Lyme Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur 2020
  • 22 Aralık 2020
  • 282

Patojeni ilk önce 1975’te belirlediği için Lyme hastalığının rehabilitasyonu de oranla yeni bulunmuştur. Bu hastalık, Borrelia familyasından gelen bir bakterinin sebep olduğu ve kenelerden bulaşan bir enfeksiyondur. 

Bu yüzden bu hastalığa yakalanmak için bir keneyle temas kurmuş olmanız gerekir. Bu hastalık geniş tarlalar, ormanlar ve otların olduğu kırsal bölgelerde daha yaygın görülür. Ancak bu, her kenenin Lyme hastalığı yaydığı mananına gelmez.

Bu hastalık erken rehabilitasyon edilmediği takdirde ciddi nörolojik komplikasyonlara sebep olabilir. Bunun yanı sıra, verilen ilaçlar da kişinin yaşına ve hastalığın ciddiyetine göre değişir. Bu yazımızda, Lyme hastalığının tedavisi ile ilgili bilmeniz şart olan her şeyi anlatacağız.

Bu yazımız da alakanızı çekebilir: Lyme Hastalığı ve Taşıdığı Rizikolar

Lyme hastalığı nedir?

Lyme hastalığının tedavisi hakkında konuşmadan önce hastalığın kendisi hakkında bilmeniz gerekenlerden söz edelim. Söylediğimiz gibi bu kimi kenelerin ısırmasıyla bulaşan bir enfeksiyondur. 

Isırılan yerde ufak bir şişlik oluşur ve birkaç güne bu şişlik geçer. Daha sonra ciltte kızarıklık görülür bu kızarıklık da kademeli olarak dağılır. Bu kızarıklık kaşıntı veyahut acı yaratmaz ancak lokasyon değiştirir (doktorlar buna “erythema migrans” der).

Ayrı olarak insanların çoğunda genel halsizlik, ateş ve baş ağrısı görülür. Asıl mesele, komplikasyonların bu semptomlar kaybolduktan yıllar sonra dahi ortaya çıkabilmesidir.

Sözgelimi, hastaların bilhassa dizlerinde eklem ağrısı çektiğine sıkça rastlanır. Aynı şekilde, bu vaziyet da menenjite dönüşebilir ve yüzün bir bölümünde felç veyahut uzuvlarda güçsüzlük yaratabilir. Bir takım olaylarda kalp atışında değişimler veyahut bellekte gerileme de görülebilir.

Lyme hastalığının rehabilitasyonu: kene ısırığı neticesi oluşan kızarıklık Kene ısırığı bir müddet sonra ortadan kaybolsa da aylar veyahut yıllar sonra komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Lyme hastalığının rehabilitasyonu

Lyme hastalığının rehabilitasyonuna erken başlanmalıdır zira söz ettiğimiz komplikasyonlardan ancak bu şekilde kaçınmak olasıdır. Bu bakteriyel bir enfeksiyon olduğu için doktorlar antibiyotik rehabilitasyonu uygular. 

Seçenek edilen tedavi yolu ile bundan alınan netice, enfeksiyonun ciddiyetine ve ne vakit teşhis edildiğine göre değişir. Bu durumu izah eden ve hastalık ilerlediğinde tedaviden alınacak sonucun daha hafif olaylarda alınacak sonuca göre pek tatmin edici olmayacağından söz eden yazılar de mevcut.

Lyme hastalığının erken aşamasında tedavi

Enfeksiyon erken saptarsa hastanın ilaç kullanması yeterli olur. En çok kullanılan antibiyotikler tetrasiklinler, genelde de doksisiklindir. Doktorun uygun gördüğü doz, günde 200 miligram olmak üzere kullanımı 21 gün ile 30 gün arasında değişir.

Ancak, Family Medicine mecmuasında yayınlanan bir araştırmaya göre doksisiklin bazı özel durumlarda kullanılmamalıdır. Mesela, çocuklar ve gebe kadınlar için uygun değildir. Doktorlar 9 yaşın altındaki çocuklar için başka bir antibiyotik kullanılmasını öneriyor, sözgelişi penisilin.

Diğer yandan, gebe veya emziren kadınların da amoksisilin veyahut sefuroksim kullanmasının daha iyi olacağını söylüyorlar. En son yayınlanan yazılar ise Lyme hastalığının 21 günden erken bir müddette rehabilitasyon edilmesinin de tesirli olduğunu söylüyor. 

Bu yazımıza da göz atın: Antikor Nedir ve Neden Sentezlenir?

Geç safhada daha ciddi olayların rehabilitasyonu

Teşhiste geç kalınmışsa ve hastalık ilerlemişse doktorlar başka ilaçlara müracaat edebilir. Bu olaylarda en sık kullanılan ilaç doksisiklindir. Bu vaziyetteki farkı ise ilacın damar yoluyla alınması ve daha uzun müddet kullanılmasıdır zira enfeksiyon dokulara yerleşmiş ve çoğalmıştır.

Aynı rehabilitasyon bilhassa sinir sisteminde oluşan komplikasyonlarda da kullanılır. Sözgelişi, yukarıda söz ettiğimiz yüzde felç veyahut menenjit vaziyetleri damardan alınan antibiyotiklerle rehabilitasyon edilir.

Bu komplikasyonlarda en sık kullanılan ilaçlar sefalosporinlerdir. Bu ilacın hastalığı iyileştirme ihtimali yüksek olsa da hastanın bir an önce rehabilitasyona başlaması gerekir. Ancak erken rehabilitasyon gören hastalarda bile semptomlar bir süre devam edebilir.

ciltte tutunmuş bir kene Kenenin Lyme hastalığını bulaştırma ihtimali, yaz aylarında kamp alanlarında daha yüksektir.

Komplikasyonları azaltmak için Lyme hastalığının erken tedavisi

Hasılı, nörolojik problemler ya da eklem komplikasyonları hayata rizikosu açısından hastaların tedaviye erken başlaması gerekir. Doktorlar tedavide antibiyotikler kullanır.

Enfeksiyon erken teşhis edilirse ve belirtileri orta düzeydeyse genelde ağız yoluyla doksisiklin alınır. Ancak çocuklar ve hamile kadınlar için amoksisilin gibi penisilinler seçenek etmek daha uygun olur. Hastalığın ilerleyen olaylarında ise ilacın damar yoluyla alınması gerekir.

En ehemmiyetlisi ise bunu önlemek için kenelerin olabileceği ortamlardan kaçınmak, hanenizde kene varsa onlardan kurtulmak ve yaz aylarında piknik veya kamp yaptığınız alanlar için gereken tedbirleri almaktır. Bu kolay tedbirlerle enfekte olma rizikonunu azaltabilirsiniz.

Kenelerden Kurtulmak İçin 6 Tesirli Yol Kenelerden Kurtulmak İçin 6 Tesirli Yol Keneler, örümcekler ve akreplerle aynı familyadan olan ufak haşerelerdir. Sinir bozucu ufak haşaratlar olmalarının yanında, çeşitli hastalıklar da taşırlar. Daha fazla oku »

La entrada Lyme Hastalığının Tedavisi Nasıl Olur aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş