Otizmde Bağırsak Mikrobiyotasının Rolü 2021
  • 29 Temmuz 2021
  • 268

Otizm nörolojik bozukluklarla ilişkili bir hastalık olmasına karşın, bu hastalığa sahip bir kişinin bağırsak mikrobiyotası da değişir, ve otizmde bağırsak mikrobiyotasının bir rolü olabilir. Aslında, çoğu otistik insan gastrointestinal problemlerden ve bağışıklık sistemindeki farklıklardan muzdariptir. Bunu akılda tutarak, bu yazımızda, bağırsak florasının bu bozuklukla nasıl ilişkili olduğuna bir göz atacağız.

Bağırsak mikrobiyotası

Otizmli fertler diğer insanlardan değişik bir bağırsak mikrobiyal bileşimine sahiptir. Bağırsak mikrobiyotasının bileşimi mide, ince bağırsak ve kolonda farklıdır. Bu yüzden, bağırsağın içinde yaşayan bakteri, virüs ve kimi mantarlardan oluşan binlerce mikrobiyal tür gastrointestinal sistemin ana savunucu sistemini oluşturur.

Mikrobiyota, organizmanın doğru işleyişine farklı şekillerde katılır:

  • Değişik maddelerin geçişini seçen, patojenik türlerin geçişini engelleyen bir bağırsak bariyeri oluşturmak
  • Bağışıklık sisteminin olgunlaşması, doğuştan gelen ve kazanılmış bağışıklığın uyarılması
  • Ve son olarak, besinlerin, hormonların ve vitaminlerin sentezini ve metabolizmasını ve ayrı olarak toksik maddelerin ortadan kaldırılmasını yönetmek

Bu mikrobiyotanın bakteriyel bileşimindeki farklıklar perhiz, antibiyotik kullanımı, hayat tarzı ve genetikten etkilenir. Dahası, son araştırmalar flora farklıkları ile otizm, şizofreni, Parkinson hastalığı gibi bazı psikiyatrik bozukluklar arasında bir ilişki olabileceğini düşündürmektedir.

Okumaya devam edin: Otizmli Çocuklar İçin 4 Egzersiz

Beyin-bağırsak irtibatı

Disbiyoz, proinflamatuar bir endotoksin olan lipopolisakkarit (LSP) imalatına ve kana dağılmasına sebep olan bağırsak bakteri bileşimindeki farklıktır. Bu molekül, duyguları kontrol ederek merkezi sinir sisteminin modülasyonunu etkiler.

Merkezi sinir sistemi ile bağırsaklar arasında çift istikametli bir irtibat vardır. Nöronlar, bağırsak florasının mikrobiyal bileşimini değiştirebilir ve bağırsak geçirgenliğini değiştirebilir. Bu sayede beyin direk bağırsak mikrobiyotasını etkiler.

Bu arada yayınlar, bu mikrobiyotanın merkezi sinir sisteminin aktivitelerini kontrol ettiğini gösteriyor. Brain, Behavior and Immunity mecmuasında yapılan bir araştırma, Campylobacter jejuni bakterilerinin farelerde kaygı düzeylerini nasıl yükselttiğini araştırdı.

bağırsak mikrobiyotası Beyin-bağırsak irtibatı, otizmde bağırsak mikrobiyotasının tesirini izah eder.

Otizm Çeşitlilik Bozukluğu (ORGANIZE SANAYI BÖLGESI)

Bu vaziyet, sosyal etkileşim ve iletişimdeki eksikliklerin yanı sıra kısıtlı ve tekrarlayan davranışlarla karakterize edilen bir dizi nörolojik değişimi kapsar.

Otizmi olan kişiler, kronik otitis media gibi altta yatan diğer hastalıkları rehabilitasyon etmek için sıklıkla antibiyotiklerle tedavi edilir. Netice olarak, bu savunucu bağırsak mikrobiyotasını etkiler ve nörotoksin üreten bakterilerin kolonizasyonunu kolaylaştırır.

Ayrıca, otizmli bir hayli çocuk, aşağıdaki semptomları gösteren inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) gibi gastrointestinal problemlerden muzdariptir:

  • İshal
  • Kabızlık
  • Karın ağrısı
  • Kusma
  • Uyku bozuklukları
  • Sinirlilik

Otizmde bağırsak mikrobiyotasının mikroorganizmaları

Clostridium

ORGANIZE SANAYI BÖLGESI’li hastalarda Clostridia daha yüksek bir konsantrasyonda bulunur. Bu bakterilerin birçoğu yararlı olmasına ve sıhhatli bağırsak mikrobiyotasının bir parçası olmasına rağmen, C. tetani ve C. perfrigens gibi zehirli madde üreten ve insanlarda ciddi hastalıklara kapı aralayan patojenik türler vardır.

