Kompleks B vitaminleri, tek bir madde değil, geniş bir madde grubudur. Başka bir deyişle aslında gıdalardaki enerjinin emilmesinde çok ehemmiyetli bir rol oynayan 8 değişik mikro besin vardır.
Sıhhatli insanların çoğu günlük ihtiyaçlarını yiyecekler yolu ile karşılar. Ancak kimi vaziyetlerde, her şeyi içeren destekler almak ihtiyaç duyulan ve yararlı olabilir. Bu yazıda, B grubu vitaminlerin temel kullanımlarını, hakkındaki teklifleri ve dozajlarını tartışacağız.
Daha fazlasını keşfedin: Vitaminler Neden Beslenme Düzeniniz İçin Gereklidir?
Kompleks B Vitaminleri Nelerdir?
Vitaminler, vücudun normal bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu maddelerdir. Makro besinlerin aksine, enerji sağlamazlar ve onlara yalnızca küçük miktarlarda ihtiyacımız vardır; ancak bir eksiklikleri, bozukluklara ve hem de bazı hastalıklara sebep olabilir.
Uzmanlar, bu B vitamini grubu içinde toplam 8 bileşen tanımlamışlardır. Ancak önceden aynı isimi verdiğimiz çok sayıda madde vardır, fakat bugün bunları vitamin olarak görmüyoruz. Bunun örnekleri inositol, karnitin veyahut amigdalin olabilir.
Bu B vitamini grubu, hücresel metabolik düzeyde ehemmiyetli vücut işlevleri geliştirir. Vücut fazlalıkları idrar yolu ile ortadan kaldırdığından ve bunları gizleme olanağı olmadığından suda çözünürdürler. Bu yüzden, netice olarak bu miktarı günlük olarak yenilemek gerekir.

