Birleşik Kraliyet ve AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’nin Kaliforniya eyaletinde görülen koronavirüs varyantları, yoğun bir şekilde değişinim uğramış melez bir virüste birleşmiş gibi görünüyor. Bu vaziyet, COVID-19 salgınında yeni bir evreye giriyor olabileceğimize ait kaygı uyandıran bir vaziyet.
SALLA-CoV-2 koronavirüsün COVID-19’a kapı aralayan iki varyantı, yoğun bir şekilde değişinime uğramış melez bir virüs sürümü oluşturmak üzere genomlarını birleştirdi. “Rekombinasyon” isimi verilen bu vaziyet, Kaliforniya’daki bir virüste keşfedildi ve uzmanların salgında yeni bir evreye girmek üzere olabileceğimiz ile ilgili ikazlarda bulunmasına kapı araladı.
Bu melez virüs, Birleşik Kraliyet’ta keşfedilen ve son derece bulaşıcı olan B.1.1.7 varyantının ve Kaliforniya’da ortaya çıkarak Los Angeles’ta günümüzde görülen olay artışından mesul olduğu düşünülen B.1.429 varyantının rekombinasyonunun neticesi olarak ortaya çıktı. B.1.429 varyantı, bir takım antikorlara karşı dirençli hale gelebilen bir değişinim olarak karşımıza çıkıyor.
Melez virüs, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’nin New Mexico eyaletinde bulunan Los Alamos Milli Laboratuvarı’nda Bette Korber tarafından keşfedildi. Korber, 2 Şubat’ta New York Bilimler Akademisi tarafından tertip eden bir toplantıda AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’deki viral genomların veritabanında bu virüsün ispatlarını oldukça açık bir şekilde görebildiğini belirtti.
Korber’in keşfettiği bu melez virüs doğrulandığı takdirde koronavirüs salgınında belirlemiş olan ilk rekombinant virüs olacak. Geçtiğimiz Aralık ve Ocak aylarında iki araştırma grubu, koronavirüslerde görülmesi yaygın olduğu için uzun vakittir beklenen bir şey olmasına karşın virüste rastgele bir rekombinasyon olmadığını izah etmişlerdi.
Farklıkların teker teker arttığı ve neticede B.1.1.7 gibi varyantların ortaya çıktığı normal mutasyonun aksine rekombinasyonda tek seferde ansızın fazla mutasyon bir araya gelebilir. Çoğu kez bu durum virüs için herhangi bir avantaj sağlamasa da bazı durumlarda sağlayabilir.
Londra Üniversitesi Akademisi’nden (UCL) François Balloux’a göre rekombinasyon, evrimsel açıdan büyük bir ehemmiyete sahip olabilir. Rekombinasyonun, SALLA-CoV-2’nin nasıl ortaya çıktığını izah edebileceği düşünülüyor.
Rekombinasyon, yeni ve daha tehlikeli varyantların ortaya çıkmasına kapı aralayabilse de bu ilk rekombinasyonun daha ne ölçüde tehdit oluşturduğu net değil.
Korber, binlerce dizi arasında sadece tek bir rekombinant genom görmüş olup bu virüsün insandan insana bulaşıp bulaşmadığı tek seferlik olup olmadığı bilinmiyor.
Rekombinasyon genelde koronavirüslerde alana gelir. Bunun nedeni, koronavirüslerin genomlarını kopyalayan enzimin, kopyaladığı RNA zincirinden kaymaya ve sonrasında kaldığı yerde yine birleşmeye eğilimli olmasından kaynaklanmaktadır. Konak hücre iki değişik koronavirüs genomu barındırıyorsa enzim, melez bir virüs oluşturmak için her genomun farklı unsurlarını birleştirerek devamlı olarak birinden diğerine atlayabilir.
Yeni koronavirüsün çeşitli varyanslarının son vakitlerde ortaya çıkması, rekombinasyonun gerçekleşmesi için ihtiyaç duyulan hammaddeyi alana getirmiş olabilir. Zira aynı anda iki farklı virüsle enfekte olmak olası.
Pennsylvania’daki Temple Üniversitesi’nden Sergei Pond’a göre rekombinasyonun fark edilebilir oranlarda gerçekleştiği noktaya yaklaşıyor olabiliriz. Hala yaygın olarak görülen bir rekombinasyon olmasa da koronavirüslerin hepsi rekombinasyon yaşadığı için ehemmiyetli olan bunun ne vakit gerçekleşeceği olacak.
Ele geçirilen belirtinin neticelerinin henüz net olmadığını söylemek gerekir. Zira rekombinant virüsün biyolojisi ile ilgili çok fazla şey bilinmiyor. Bununla beraber Birleşik Kraliyet’ta görülen virüsü daha bulaşıcı kılan şey, B.1.1.7 varyansından meydana gelen ve Δ69/70 olarak isimlendirilen mutasyon ile B.1.429 varyansından kaynaklanan antikorlara direnç gösterebilen L452R olarak isimlendirilen mutasyonu taşıyor olmasıdır.
Korber, New York’taki toplantıda bu tarz bir durumun, virüsün daha bulaşıcı olan bir virüs ile daha dirençli olan bir virüsün bir araya getirmesine kapı aralayabileceğini belirtti.
UCL’den Lucy van Dorp ise virüsün bu rekombinantını daha görmediğini, ancak bununla alakalı olaylar belirlemeye başlarsa bu vaziyete şaşırmayacağını söyledi.
Koronavirüsün İki Varyantı Değişinime Uğramış Bir Virüs Alana Getirdi yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!