Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin ilerleyici ve geri dönüşü olmayan bir şekilde bozulmasını içerir. Netice olarak, böbrekler vücuttaki zehirli maddelerden kurtulma ve vücuttaki su hacmini kontrol etme kabiliyetlerini yavaşça kaybeder.
Pek çok olayda, kronik böbrek hastalığı değişken bir müddet sonra gelişir. Bu yüzden, hastaların ilk teşhisten kronik mertebeye erişmesi yıllar alabilir.
Böbrekler işlevlerini yitirdikleri anda bir dizi hormonu üretmeyi de bırakırlar. Bu hormonlar kan basıncını tertip etmeye ve kırmızı kan hücresi imalatını ve kalsiyum emilimini uyarmaya yardımcı olur.
Pek çok insan, hastalık çok ilerleyene kadar kronik böbrek hastalığı semptomlarını göstermezler. Böbrek hastalığınız olup olmadığını öğrenmenin yolu kan ve idrar testleri yaptırmaktır.
Kronik Böbrek Hastalığının Nedenleri

Diyabet ve yüksek tansiyon en yaygın nedenlerinden iki tanesidir. Bununla beraber, başka hastalıklar da böbreklere zarar verebilir, sözgelimi:
- Otoimmün bozukluklar.
- Doğuştan gelen böbrek anormallikleri.
- Kimi toksik kimyeviler.
- Böbrek taşları ve enfeksiyonlar.
- Ağrı kesiciler, antibiyotikler ve kanser rehabilitasyonları gibi belirli ilaçlar.
Kronik böbrek hastalığı, vücutta sıvının ve atık maddelerin birikmesine kapı aralar. Bu yüzden vücut işlevlerinin çoğunu etkiler.
Kronik Böbrek Hastalığı: Gelişimi ve Rehabilitasyonu
Kronik böbrek hastalığı giderek, ağır ağır kötüleşir. Hem de, işlev kaybı o kadar yavaş olabilir ki, böbrekler hemen hemen çalışmayı bırakana kadar hiçbir semptom görülmeyebilir.
Kronik böbrek hastalığının son mertebesi, son aşama böbrek hastalığı olarak adlandırılır. Gelişim, böbrek hasarının nedenine ve hastanın alışkanlıklarına bağlıdır. Bu mertebede, böbrekler artık yeterli atığı ve fazla vücut sıvısını atma becerinine sahip değildir. Bir hasta, hastalığın bu mertebesine geldiğinde, diyalize veyahut böbrek nakline müracaat etmeye ihtiyaç duyar.
Çoğu olayda, böbrek fonksiyonunun %10-15’i kaldığında diyaliz kullanılır. Böbrek nakli bekleyen kişilerin dahi diyalize ihtiyacı olabilir.
Bu yazımızı da okumalısınız: Beslenme ve Böbrek Yetmezliği: Bilmeniz Şart olan Her Şey
Rehabilitasyon

Rehabilitasyonlar böbrek hastalığını iyileştiremese de hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Bunlar; kan basıncını düşürmek, kan şekerini kontrol etmek ve kolesterol düzeylerini düşürmek için kullanılan ilaçları içerir.
Diğer rehabilitasyonlar, yüksek fosfor düzeylerini önlemeye yardımcı olabilecek fosfat bağlayıcı isimi verilen ilaçları içerebilir. Ayrı olarak, anemiyi rehabilitasyon etmek için bir uzman demir rehabilitasyonu de önerebilir. Ancak, kalsiyum ve D vitamini desteği almadan önce doktorunuza danışmanız ehemmiyetlidir.
Aynı şekilde, protein alımını sınırlamak gibi beslenme kaidelerine uymak da aynı derecede ehemmiyetlidir. Bununla beraber, kilo vermekten kaçınmak için yeterli kalori almalısınız.
Kronik böbrek hastalarının hepatit A, hepatit B, grip ve zatürre aşılarına dikkat etmeleri de önerilir.
Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Böbrek Yetmezliğine Sebep olan 8 Kötü Alışkanlık
Kronik Böbrek Hastalığı Önlenebilir Mi?
Yukarıda belirttiğimiz üzere, diyabet ve yüksek tansiyon, kronik böbrek hastalığının en yaygın nedenleridir. Bu yüzden böbrek hastalığını önlemek için iki parametre kontrol edilmelidir. Sıhhatli bir hayat sürmek, bu iki etkeni engelleyebilir veyahut onları sıhhatli düzeylerde tutmaya yardımcı olabilir.
Ancak böbreklerinizi sıhhatli tutmak için sıhhatli adımlar atabilirsiniz. Aşağıda paylaştığımız teklifler, kronik böbrek hastalığı rizikonuzu ve hem de bununla ilişkili meseleleri azaltmanıza yardımcı olabilir. Bu tekliflerden bazıları şunlardır:
- Yağ ve tuz itibariyle düşük oranlı bir perhiz takip edin.
- Her gün yarım saat egzersiz yapın.
- Senede en az bir defa idrar ve kan testi yaptırın. Tıp uzmanları, uygun kan şekeri düzeylerinin izlemesini de tavsiye eder.
- Sigara içmekten kaçının.
- İçki tüketiminizi sınırlayın.
- Kilo kontrolü: sıhhatli bir kiloyu savunmaya çalışın.
- Kalp arkadaşı bir diyet takip edin. Meyve, sebze ve tam hububat alımınızı arttırın.

La entrada Kronik Böbrek Hastalığını Yönetmek aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!