Kompleks B Vitaminleri ve İşlevleri
Bugün bu grupta toplam 8 vitamin olduğuna inanıyoruz. Bu vitaminleri içeren gıda destekleri, her birinden belirli miktarlarda sağlamaktadır. İşte bunların temel işlevlerinin hızlı bir listesi:
- B1 veyahut tiamin: Beyin veyahut kalp gibi uzuvların büyümesi ve doğru işleyişi için hayati ehemmiyet taşır.
- B2 veyahut riboflavin: Antioksidan kapasitesi ve ilaç ve zehirli maddelerin atılmasında oynadığı rol ile vurgulanmıştır.
- B3 veyahut niasin: Enzimlerin doğru bir şekilde işlev göstermesinde işbirliği içinde çalışır. Vücudun DNA’yı hazırlamasına yardımcı olur ve sindirim sistemi, sinir sistemi ve dermik sistem gibi sistemlerde önemli işlevlere sahiptir.
- B5 ya da pantotenik asit: Hormon ve kolesterol sentezindeki rolü vurgulanmıştır. Beynin ve sinir sisteminin sıhhati için çok önemlidir.
- B6 ya da piridoksin: Vücudun yeni kırmızı kan hücreleri oluşturmasına ve bağışıklık sistemini savunmasına yardımcı olur.
- B7 ya da biotin: Kemikler, saçlar ve tırnaklar gibi bazı dokuların büyümesini destekler.
- B9 ya da folik asit: vücut bunu DNA gibi genetik materyalleri oluşturmak için kullanır. Gebelikte beyinde ve omurilikte doğuştan kusur oluşma rizikonunu azaltır.
- B12 ya da kobalamin: Sinir sistemini sürdürmek için işbirliği içinde çalışır ve kırmızı kan hücrelerinin oluşturulması için gereklidir.
Dozajı ve Ticari Sunumu
Kompleks B vitaminleri desteklerinde, 8 maddenin tümü çoklukla mevcuttur. Bununla beraber, her bir maddeyi tek başına bir destek içinde bulmak da olasıdır. Bunları almanın en yaygın yolu tablet şeklindedir.
Günlük mineral ve vitamin gereksinimleri uzman kuruluşlar tarafından belirlenir. Bununla birlikte, bazı vaziyetlerde, müracaatlan bölge ya da ülkeye bağlı olarak biraz farklılık gösterebilirler. Tekliflen günlük alım miktarı (RDI), gerekli miktarı almamızı ve eksiklik konusunda hastalıklardan kaçınmamızı sağlar. Besin Takviyeleri Bürosu, B vitaminleri için aşağıdakileri belirlemiştir:
Erkekler Kadınlar Gebelik Latensi B1 1.2 mg 1.1 mg 1.4 mg 1.4 mg B2 1.3 mg 1.1 mg 1.4 mg 1.6 mg B3 16 mg 14 mg 18 mg 17 mg B5 5 mg 5 mg 6 mg 7 mg B6 1.3 mg 1.5 mg 1.9 mg 2 mg B7 30 mcg 030 mcg 30 mcg 35 mcg B9 400 mcg 400 mcg 600 mcg 500 mcg B12 2.4 mcg 2.4mcg 2.6 mcg 2.8 mcgBazı takviyeler günlük ihtiyaçlarımızı karşılamamıza yardımcı olur. Bununla birlikte, diğerleri çok daha yüksek dozlar sağlar. Bunlar bazı vaziyetlerde faydalı olsalar da, kullanmadan önce bir tıp uzmanına müracaat etmek her vakit en iyisidir.
Kompleks B Vitaminleri: Kullanımları ve Yararları
Bu mikro besin grubu vücutta çok sayıda temel işlev geliştirir. Ancak kompleks B vitamini takviyeleri almak sıhhatimize da yarar sağlayabilir. Hadi ilmi olarak desteklenen bu özel kullanımlara bir göz atalım.
Duygudurum, Anksiyete ve Stres
Genel olarak, bir kişinin beslenme vaziyetinin nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar üzerinde önemli bir tesiri olduğu gerçeğinin daha da fazla farkına varmaktayız. B vitamini takviyelerinin duygudurum üzerindeki tesirinin sistematik bir incelemesinde de ispat ettiği üzere, bir takım besinler bu konuda pozitif bir tesir sağlar.
Üstelik, çalışmalar B vitaminlerinin sıhhatli fertlerin duygudurumuna da en az riziko altında olan insanlarda olduğu kadar yarar sağlayabileceğini göstermektedir. Etkiler en çok stres ve çöküntü olaylarında görülür. Ancak, bu pozitif etkiler anksiyete üzerine yapılan tecrübelerde daha bulunmamıştır.
Yaralar ve Gücenmeler İçin Topikal Uygulama
Uzmanlar, uygulanmasının epitel hücrelerinin gelişiminde oynadığı rol hasebiyle yara ve yaralanmalar üzerinde kompleks B vitaminlerinin tesirlerini araştırmışlardır. Bir takım B vitamini kombinasyonları pozitif bir tesir göstermiştir ve yerel olarak uygulanmaları, yaraların iyileştirilmesindeki fizyolojik sürece yardımcı olabilir.
Okumaya devam edin: Avitaminoz: Vitamin Eksikliği
Kontrendikasyonları ve Yan Tesirleri
B grubu vitaminlerin vücutta birikmediği göz önüne alındığında, yiyecekler yoluyla toksik olabilecek miktarları almak zordur. Direktiflere uymanız ve tekliflen doza itibar etmeniz şartıyla, destekleri almak da güvenlidir. Bununla beraber, perhizinize rastgele bir besin desteği ilave etmeden önce en iyisi bir uzmanla konuşmaktır.
Bir takım vaziyetlerde yan etkiler tecrübeleyebilirsiniz. Avrupa Gıda Güvenliği Müesseseninden alınan verilere göre, aşağıdakiler B vitamini almanın olası zarar veren tesirleridir:
- Uzun bir müddet süresince çok yüksek dozlarda B6 almak nöron hasarına kapı aralayabilir.
- Folat desteklerinin B12 eksikliğinin semptomlarını maskeleyebileceğini unutmayın. Bunun bir neticesi olarak, iyi bir teşhis almak daha zor olabilir.
- Yüksek dozlarda pantotenik asit ishale kapı aralayabilir.
- Bir takım B3 formları (nikotinamid ve nikotinik asit) kan şekeri düzeyini yükselterek hipotansiyona, yorgunluğa veyahut karaciğer problemlerine kapı aralar.

B Vitamini Grubu Bazen Desteklerde Yararlıdır
İyi bir sıhhat vaziyetini savunmak için yapraklı yeşillikleri, kuruyemişleri, bakliyatları, yağsız etleri, yumurtaları ve mantarları tüketerek perhizinize kompleks B vitaminlerini katabilirsiniz. Gebelikte, latenside veyahut yaşlılıkta yaygın olduğu üzere, bir takım hastalıklardan veyahut emilim problemlerinden muzdarip iseniz, perhizinize bu destekleri dahil faktörüz gerekebilir.
Ayrı olarak, belirli sıhhat meseleleri ile mücadele etmek için B vitamini destekleri almaya başlayabilirsiniz. Ancak, sizin için en iyi olanı size önerebileceklerinden, bunu yapmaya başlamadan önce bir uzmana danışmanız ehemmiyetlidir. Unutulmaması şart olan bir diğer ehemmiyetli nokta da, üretici tarafından tekliflen belirli dozu katiyen aşmamanız gerekliliğidir.

La entrada Kompleks B Vitaminleri: Özellikleri, Faydaları ve İşlevleri aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!