Değişik yaşlardaki fertler değişik farklı nedenlerden dolayı kulak problemleri yaşayabilirler. Şayet duyma ile ilgili bir mesele yaşıyorsanız kulak kirlerini temizlemeniz gerekebilir. Bugünkü yazımızda, kulağınıza zarar vermeden kulak kirlerini temizlemeniz için yapmanız gerekenlerden söz edeceğiz.
Kulak Kiri Nedir?
Kulak kiri tabii olarak olan, kulağı bakterilerden ve diğer zarar veren şeylerden savunmak için oluşan bir kirdir. Kulak kirleri kulağın dış bölümü için natürel bir yağlayıcı görevi görür. Ama çoğunlukla birikerek iritasyon, doluluk, baş dönmesi, kaçınma ve kısmi duyma kaybı gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Kulak Kirlerini Temizlememenin Neticeleri
Kulak çubukları biriken kiri iter ve kulağı daha da tıkar.
Kulaktaki rahatsızlıkların en büyük nedeninin birikmiş kulak kirleri olduğunu söyleyebiliriz. Zira kulak kanalının içinin tıkanması iritasyona kapı aralar. Kulak kirlerinin birikmesi bunları içeride sıkıştıran kulak çubuklarından kaynaklanabilir.
Aynı şey kulak kirini çıkarmak için kullanılan diğer cisimler için de geçerlidir. Pamuklu çubuklar kirin daha da içe gitmesini sağlayarak tıkanıklığa kapı aralar. Kulak içi veyahut kafa üstü kulaklık kullananlar da kulak kiri birikmesi rizikosuyla karşı karşıyadır.
Buna da göz atın: Kulak Çınlaması Neye İşaret Ediyor?
Belirtiler
Kişinin kulağında çok fazla kulak kiri biriktiğinde şu vaziyetler baş gösterebilir:
- Kulak kanalının kaşınması
- Tıkanık kulak hassasiyeti
- Baş dönmesi
- Kulak çınlaması
- Kulak akıntısı
- Duyma problemleri
- Kulak ağrısı
Kulak Kirlerini Kulağınıza Zarar Vermeden Nasıl Temizleyebilirsiniz?
Sıradaki tekliflerimizin bir takım ortak istikametleri bulunuyor. Temel olarak kulağınızı sivri objelerle karıştırmamalısınız. Kulak çubukları sadece kulağın dışının temizlenmesi içindir, iç kısımlar için değil.
İşte kulağınıza zarar vermeden kulak kirlerini temizleyebilmeniz için bir takım teklifler:
1. Tuzlu Solüsyon

- Yarım çay kaşığı tuzu suya ilave edip çözünmesini bekleyin. Daha güvenli hissettirecekse ticari serumlardan da kullanabilirsiniz.
- Bir parça pamuğu bu solüsyona batırın ve kafanızı yavaşça yana çevirerek birkaç damla da kulağınıza damlatın.
- Sıvının kulağınıza girmesi için birkaç dakika bu şekilde durun. Sonrasında da karışımın akması için kafanızı öbür yana eğin.
2. Yağlı Karışım
Bu ekseriyetle eczanelerde satılır ve en tesirli, en güvenli metottur. Kulak kirlerinin yağlı yapısından dolayı bu yağ bazlı karışımlar kirleri çözebilir.
- Kulağınıza birkaç damla bu yağdan damlatın ve beş dakika süresince böyle bekleyin. Bu sırada hareket etmemeye çaba edin.
- Kirleri iyice uzaklaştırma için bu prosedürü iki gün süresince tekrar edin.
- Son adım olarak kir kalmaması için kulağınızı sıcak suyla yıkayın.
3. Hidrojen Peroksit

- Netlikle %3’ten daha fazla yoğunlukta olmayacak hidrojen peroksiti su ile karıştırın. Bunun için marketlerde satılan solüsyonlardan da alabilirsiniz.
- Birkaç damlasını kulağınıza damlatın ve kulağınıza girmesi için kafanızı hafifçe eğin.
- Karışımı kulağınızda birkaç dakika bekletin ve kalan sıvının akması için kafanızı öbür istikamete tercümen.
Bu yazı da alakanızı çekebilir: Hidrojen Peroksitin Güzellik İçin Akılalmaz Kullanım Alanları
4. Karbonatlı Gliserin
Gliserin kirleri yumuşatmaya yarayan ve kirlerin uzaklaştırılmasını sağlayan natürel bir maddedir. Gliserini eczanelerde alabilirsiniz.
- İyi bir netice ele geçirmek için günde üç sefer dörder damla damlatınız.
5. Zeytinyağı İle Kulak Kirlerini Kulağınıza Zarar Vermeden Temizleyin

Sızma zeytinyağı kulağınızda kirleri yumuşatıp uzaklaştırmanız için mükemmel bir seçenektir.
- Yatmadan önce rahatsız hissettiğiniz kulağınıza iki üç damla zeytinyağı damlatın ve öyle bırakın.
- Bunu üç dört gün arka arkaya tekrar edin.
Bu söz ettiklerimiz kulağınızdaki kirleri uzaklaştırmanıza yardımcı olacaktır. Tabii kulağınız açılmazsa veyahut başka meselelerle karşılaşırsanız doktorunuza müracaatın. Kulaklık gibi kulak kirlerinin daha da çok birikmesine kapı aralayacak bir şeyler kullanmadığınızdan emin olun.

La entrada Kulak Kirlerini Kulağınıza Zarar Vermeden Temizleyin aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!