Kreatin Türleri: Özellikleri ve Kullanımları 2021
  • 06 Mart 2021
  • 385

Son zamanlarda dünyanın dört bir yanındaki pek çok insan ya hobi olarak veyahut profesyonel olarak egzersiz yapmaktadır. Bu yüzden atletik performansı arttırmak için bir hayli ürün yaratılmıştır. Bunların en popüler olanlarından bir tanesi kreatindir. Aşağıda, kreatin türleri, bunların özellikleri, ve kullanımlarını keşfedebilirsiniz.

Kreatin, protein olmayan bir nitrojen bileşiğidir. Adalelerde ve daha az oranda olmak üzere beyinde bulunur. Kreatin içeren başlıca besin kaynakları kırmızı et ve deniz ürünleridir.

Kreatinin temel işlevi, atletik performansı büyük ölçüde arttıran ATP sentezi (bu madde metabolizma esnasında enerji sağlar) ile alakalıdır. Bununla beraber, kimi beyin rahatsızlıklarını ve kalp yetmezliğini rehabilitasyon etmek için de kullanılır.

Kreatin Türleri ve Özellikleri

Mükemmel bir besin desteği olduğu için yıllar süresince çeşitli kreatin türleri oluşturulmuştur. Daha iyi sonuçlar ele geçirmek için her birinin değişik bir kimyevi bileşimi vardır. Bu bağlamda, var olan çeşitli kreatin türleri şunlardır:

Kreatin Monohidrat

Bu, sporcular arasındaki en popüler kreatin desteğidir ve diğer türler bundan türetildiği için kreatinin en saf halidir. Çok tesirlidir ve hız ve pik güç çıkışı gibi fitness eğitiminin çeşitli istikametlerini geliştirdiği gösterilmiştir.

Bu bileşik ekseriyetle katkı maddesi içermez. Bundan dolayı, %88’i kreatindir ve geri kalan %12’si sudur. Hücreleri hidratlama, hücre hasarını azaltma ve adale içi depoları artırma becerinine sahiptir.

Farklı formlarda besin destekleri. Kreatin, kas gücünü ve kas kütlesini arttırmaya yardımcı olabilir.

Kreatin Hidroklorür

En yeni kreatin türlerinden biri olduğu için bu madde ile ilgili konuşan çok az çalışma vardır. Bununla birlikte, kreatinin hidroklorik asit ile karışımı, kreatin monohidrattan 38 kat daha fazla çözünür olan kararlı bir molekül üretir. Böylelikle vücut onu daha kolay emebilir. Ek olarak, aynı tesirlere sahiptir ve böbrek hasarına kapı aralama ihtimali daha düşüktür.

Kreatin Glukonat

Bu besin desteği, bir glikoz molekülüne bağlanmış bir kreatin molekülünden oluşur. Böylelikle bağırsaktan daha hızlı emilir. Ayrı olarak kan dolaşımında tesirli bir şekilde dolaşır. Aynı şekilde, kreatin monohidrattan daha tesirli bir şekilde adalelere nüfuz eder, zira glikoz anlık bir insülin piki oluşturur.

Kreatin Fosfat (veyahut Fosfokreatin)

Fosfokreatin veyahut kreatin fosfat, vücutta bulunan ve büyük enerji değeri sağlayan kimyevi bir bileşiktir. Ancak depo düzeyleri düşüktür. Bu yüzden, en çok aranan kreatin türlerinden biridir. 62-38 oranında kreatin ve fosfat içerir.

Kreatin monohidrat ile aynı işlevlere sahiptir, bu yüzden yağsız doku yapmak için mükemmeldir. Ek olarak, ekstra bir enerji kaynağı olduğu için egzersiz yaparken yorgunluğu azaltır.

Kre-Alkalin Kreatin

Alkalin kreatin ya da tamponlu (buffered) kreatin olarak da bilinen bu tür, kreatin monohidrat ve alkalileştirici tozların karışımıdır. Bu karışımın ana fikri, emilimini iyileştirmek ve kreatin oluşumunu önlemek için bileşiğin pH’ını yükseltmektir, bu da böbrek hasarını azaltır.

Uzun bir müddet boyunca, kre-alkalin kreatinin monohidrattan daha iyi netice verdiğine inanılıyordu. Ancak, günümüzde yapılan bir çalışma, performansta ehemmiyetli bir farklılık olmadığını gösterdi.

Kreatin Malat

Bu bileşik, iki ila üç kreatin molekülü ve malik asidin bir karışımıdır, bu da onu daha çözünür hale getirir ve daha kolay emilmesini sağlar. Ek olarak, bir sporcunun kan basıncını ya da yağ düzeylerini etkilemeden dayanıklılığını, koşusunu ve gücünü arttırır.

Kreatin Etil Ester

Kreatin etil ester, bir içki metanol ya da etanol ile esterlenmiş kreatin monohidrattan başka bir şey değildir. Söz edilen esterleştirme, bileşiğin kas hücresi zarlarından geçişini kolaylaştırır. Böylelikle oldukça hızlı emilir ve düşük dozları yeterli olur.

Kreatin Sitrat

Bu, %40 kreatin ve sitrik asit karışımıdır, bu da onu en çözünür bileşik yapar. Ayrı olarak içerdiği sitrik asit sayesinde bol miktarda kassal enerji üretir. Çok çözünür olduğu için mide problemlerine kapı aralamaz. Ancak diğer türlere göre daha pahalıdır.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Kreatinin Akılalmaz Yararları

Kreatin Türlerinin Kullanımı ve Güvenliği

Yüksek performanslı sporcular hızlarını, dayanıklılıklarını ve güçlerini arttırmak için kreatin kullanırlar. Hem de uzmanlar kürek çekme, yüksek atlama ve futbol gibi sporlarda kullanılmasını önermektedir. Bunun nedeni, etkinliğinin pek çok vaziyette ispat etmiş olmasıdır.

Diğer taraftan, kreatin destekleri, kreatin metabolizmasının doğuştan gelen hataları olan kreatin eksikliği belirtilerini (CCDS), başka bir deyişle vücudun bunu kendi başına üretemediği vakitleri daha iyi hale getirebilir. Yeterli ilmi ispat olmasa da doktorlar bunu kalp yetmezliği olayları için reçete ederler.

Kısa vadede ve maksimum beş gramlık dozlarda aldığınız sürece, çeşitli kreatin türlerini tüketmek güvenlidir. Bununla beraber, rastgele bir besin desteğine başlamadan önce bir doktora müracaat etmelisiniz.

Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin: Yemek ve Egzersiz: Mecmualarda Gördüğünüz Vücuda Sahip Olmanın Yolları

Kreatinin Olası Yararları

Değişik kreatin türleri, sporcuların bağlaşığı haline gelmiştir. Bunun nedeni, hepsinin, aralarından aşağıdakilerin öne çıktığı aynı idman avantajlarını sunmasıdır:

  • Adale liflerine enerji sağlar
  • Adale hacmini arttırır ve adale iyileşmesini kolaylaştırır
  • Fiziksel bitkinlik ve yorgunluktan kaçınmanıza yardımcı olur
  • Cilt yaşlanmasını geciktirir

Kreatin bileşikleri arasındaki en büyük fark, çözünürlükleridir. Daha çözünür olanlar daha hızlı emilir ve bir takım vaziyetlerde dozlarının daha düşük olması gerekir.

Kreatin tozu. Bir destek olarak kreatin, yalnızca sporda kullanılmaz. Hem de, organik hastalıklarda da yardımcı olabilir.

Kreatin Kullanımının Kontrendikasyonları

Kreatin tüketimi konusunda ilk akla gelen şeylerden biri olası böbrek hasarıdır. Halihazırda bir böbrek meseleniz varsa veyahut bilhassa fazla protein hasebiyle bundan muzdarip olma rizikonuz yüksekse, destekler ile ilgili çok dikkatli olmalısınız.

Diğer yandan, kreatini nefrotoksik ilaçlar, başka bir deyişle böbrek işlevini etkileyebilecek olan ilaçlar ile beraber tüketmekten kaçınmalısınız. Bu iki maddeyi aynı anda almak hasar rizikonunu artırabilir.

Kreatinin kullanımına yönelik diğer kontrendikasyonlar, kafein tüketimi ile alakalıdır. Etkileşimleri amino asidin adaleler üzerindeki tesirini azaltacağından, bunları bir arada almamalısınız.

Kreatin Türleri Arasındaki Ana Farklılıklar

Bu yazımızda izah ettiğimiz üzere, çeşitli kreatin türleri birbirlerine çok benzerdir. Hepsi adaleler üzerinde aynı tesirlere sahiptir ve bir türün diğerinden daha tesirli olduğunu belirtmek için yeterli ilmi ispat bulunmamaktadır.

Bu destekler arasındaki fark, çözünürlükleri ve kapı araladıkları yan etkilerdir. Genel olarak konuşursak, kreatin monohidrat türevleri daha çözünürdür ve daha az mide problemine kapı aralar. Ancak, bunları kullanmadan önce kesinlikle bir uzmana müracaat etmelisiniz.

Spor Salonundaki Performansınızı Artırmak İçin İpuçları Spor Salonundaki Performansınızı Artırmak İçin İpuçları Bu yazıda, spor salonundaki performansınızı artırmak ve burada geçirdiğiniz vakitten en iyi şekilde faydalanmak için size bazı ipuçları verdik. Daha fazla oku »

La entrada Kreatin Türleri: Özellikleri ve Kullanımları aparece primero en Sıhhate bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş