Omuz Tendiniti: Üstesinden Gelmek İçin 12 Egzersiz 2021
  • 07 Mart 2021
  • 344

Omuz tendiniti oldukça ağrılıdır ancak üstesinden gelmek olasıdır. Vaziyet aşırı güç sarf edilmesi veya tekrarlayan hareketler yapılması neticeninde ortaya çıkar ve herkesin başına gelebilir.

Bu sakatlık, hareket aralığını kısıtlar ve böylelikle günlük hayatınızın normal akışını etkiler. İyi haber şu; kimi ısınma, esneme ve güçlendirme egzersizleri ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Bugünkü yazımızda size tendinitin ne olduğundan, neden ortaya çıktığından, ne gibi rehabilitasyonlarının bulunduğundan söz edeceğiz ve iyileşmek için yapabileceğiniz bazı egzersizleri anlatacağız.

Omuz tendiniti nedir ve kapı aralar?

Tendinit teriminin ingilizcesi “itis” ile biter. Kelimenin sonundaki bu kalıp,”enflamasyon” mananına gelir. Kolayca söylemek gerekirse tendonun iltihaplanmasına verilen isimdir.

Bu yüzden, omuz tendiniti dediğimiz şey, temelde, brakiyal (kol) bisepsten rotator kılıfa bir eklemin çeşitli bölgelerini etkileyen bir enflamasyondur. Bu sakatlanmayla ilişkili başlıca etmenlerden bazıları şunlardır:

  • Yaş. Eklem sertliği, osteoartrit sebebiyle yaşlı hastalarda taban hazırlayıcı bir etmen olabilir.
  • Yoğun spor aktivitesi. Efor ve belli hareketlerin tekrarlanması ve hem de bunların çeşitliliği harbiden aktif olan kişilerde ve kadınlarda sakatlanmayı tetikler. Mesela beyzbolda atıcılarda yaygın görülen bir sakatlıktır.
  • Tekrarlayan işler veya ağır işler. Tasarımcıların, programcıların, duvar örenlerin ve demircilerin işleri gibi.
  • Diğer nedenler. Ani hareketler veya tendonda hudutlu kan akışı vaziyetleri.
omzunu tutan adam Ağrıya ek olarak, omuzda tendinite eklemin hudutlu hareketi kapı aralar.

Omuz tendinitinin semptomları ve tanısı

Omuz tendinitinin en net işareti enflamasyon ve ağrıdır.

Bir kişi hareket ederken ve bir adalenini esnetirken veyahut eklem üzerinde baskı uygularken hassasiyet hissedebilir. Ayrı olarak güç eksikliği olabilir. Bunun nedeni omuz tendinitinin karakteristik özellikleri olan enflamasyon, ağrı ve güç eksikliğinin, bir kişinin, günlük faaliyetlerini gerçekleştirme yeteneğini sınırlandırmasıdır.

Doktorların, bu tür sakatlıkları teşhis etmek için çeşitli testler yapmaları gerekir. Röntgen, ultrason, MRG veya bilgisayarlı eksenel tomografi (BT taraması) yapmayı seçenek edebilirler. Bunun yanı sıra tıbbi kontrol yapmaları ve hastanın tıbbi geçmişini detaylı bir şekilde incelemeleri gerekir.

Okuyun: Omuz Ağrıları Nasıl Rehabilitasyon Edilir?

Olası rehabilitasyonlar

Artroskopi, omuz tendiniti için uygun bir rehabilitasyon metodudur ancak sadece en ağır olaylarda cerrahi operasyon seçeneğine müracaat edilir. Bunun yerine doktor, muhtemelen daha ananesel bir tercih önerecektir.

Doktor, dinlenmenin ve ağrılı bölgeye soğuk uygulanmasının yanı sıra, hareketliliği, balansı ve eklem gücünü artırmak emeliyle büyük ihtimalle fizik tedavi önerecektir. Egzersizler çoklukla esneme hareketlerinden ve masajdan oluşur.

Elektroterapi ve ultrason gibi başka teknikler de vardır. Ayrı olarak profesyoneller, genellikle analjezikleri ve anti-enflamatuvarları önerirler.

Omuz tendinitinin üstesinden gelmek için egzersizler

İşte omuz tendinitinin üstesinden gelmek için yapabileceğiniz bazı egzersizler. Uygun yönergeleriyle beraber bu egzersizleri, ısınma, esneme ve güçlendirme egzersizleri olarak üçe ayıracağız.

Isınma egzersizleri

  • İlk egzersiziniz sarkaç hareketi olacak. Bu hareket, gövdeyi bükmekten ve onu yere olası olduğunca paralel bir şekilde koymaya çalışmaktan oluşur. Etkilenen kolu, aşağı doğru asılı şekilde, kısa daireler yaparak döndürmek gerekir. Diğer kol, bir sandalyenin arkasında veya bir korkulukta dinlenebilir.
  • Bir sonraki ısınma egzersizi, açık bir kapıda durup, elleri omuz yüksekliğinde çerçevenin üzerine koymaktan oluşur. Daha sonra ileriye doğru kısa bir adım atın; önce bir ayak, sonra diğer ayak. Her vakit sırtınızı düz tutmalısınız. Ayrı olarak eklemi hareket etmesi için çok fazla zorlamamaya çalışın.

Esneme egzersizleri

  • Tüm vücudunuz ısındıktan sonra sıra esneme egzersizlerine geçmeye gelir. ‘Ön esneme’ egzersizi ile başlayacaksınız. Bu, sakatlanan kolunuzun elini, karşı omuzunuza doğru getirip, boştaki elinizle kendinize yardımcı olarak dirseği biraz kaldırmaya çalışmanızdan oluşur. Takriben beş saniye süresince pozisyonunuzu savunun.
  • Ayakta dururken sakatlanan kolun elini, omzunuzun hafif üstünden duvara koyarak destekli ve yükseltilmiş esneme hareketini yapacaksınız. Daha sonra avuç içini yüzeyden uzaklaştırarak parmaklarınızı esnetin ve omuzunuzu yükseltmek için parmaklarınızı yukarıya doğru hareket ettirin veya sürükleyin.
  • Bir sonraki egzersiz bantlı esneme hareketidir. İdeal olan rehabilitasyona özel elastik bant kullanmanızdır fakat o yoksa bir havlu da kullanabilirsiniz. Elin arkasını, sakatlanan tarafa sırtınızın arkasına yerleştirin; sonra, diğer elinizi başınızın üstüne yerleştirin. Bandı iki elinizle tutun. Yukarıdaki elle diğer elinizi kaldırmak için hafifçe çekin. Havlu veya bant yoksa bu egzersizin bir başka varyasyonunu yapabilirsiniz. Sakatlanan kolun elini, sırtınızın arkasına yerleştirin ve mümkün olduğunca yükseğe kaldırmaya çalışın.
  • Sonra pasif bir iç rotasyon ile esneme hareketlerini bitirin. Bu egzersiz için bir sopaya (bir süpürge sapı işinizi görür) ihtiyacınız olacak. Sopayı arkanızda tutun. Daha sonra, sakatlanan kolunuzun belinizin merkezine erişmesini sağlamak için sakat olmayan kolunuzun eliyle esneyin.
röntgen Görüntüleme çalışmaları, omuz tendinitinin şiddetini değerlendirmek için ehemmiyetli veriler sağlar.

Güçlendirme egzersizleri

  • Artık güçlendirme egzersizlerine başlama zamanı geldi. Başlangıcı bir halatla yapacaksınız. Halatı, bir kapıya bağlayın. Daha sonra duvara yüzünüz dönük olacak şekilde 91 santimetre mesafede durun ve sakatlanan omzun elini kürek çekiyormuş gibi kullanarak halatı çekin.
  • Sırada sakatlanan kolla 90 derecelik dış rotasyon hareketi var. Bu harekete de bir evvelki hareketle aynı pozisyonda başlayacaksınız. Ancak kolunuz uzatılmış olarak hareket edeceksiniz ve onu, eliniz başınızın yüksekliğine gelene kadar kaldıracaksınız. Sonra başlangıç pozisyonuna geri döndüreceksiniz.
  • Şimdi de bantla iç rotasyon egzersizine geçelim. Sakatlanan omzunuz duvara doğru olacak şekilde, kendinizi, yan tarafınız dönük şekilde konumlandıracaksınız. Daha sonra dirseğinizi yanda tutarak, o  elinizle bandı alın ve karşı taraftaki dirseğe erişene kadar bileğinizle onu esnetin.
  • Bant ile dış rotasyon egzersizi bir evvelki egzersize benzer. Fark, bu egzersizde sakat olmayan omzun duvara bakacak olmasıdır. Böylelikle hareket dışa dönük olacaktır.
  • Seansı duvara karşı şınav çekerek bitirin. Bu hareket sözde şınava benzer. Farkı, bu hareketi ayaktayken yapmanız ve ağırlığın duvara doğru düşmesine müsaade etmenizdir.

Bunu da okuyun: Diz Sakatlanması: Üstesinden Gelmek İçin 5 Tesirli Emare

Rastgele bir egzersiz yapmadan önce her vakit bir doktora müracaat edin

Öncesinde bir doktora müracaat etmeden omuz tendiniti için bu egzersizlerin hiçbirini yapmayın. Bir başka söylemle, doktorunuz hiçbir şey yapmadan yalnızca dinlenmenizi önerdiyse egzersiz yapmayın.

Son olarak, bu egzersizler de bir ortopedik operatörün veya bir fizyoterapistin gözetiminde yapılmalıdır. Bu yüzden onlara müracaat ettiğinizden emin olun. Şunu da ilave edelim, ağrı geçmezse ve omuz tendinitinin üstesinden gelemezseniz daha fazla değerlendirme yapılması veya cerrahi bir yaklaşım benimsenmesi gerekebilir.

Donuk Omuz Rizikoları ve Tedavi Yolları Donuk Omuz Rizikoları ve Tedavi Yolları Donuk omuz, omuz ekleminin hareketinde şiddetli ağrıya kapı aralayan muayenehane bir vaziyetidir. Size oluşumunu ve rehabilitasyon metotlarını anlatacağız. Daha fazla oku »

La entrada Omuz Tendiniti: Üstesinden Gelmek İçin 12 Egzersiz aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş