Öfkenizi Nasıl Kontrol Edersiniz? 2021
  • 26 Temmuz 2021
  • 256

Hiddetinizi nasıl kontrol edeceğinizi biliyor musunuz?

Hiddet doğuştan gelen üniversal bir duygudur. Rastgele bir insan bunu tecrübeleyebilir. Psikolog Paul Ekman’ın evrensel olarak tüm insanlar tarafından tecrübelendiğini tanımladığı altı temel duygu olan şaşkınlık, iğrenme, korku, neşe, keder ve hiddet arasında bulunur.

Bu altı duygu, insanların etraflarına uyum sağlama becerisi ile ilişkilidir. Bu yüzden, bizim için evrimsel olarak yararlı oldukları için mevcut duygusal repertuarımızın bir parçasıdırlar. Bu duyguların bazıları harbiden diğerlerinden daha rahat olsa da hepsinin bir işlevi ve var olma nedeni vardır.

Okuyun: Negatif Duygu ve Düşüncelerin Vücuda Zararları

Hiddet tam olarak nedir?

Hiddet, bir kişinin gerçek veya hayali bir tehdide reaksiyon olarak yaşadığı duygusal bir vaziyettir. Rahatsızlık, öfke ve hayal kırıklığına kapı aralar.

Bir kişi kendini savunmasız hissettiğinde ortaya çıkar ve evrimsel rolü, size zarar verebilecek şeylere karşı savaşmanız için sizi motive etmektir. Bunu yapmak için vücut, kalp atış hızını ve kan basıncını artırarak ve adrenalin ve norepinefrin salgılayarak fizyolojik düzeyde reaksiyon verir.

Geçmişte, insanların kendilerini avlamaya çalışan bir yırtıcı hayvan karşısında veya yiyeceklerini çalarak hayatta kalmalarını tehdit eden bir rakibin önünde korkmuş veya hiddetli hissetmeleri yaygındı. Bu duygu hayatta kalmanın ihtiyaç duyulan bir parçasıydı. Zihin ve bedenin gerçek bir tehditle yüzleşmek için tepki göstermesiydi.

Mesele, son zamanlarda bizi tehlikeye atan böyle çok fazla tehdit olmamasıdır. Ancak insanlar duygularını doğru yönetemedikleri için bir hayli vaziyette aşırı öfke ifade ederler.

hiddetli adam Öfke insanlarda tabii bir duygu olsa da, onu nasıl kontrol edeceğinizi bilmiyorsanız size zarar verebilir.

İki öfke türü

Hiddeti ifade faktörün iki yolu vardır: Saldırgan öfke ve pasif öfke.

Saldırgan hiddet

Hayal kırıklığını ifade faktörün yanlış anlamalara sebep olmayan çok daha görünür bir yoludur. Bir takım insanlar aşağıdaki davranışları gösterirler:

  • Aşırı bağırmak.
  • Kendilerini üstün hissettikleri için başkalarını yargılamak.
  • Hayal kırıklıklarının nedenini başka birine veya harici bir vaziyete bağlamak.
  • Başkalarını tehdit etmek.
  • Nesneleri yok etmek.
  • Başkalarına fiziksel olarak şiddet uygulamak.
  • Rastgele bir empati göstermemek.
  • Başkalarını haksız yere cezalandırmak.
  • Meseleleri çözmenin bir yolu olarak intikam almak.
  • Düşünülemez olmak.

Pasif hiddet

İnsanlar bunu aşağıdaki şekillerde ifade ederler:

  • Öfkelerini iyi yönetemez ve bastırırlar.
  • Kızgınlık hisseder fakat bunu sözlü olarak dile getirmezler.
  • Başkalarını manipüle ederler.
  • Kayıtsızlık göstererek başkalarını görmezden gelirler.
  • Göz temasından kaçınırlar.
  • Görünüşte duygularını “kontrol ettikleri” için kendilerini üstün hissederler.
  • Başkalarını arkalarından tenkit ederler.
  • Kurbanı oynarlar.
  • Başkalarını sabote ederler.
  • Çatışmalardan kaçınırlar.

