Lahana turşusu kaç kaloridir? 2021
  • 20 Temmuz 2021
  • 246

 

 

Hem lezzetli hem de oldukça sıhhatli fermente bir besin, lahana turşusu. Bu muhteşem gıdanın fermente işleminden geçtiğinden dolayı beden için çokça yararı bulunmaktadır. Bağışıklık güçlendirmek ve sindirim sistemin tertip etmek yararlarından yalnızca birkaçıdır. Kilo vermeye de yardımcı olabilecek lahana turşusunun yararları nelerdir, besin değeri nedir, perhizde yenir mi, nasıl yapılır ve sıhhate yararları nelerdir derseniz gelin hep birlikte inceleyelim…

 

İşte lahana turşusu ile ilgili bilgiler…

 

Lahana Turşusunun Yararları Nelerdir?

 

Yüksek C vitamini muhtevası ile cilt sıhhatine pozitif tesiri bulunmaktadır. Lahana turşusu daha genç ve pürüzsüz bir cilde sahip olmanıza yardımcı oluyor.

Lahana turşusu haşlanmış lahanaya göre daha fazla C vitamini içerir. Bunun sebebi ise haşlama işlemi esnasında muhtevanındaki C vitamini değerinin kaybolmasıdır.

Sindirim kolaylaştırmaya yardımcı olur. Bağırsak sıhhatine tesir ederek besin emilimini arttırır.

Muhtevanındaki probiyotikler ile vücudun balansını sağlar. Bilhassa midedeki meseleleri yok eder.

Sıhhatli kemik ve doku için beden C vitamini, fosfor, demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyuma ihtiyaç duyar. Lahana turşusu da bu ihtiyaçları fazlasıyla karşılar.

Muhtevanındaki K vitamini ile sizi kalp hastalıklarına karşı savunur.

Sinir işlevlerinizi tertip eder ve adale adalemelerinin azalmasına yardımcı olur.

Yeniden muhteşem muhtevası ile antikanser etkisi gösterir.

Kalorisi düşük olduğundan ve fazla lif içerdiğinden dolayı uzun müddet tok hissetmenize yardımcı olur.

Vücuttaki yağ yakımını da destekler.

 

Lahana Turşusunun Besin Değeri Nedir?

Bir porsiyon lahana turşusu takriben olarak 90 gramdır. 100 gramı ise vasati olarak 15 kcal ‘dir. Bunun %64’ü karbonhidrat, %27’si protein ve %9’u ise yağ olarak belirtilebilir.

100 gram lahana turşusunun besin değeri ise;

Karbonhidrat (g) 1.85

Protein (g) 0.64

Yağ (g) 0.06

Lif (g) 0.91

Kolesterol (mg) 0

Sodyum (mg) 304

Potasyum (mg) 103

Kalsiyum (mg) 23.4

Vitamin A (iu) 3.62

Vitamin C (mg) 13.98

Demir 0,36 mg olarak belirtilebilir.

 

Perhizde Lahana Turşusu Yenir Mi?

 

Perhiz yaparken turşu tüketmek bir hayli kişinin korktuğu bir vaziyettir. Ancak turşunun insan vücuduna olan katkısı düşünülünden çok daha fazladır. Bağışıklık sisteminiz için son derece ehemmiyetli bir besindir. Turşu tüketmek iştah açmak yerine kapanmasına yardımcı olur. Bu sebeple perhizde belli ölçüde turşu tüketmekte mahzur yoktur. Yalnızca her gıdada olduğu gibi fazlası zararlıdır. Bu da turşudaki tuz miktarına bağlıdır.  Biliyorsunuz ki fazla tuz da ödem oluşmasına taban hazırlar. Bu sebeple aşırıya kaçmadan belli miktarda perhizde turşu tüketirseniz bedeniniz yağ yakma ile ilgili da daha hızlı netice verebilir.

Yeniden perhizde diğer turşu çeşitlerine göre lahana turşusu seçenek faktörüz çok daha iyi olacaktır diyorum. Zira lahananın muhtevanındaki lif sizi çok daha uzun müddet tok tutacaktır. Bu arada zehirli maddeleri bedenden uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.

 

Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

 

1 adet büyük boy lahanayı doğrayın. Üzerine 3 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edip ovuşturun. Bir kavanoza lahanaları koyun. Aralarına dilerseniz havuç dilimleri de koyabilirsiniz. Kavanozu doldurduktan sonra 1 tatlı kaşığı toz şeker, 5 diş sarımsak ve 1 su bardağı üzüm sirkesi ilave edin. İçme suyunu da ilave ettikten sonra 1 çay kaşığı limon tuzunu da ilave edip kavanozun kapağını kapatın. Oda ısısında güneş görmeyen bir yerde 15 gün bekletin. Sonrasında tüketebilirsiniz.

Lahana Turşulu Sıhhatli Tarifler 

  1. Etli lahana turşusu

Bilhassa Karadeniz bölgesinin sevdiği lezzetlerden biri! Damak tadına hitap edecek değişik bir lezzet arayışında iseniz bu tarife baht verebilirsiniz diyorum. Hem besleyici hem yapımı kolay. Hemen tarife geçiyorum.

Ihtiyaç duyulan malzemeler;

600 gram lahana turşusu
Yarım kilogram kuşbaşı kuzu eti
Yeteri kadar su
3 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı bulgur
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
1 tatlı kaşığı acı biber salçası

Yapılışı;

Lahana turşusunu irice doğrayıp yıkayın. Kalan fazla tuzunu almak için geniş bir kaba alıp üzerine su ilave edin. Birkaç kere suyunu değiştirerek 2 saat kadar da suda bekletip sonrasında süzün. Diğer yandan eti bir tencereye alıp, suyunu çekene dek iyice kavurun. Üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edin ve tekrar suyunu çekene dek pişirin. Tereyağını tencereye ilave edip yemeklik doğranmış soğanları da ilave edin. Soğanın rengi döndükten sonra lahana turşusunu tencereye alın 10 dakika kadar karıştırarak kavurun ve salçalarını ilave edin. Çok az daha karıştırdıktan sonra sadece üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte 15 dakika pişirip bulguru katın. Suyu azalırsa ilave ederek tamamiyle yumuşayana dek pişirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

  1. Kırmızı Lahana Turşusu Salatası

Bilhassa ara öğünlerde salata yemeyi seçenek edenlerdenseniz bu tarif tam size göre. Hem sıhhatli hem de sizi uzun süre tok tutacak bir lezzet diyorum ve tarife geçiyorum.

Ihtiyaç duyulan malzemeler;

2 su bardağı mısır

Rendelenmiş 1 adet havuç

2 adet közlenmiş kırmızı biber

1 kâse kadar kırmızı lahana turşusu

1 tutam dereotu

1 tutam roka

1 adet limonun suyu

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı;

Derin bir salata kasesine yeşillikleri doğrayın. Üzerine havuç rendesini mor lahana turşusunu rendesini, ince doğranmış köz kırmızı biberleri ve mısırı ilave edin. En son ise zeytinyağı ve limon suyu gezdirip çok az miktarda deniz tuzu ilave edin ve yemeye hazır. Afiyet olsun…

  1. Lahana Turşulu Çorba

Tam bir grip savar tarif! Hem tok tutacak hem de hastalıklarından sizi savunarak bağışıklık sisteminizi güçlendirecek efsane bir yemek. Netlikle tecrübenizi öneriyorum ve hemen tarifi paylaşıyorum.

Ihtiyaç duyulan malzemeler;

2 su bardağı lahana turşusu (incecik doğranmış)

4 su bardağı turşu suyu

3 su bardağı içme suyu

1 su bardağı mısır unu (fırınlanmış olanı seçenek edin)

1 adet kuru soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı toz zerdeçal

2 çay kaşığı pul biber, nane, karabiber

Yapılışı ise;

Çok ince doğradığınız soğanı zeytinyağında kızdırın. Zerdeçalı ilave edin biraz karıştırın. Turşuları da hemen ilave edip turşu suyu ve içme suyunu da ilave edin. Kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra mısır ununu ağır ağır ilave edin. İyice karıştırın. Topaklanmasını önlemeye dikkat edin. Pul biber, nane ve karabiberi de ilave edip kısık ateşte 10 dakika kadar daha pişirin. İnce kıyılmış dereotu veya maydanoz ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…

Sıhhatle kalın…

 

Yüksek Gıda Mühendisi

 Merve Karataşlı

Lahana turşusu kaç kaloridir? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Bu içeriği paylaş