Konjonktival Kemozis Nedir ve Gözleri Nasıl Etkiler?
  • 30 Eylül 2023
  • 134

Konjonktival kemozis, oküler tahrişin bir belirtisidir. Göz küresinin en dış yüzeyi olan neredeyse şeffaf bir zar olan konjonktivayı etkileyen iyi huylu bir inflamatuar süreçtir. Hem sklerayı (gözün beyaz kısmı) hem de göz kapaklarının içini kaplar.

Çoğu durumda, bu durum alerjik reaksiyonlar veya göz enfeksiyonları ile ilgilidir. Bununla birlikte, başka olası nedenler de vardır. Dezavantajı, uygun şekilde tedavi edilmezse, görüşü veya gözü kapatma yeteneğini kötüleştirebilir ve değiştirebilir. Onu nasıl tanıyabilirsiniz? Tedavisi nedir? Birlikte daha detaylı inceleyelim.

Konjonktival kemozis nedir?

Konjonktival kemozis, göz küresini kaplayan mukoza zarının iltihaplanmasıdır. Bir Mount Sinai Sağlık Sistemi yayını olan Mount Sinai Health System’e göre, oluşumu alerjiler, enfeksiyonlar, yaralanmalar veya bir oküler cerrahi komplikasyonuyla bağlantılıdır.

Bu nedenle, böyle bir hastalık değil, bir semptomdur. Tek taraflı veya iki taraflı olarak ortaya çıkabilir. Ayrıca, bulaşıcı değildir ve her yaştan ve her iki cinsiyetten insanda görülebilir.

Konjonktiva, sklerayı ve göz kapaklarının iç yüzeyini kaplayan zardır. Kemozis oluştuğunda, tahriş şişmesine ve ödem yapmasına neden olur. Böylece göz, içi sıvı dolu büyük bir kabarcığı andırır.

Kemoz genellikle göz kırışıklığı ile sınırlıdır. Sorun şu ki, çoğu durumda iltihaplanma süreci korneaya ulaşıyor. Kornea, ışık ışınlarının göze düzgün bir şekilde odaklanmasını sağlayan merceklerden biridir.

Etkilendiğinde görme bozulur. Öte yandan, bu durum, özellikle alerjik süreçlerle bağlantılı olduğunda tekrarlayan, kronik hale gelebilir. Bu nedenle uygun tedaviyi uygulamak önemlidir.

Belirtileri nelerdir?

Vision Center aracılığıyla yayınlanan bir yayın, kemozisin göz kapaklarında ve gözleri örten zarda sıvı birikmesine neden olduğunu açıklıyor. Sonuç olarak, genellikle gözleri açıp kapatırken artan ağrı ve kaşıntı gibi başka semptomlar da yaşanır. Diğer klinik belirtiler şunları içerir:

  • Göz sulanması
  • Aşırı göz yaşı
  • Gözlerde kızarıklık ve tahriş
  • Diplopi (çift görme)
  • Bulanık görüş
  • Gözde yabancı cisim hissi

Enflamasyon şiddetlenirse, o kadar çok sıvı birikebilir ki, göz bir su toplamasına benzer. Bazı insanlar göz kapağını tam olarak kapatamayacaklarını hissederler ve korneaya ilerlediğinde görme keskinliği azalır.

Bu makaleyi de okumaktan keyif alacağınızı düşünüyoruz: Göz Çevresi Bakımı Yapmanın 6 Yolu

Ksonjonktival kemozisin nedenleri

Konjonktival kemozis böyle bir hastalık değildir. Birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilen inflamatuar bir reaksiyondur. En sık nedenleri şunlardır:

  • Göz yaralanmaları. Bunlara genellikle diğer maddelerin yanı sıra kimyasal ürünler ve toz parçacıkları gibi agresif maddelerle temas neden olur. Ayrıca gözlerin agresif bir şekilde ovuşturulması nedeniyle.
  • Bulaşıcı süreçler. Örneğin, virüslerin veya bakterilerin neden olduğu konjonktivit vardır.
  • Alerjik reaksiyonlar.
  • Anjioödem. Bu, cilt, mukoza zarları ve submukozal doku altında şişliktir (ödem oluşumu).
  • Graves hastalığı.
  • Hipertiroidizm gibi tiroid sorunları.

Diğer olası nedenler

Bazen konjonktival kemozis, sıvı tutulmasıyla ilişkili bir semptomdur. Bir kişi şiddetli ödemden muzdarip olduğunda (ana neden bazı ilaçlardır), semptomlar göze yayılabilir.

Nadir olmasına rağmen, gözün periorbital kısmındaki bir tümör konjonktival kemoza neden olabilir. Aynı şey, oküler sıvıların akışında bir değişiklik olduğunda da olur. Bu durum çok kuru bir iklimde olmaktan bile kaynaklanabilir.

Nasıl teşhis edilir?

Konjonktival kemozu teşhis etmek için doktorun uygun bir fizik muayene yapması önemlidir. Ayrıca semptomların ne zaman başladığını, başka hangi semptomların ortaya çıktığını, tetikleyici bir faktör olup olmadığını vb. bilmelidir.

İdeal olarak, muayene bir göz doktoru tarafından yapılmalıdır. Çıplak gözle sklera veya göz kapaklarının iç kısmında kızarıklık görülebilir. Ayrıca konjonktival kesenin yırtılması ve şişmesi de çok karakteristik bulgulardır.

Konjonktival kemozis tedavileri

Konjonktival kemozisin tedavisi nedene bağlı olacaktır. Bu nedenle, doğru bir teşhis yapmak önemlidir. Aksi takdirde durum kötüleşerek görüşü etkileyebilir veya tekrarlayarak kronikleşebilir.

Çoğu durumda, yeterli tıbbi tedavi yeterlidir. Sebep bakteriyel konjonktivit gibi bakteriyel bir enfeksiyon olduğunda, genellikle antibiyotik göz damlaları reçete edilir. Viral kaynaklı ise diğer göz damlaları kullanılır.

Her durumda, göze soğuk kompres uygulanması önerilir. Alerjik reaksiyona bağlı olduğunda, antihistaminik ilaçlar kullanmak mümkündür. Bunlar çoğu durumda reçetesiz satılan ve söz konusu alerjene karşı vücudun tepkisini azaltan ilaçlardır.

Bu makaleyi beğendiniz mi? Şunu da okumak isteyebilirsiniz: Göz Altı Morluklarını En Aza İndirin

Önlenebilir mi?

Her zaman mümkün olmasa da, birçok durumda konjonktival kemozis önlenebilir. Örneğin, gözlerin agresif veya bulaşıcı ajanlarla temas etmesini engelleyerek.

Bunu yapmak için, çok rüzgarlı ve parçacıkların göze girebileceği yerler gibi ‘tehlikeli’ bir ortamda bulunduğunuzda göz koruması kullanmanız önemlidir.

Enfeksiyonlardan kaçınmak için kirli ellerle gözlerinize dokunmamanız önemlidir. Kozmetik ürünleri paylaşmak veya kontakt lensleri ihmal etmek de önerilmez.

Alerji hastaları, reaksiyona neden olan maddeden uzak durmaya çalışmalıdır. Değilse, ortaya çıktığında reaksiyonu yavaşlatmak için antihistaminikler taşımalarında fayda vardır.

Ne hatırlanmalı?

Konjonktival kemozis sıklıkla ağrıya, gözde şişmeye, gözü kapatamamaya ve hatta görme bozukluğuna neden olan bir durumdur. Çoğu durumda, alerjik reaksiyonlar veya enfeksiyonlarla ilişkilidir.

Genellikle iyi huylu olmasına rağmen, belirtiler ortaya çıktığında her zaman bir uzmana danışmak önemlidir. Daha sonra nedene bağlı olarak uygun tedavi uygulanabilir. Göz Kapağı Kepeği Belirtileri ve Tedavisi Göz Kapağı Kepeği Belirtileri ve Tedavisi Göz kapağı kepeği olarak da bilinen blefarit, göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Herkesi etkileyebilecek yaygın bir durumdur. Daha fazla oku »

La entrada Konjonktival Kemozis Nedir ve Gözleri Nasıl Etkiler? aparece primero en Sağlığa bir adım.


Kaynak: https://sagligabiradim.com/konjonktival-kemozis-nedir-gozleri-nasil-etkiler/

Bu içeriği paylaş