Şayet bebek sahibi olmaya çalışan bir kadınsanız, muhtemelen bedeninizdeki pek çok bölümün doğru çalışması gerektiğini biliyorsunuzdur. Yumurtalıklar her ay bir yumurta üretirler ve buna yumurtlama denilir, ayrı olarak rahim de iyi vaziyette olmalıdır ve fallop tüpleri de açık olmalıdır.
Şayet bu ehemmiyetli bölümlerden bir tanesi doğru şekilde işlev göstermiyorsa, gebe kalmakta zorlanabilirsiniz.
Şayet fallop tüpleri tıkalıysa, spermler yumurtaya ulaşamazlar veya döllenmiş yumurta rahme erişemez. Tıkalı tüplerin değişik sebepleri olabilir ancak sebebi ne olursa olsun doktorun onu rahim filmi, başka bir deyişle HSG veya histerosalpingogram ile teşhis etmesi gerekir.
Histerosalpingogram Nedir?
Rahim filmi, fallop tüpleri ve rahmin röntgen ile görüntülendiği bir işlemdir. Genelde 5 dakikadan daha az sürer ve aynı gün haneye gidebilirsiniz.
Doktor işlemi yüksek olasılıkla adet kanamasından sonra fakat yumurtlamadan önce uygulayacaktır zira bu süreçte hamile olma ihtimaliniz vardır. Yani döngünüzün 1-14 günler arası olan ilk yarısında yapılacaktır.
Rahim Filmine Hazırlık
Doktor filmi çekmeden önce ağrı kesici ilaç almanızı önerebilir. Ayrıca antibiyotik almanız da gerekebilir. Bu tip gereklilikleri onunla evvelce konuşun.
İşlemden sonra araba sürmek gibi şeyler muhtemelen olası olacaktır ancak yeniden de iyi hissetmezseniz bir arkadaş veya aile ferdinizden sizi götürmesini isteyebilirsiniz.
Nasıl Yapılır?
Doktorunuz testi muayenehanede veya bürosunda uygulayacaktır. Öncelikle röntgen görüntüleyicisinin altındaki bir sedyeye yatmanız istenecektir. Daha sonra vajinayı açık tutmak için bir spekulum kullanılacaktır ve rahim ağzı temizlenecektir.
Sonrasında cannula isimi verilen ince bir tüp rahim ağzından sokulacaktır ve spekulum çıkarılacaktır. Hemen peşinden rahme iyot içeren bir sıvı doldurulur. İyot rahim ve fallop tüplerinin röntgende daha iyi görünmesini sağlayacaktır.
Son olarak doktor fluoroskop röntgen ile görüntüler alır. Kontrast yapan sıvı rahmin görünümünü ortaya çıkaracaktır ve ayrıca fallop tüpleri ile sıvının akışı da bariz olacaktır.
Doktor dönmenizi isteyebilir ve böylelikle yandan görüntü alabilir. Bu sırada biraz sancınız olabilir. Görüntüler bitirdiğinde cannula çıkarılacaktır.
İşlemden sonra bir kaç gün vajinal lekelenme yaşayabilirsiniz. Sancı, baş dönmesi ve mide rahatsızlığı da mümkün.
Rizikoları Nelerdir?
Rahim filmi görece güvenli bir testtir ancak tüm işlemlerin her vakit rizikosu olur. Sıvıdaki boyaya alerjiniz varsa mesele yaşayabilirsiniz. Pelvik enfeksiyon veya rahmin hasar görmesi de mümkün. Şayet aşağıdaki belirtilere sahip olursanız hemen doktorunuzu arayın:
- Kötü kokan vajinal akıntı
- Bayılma
- Karın bölgesinde aşırı ağrılar ve sancılar
- Kusma
- Ağır vajinal kanama
- Ateş
Test2 Neticeleri
Bir radyolog röntgen görüntülerini inceleyecektir ve doktorunuza rapor gönderecektir. Doktor test2 neticelerini sizinle konuşur ve daha fazla test gerekirse bunu belirtir.
Şayet raporda fallop tüpleriniz tıkalı çıkarsa, laparoskopi isimi verilen işlem ihtiyaç duyulan olabilir. Böylece fallop tüplerine direk bakılabilir. Ayrı olarak tüp bebek rehabilitasyonu de önerilebilir. Doktor sizinle seçenekleri konuşur ve en doğru kararı vermenize yardımcı olabilir.
Rahim filmi nedir, nasıl yapılır? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!