Journal of Child Neurology mecmuasında yer alan bir çalışmada, vankomisin ile tedavi gören gerileyen otizmli çocukların çoğu, gastrointestinal ve nörodavranışsal semptomlarda iyileşmeler gösterdi. Bu, mikrobiyotanın otizmdeki tesirine ve olası modifikasyonuna işaret ediyor.

Sutterella

Ayrı olarak araştırmacılar, ORGANIZE SANAYI BÖLGESI’li çocukların gastrointestinal sistem mukozasından ve dışkılarından alınan biyopsilerde bu bakteriyi bulmuşlardır. Otistik olmayan fertlerde pek bulunmadığı için uzmanlar, Sutterella’nın otizmli kişilerde mikrobiyotanın ana bileşeni olduğunu düşünüyor.

Desulfovibrio, Lactobacillus ve Bifidobacterium

Son olarak, uzmanlar Desulfovibrio türlerini otizmin en şiddetli semptomatolojileriyle ilişkilendiriyor. Bu bakteri türleri propiyonik asit üretir. Bunun ORGANIZE SANAYI BÖLGESI patogenezi ile alakası var gibi görünüyor.

Ayrı olarak, ORGANIZE SANAYI BÖLGESI’li hastalarda laktobasiller de daha yüksek konsantrasyonda bulunur. Ek olarak, bifidobakteriler normalden daha düşük miktarlarda bulunur.

gölgesine dokunan çocuk Son çalışmalar, bağırsak mikrobiyotasındaki farklıkları belirli merkezi sinir sistemi bozukluklarına bağlamaktadır.

Otizmde bağırsak mikrobiyotasındaki farklıklar için rehabilitasyonlar

Mikrobiyotanın ORGANIZE SANAYI BÖLGESI’nin patofizyolojisinde ehemmiyetli bir rol oynadığı düşünüldüğünde, tedaviler bakteriyel kompozisyonun modifikasyonlarına dayanmaktadır. Emel, sinir sistemini değiştirmemek için balansı yine sağlamaktır.

Bu bağlamda, test edilen seçeneklerden bazıları şunlardır:

  • Probiyotikler: Probiyotikler, mikrobiyota ve bağırsak problemlerini normalleştirme kabiliyetine sahiptir. Gastrointestinal semptomları ve otizmi tedavi etmek için bir alternatif olarak faydalıdır.
  • Fekal mikrobiyota nakli: Bu prosedür, sıhhatli bir kişinin dışkı mikrobiyotasını disbiyozdan muzdarip bir hastaya aktarır. Irinli bağırsak hastalığı olaylarının tedavisinde yararlı olmuştur. Ek olarak, kabızlık semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Perhiz: Otizmli fertler ekseriyetle yemek yeme ile ilgili meseleler yaşarlar. Bu fertler daha az meyve, sebze ve protein yiyebilirler. Bu yüzden, perhizlerinde bir iyileştirme, bağırsak mikrobiyotalarının sıhhatine yardımcı olabilir.
  • Antibiyotikler: Bu bileşikler mikrobiyotada farklıklar alana getirir. Ancak vankomisin veya minosiklin gibi spesifik ilaçlar test edilmiştir.

Daha fazlasını öğrenin: Otizmli Çocuklarda Yeme Bozuklukları

Otizmde bağırsak mikrobiyotasının rolü: Bir araştırma alanı

Genel olarak, otizmli kişilerde bağırsak mikrobiyotasının tesirine değin ehemmiyetli ilmi ispat eder var gibi görünüyor.

Her durumda, daha net olmak için araştırmaya devam etmek ehemmiyetlidir. Şu an için otizmli bir aile azanız varsa, en iyi tedavi yaklaşımını seçmek için uzmanlara müracaat etmelisiniz.

Otizm ve Gebelikte Cıva İçeren Balık Yeme Bağlantısı Otizm ve Gebelikte Cıva İçeren Balık Yeme Bağlantısı Otizm çeşitlilik bozukluğu olarak da bilinen otizm, hayatın ilk üç seneninde başlayan bir nörobiyolojik gelişim bozukluğudur ve ömür süresince sürmektedir. Daha fazla oku »

La entrada Otizmde Bağırsak Mikrobiyotasının Rolü aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş