
RDW Testi Neden Yapılır?
RDW testi anemi ve aşağıdaki diğer tıbbi rahatsızlıkların teşhisinde yardımcı olması için kullanılır:
- talasemi, ağır anemiye kapı aralayabilen irsiyetsel bir kan bozukluğudur
- şeker hastalığı
- kalp hastalığı
- karaciğer hastalığı
- kanser
Bu test2 yaygın olarak tam kan sayımının içerisinde gerçekleştirilir.
Tam kan sayımı trombosit, alyuvar hücreleri ve lökosit hücreleri gibi kandaki hücrelerin adetleri ve türlerine değin pek çok özelliği ortaya koyar.
Bu testler genel sıhhatinizi belirlemeye yardımcı olurlar ve kimi olaylarda enfeksiyon ile diğer hastalıkların ortaya çıkmasını sağlayabilirler.
Şayet aşağıdakilere sahipseniz doktor tam kan sayımının parçası olarak RDW testine bakabilir:
- baş dönmesi, solgun ten ve hissizlik gibi anemi belirtileri
- demir ve vitamin eksiklikleri
- ailede orak hücre anemisi gibi kan bozuklukları geçmişinin olması
- operasyon ve travmalardan dolayı büyük kan kaybı
- alyuvarları etkileyen bir hastalık teşhisi almak
- HIV ve AIDS gibi kronik hastalıklar
Test İçin Nasıl Hazırlanırsınız?
RDW kan testinden önce doktorunuzun isteyebileceği diğer kan testlerine de bağlı olarak aç kalmanız önerilebilir. Doktor testten önce ihtiyaç duyulan bilgileri size verecektir.
Testin kendisi 5 dakikadan daha uzun sürmez. Hemşire damardan kan alacaktır ve tüpe koyacaktır.
Tüp kan numunesi ile dolduğunda iğne çıkarılır ve hafif bir baskı uygulanarak kanamayı durdurmak için küçük bir bant takılır. Kan tüpü daha sonra test için laboratuvara gönderilir.
Şayet iğne bölgesi bir kaç saat süresince kanamaya devam ederse hemen doktora görünün.
RDW Neticeleri Nasıl Açıklanır?
Alyuvar dağılım genişliği için normal aralık yetişkin kadınlarda 12.2-16.1 arasındadır, yetişkin erkeklerde ise 11.8-14.5 arasındadır. Şayet netice bu aralığın dışındaysa, beslenme eksikliğiniz, enfeksiyonunuz veya başka bir bozukluğunuz olabilir.
Hem de normal RDW değerleriniz olsa da bir rahatsızlığınız olabilir.
Doğru teşhis almak için doktor diğer kan testlerine de bakmalıdır. Bunlar arasında MCV testi gibi tam kan sayımının içerisindeki diğer testler de vardır. Sonuçlar birleştirilir ve doğru rehabilitasyon önerilir.
Diğer testlerle kombine edildiğinde doğru teşhise yardımcı olduğu gibi RDW testi sahip olabileceğiniz bir aneminin türünü belirlemeye de yardımcı olabilir.
RDW Yüksekliği
Şayet RDW çok yüksekse, bu demir, folat ve B-12 vitamini gibi beslenme eksikliklerine işaret edebilir.
Bu sonuçlar bu arada makrositer anemiye de işaret edebilirler. Bu rahatsızlıkta beden yeterince eritrosit üretemiyordur ve ürettiği hücreler de normalden büyüklerdir. Bunun sebebi folat veya B-12 eksikliği olabilir.
Mikrositer anemiye de sahip olabilirsiniz ve bu rahatsızlıkta hem eritrosit adetleri düşüktür hem de hücrelerin boyutları normalden küçüktür. Demir eksikliği anemisi mikrositer aneminin en yaygın sebepleri arasındadır.
Bu rahatsızlıkların teşhisinin doğru konması için doktorunuz tam kan sayımı isteyecektir ve RDW ile MCV test2 bölümlerini karşılaştırarak eritrosit hücre hacminizi ölçecektir.
Yüksek MCV ve yüksek RDW’nin beraber olması makrositer anemiye işaret edebilir. Düşük MCV ve yüksek RDW ise mikrositer anemide ortaya çıkar.
Normal Sonuçlar
Şayet normal RDW ve düşük MCV çıkarsa, kronik böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıklardan kaynaklı bir anemiye sahip olabilirsiniz.
Şayet RDW normalse ancak MCV yüksekse, aplastik aneminiz olabilir. Bu kan bozukluğunda kemik iliği yeterince kan hücresi üretemez.
RDW Düşüklüğü
RDW düşüklüğü ile irtibatlı bir kan bozukluğu bulunmuyor.
Netice Olarak
Kansızlık rehabilitasyon edilebilir bir rahatsızlıktır. Ama doğru şekilde teşhis ve rehabilitasyon edilmezse, hayati tehlike oluşturabilir.
RDW kan testi, diğer kan testleri ile birleştirildiğinde kan hastalıkları ve diğer hastalıkların test2 neticelerinin doğrulanmasına yardımcı olabilir. Ancak doktor rehabilitasyona başlamadan önce teşhis neticelerine erişmelidir.
Rahatsızlığınızın şiddetine göre, doktor vitamin destekleri, ilaçlar ve beslenme değişimleri önerebilir.
Şayet RDW kan testinden veya rehabilitasyona başladıktan sonra sıradışı belirtileriniz olursa hemen doktorunuzu arayın.
RDW yüksekliği ve düşüklüğü ne manaya gelir? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!