Hiddeti hissetmenin bu yolu daha inceliklidir ve fark edilmeyebilir. Bununla beraber, hem saldırgan hem de pasif hiddet zararlıdır.

köpüren hiddetli adam Pasif öfke belirtileri daha belirsizdir ve fark edilmeyebilir.

Hiddetinizi kontrol etme taktikleri

Hiddetlerini kontrol etmekte zorlanan insanlar, bilhassa daha agresif olduklarında, çoklukla kendilerini kontrol edemediklerini belirtirler. Ancak herkes duygularını çok daha uygun bir şekilde yönetmeyi öğrenebilir. Hiddetinizi kontrol etmenize yardımcı olabilecek bir takım anahtarlar:

1. Kendinizi tanıyın

Kendinizi tanımak, duygusal idarenizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Hepimiz hayatımız süresince kaçınılmaz olarak duygusal yaralar alırız. Bununla beraber, yaralarınızı neyin tekrar kanattığını bilmek, bir dahaki sefere bir vaziyet sizi etkilediğinde çatışmaları daha uygun bir şekilde çözmenize yardımcı olabilir.

2. Hiddetinizi nasıl kontrol edersiniz: Gerçeği kabul edin

Çoğu durumda, kendini kızgın ve çaresiz hisseden insanların acıları gerçeği kabul etmemekten kaynaklanır. Bu yüzden, şartları ne kadar tez istediğiniz gibi değil de olduğu gibi kabul ederseniz, onlara direnmeyi ve acı çekmeyi o kadar tez bırakırsınız.

3. Bilişsel çarpıklıkları tespit edin

Kabul etseniz de etmeseniz de iç diyaloğunuz mantıksız fikirler ve bilişsel çarpıtmalarla doludur. Size zarar veren düşünceleri belirlemek için çok çalışırsanız, bir dahaki sefere bir vaziyet sizi etkilediğinde daha iyi reaksiyon verebilirsiniz.

yumrukları masaya vurmak Öfke idaresi, kendini tanımaya dayanır.

4. Öfkenizi kontrol etmek için sosyal yeteneklerinizi geliştirin

Hiddetini yönetmekte zorlanan kişiler sosyal yetenek eğitiminden büyük ölçüde faydalanabilirler. Çatışmalarla karşılaştıklarında iddialı ve çok daha saygılı ve empatik bir şekilde reaksiyon vermeyi öğrenmelerini sağlar.

5. Benlik saygınız üzerinde çalışın

Öfkelerini nasıl kontrol edeceklerini bilmeyen insanlar genellikle sıhhatsiz bir benlik saygısına sahiptir. Çoğu kez, başkalarını nasıl incittiklerinin farkında dahi olmazlar. Ve farkına vardıklarında, genellikle kendilerini hor görürler.

Bu yüzden kendinizi iyi tanımalı ve kendinize değer vermelisiniz.

6. Hiddetinizi kontrol etmek için şefkat hissedin

Bu nokta bir öncekiyle irtibatlıdır, zira öfkesini kontrol etmekte zorlanan insanlar bağışlamayı ve kendilerine karşı şefkatli olmayı öğrenmek zorundadırlar. Derin bir kabul ve şartsız sevgi, tüm yaralarınızı iyileştirebilmenizi sağlayacaktır.

Bu yazı alakanızı çekebilir: Sizi Mesut olmaktan Alıkoyan Toksik Duygular

Öfkenizi kontrol etmek için son teklifler

Hasılı, hiddeti ve içerdiği her şeyi yönetmeyi öğrenmek kolay değildir. Geçmişteki hatalarınızı tanımak için alçakgönüllü olmanız ve değişmek için çok fazla istem toplamanız gerekir.

Neyse ki psikoloji, hiddetinizi yönetmenize ve kontrol etmenize yardımcı olacak çok sayıda araç sunar. Onları bugün kullanın ve negatif reaksiyonlara veda edin!

Renklerin Karar ve Duygularınız Üzerindeki Tesiri Renklerin Karar ve Duygularınız Üzerindeki Tesiri Günlük hayatta farkında olmadan kıyafetlerimizde seçenek ettiğimiz renklerin, şuurlu veyahut şuursuz olarak üzerimizde tesirleri vardır. Daha fazla oku »

La entrada Öfkenizi Nasıl Kontrol Edersiniz? aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş