Kolesteatom (tehlike müzmin kulak enfeksiyonu), orta kulaktaki mukoza zarının cilt epiteli artıkları sebebiyle ölü hücrelerin giderek temporal kemik üzerinde enfeksiyona kapı aralamasıdır. Bunu bir başka şekilde söylememiz gerekirse; mukozanın bulunması şart olan yerde, epitel artıklarının kist haline gelmesidir. Karşımızda iyi huylu bir ur vardır.
Muayenehane araştırmalara göre bu hastalık, ilerleyen vakitte genişlemesi hasebiyle geri dönüşü olmayan duyma kaybına, kemik yapılarına perişan edici tesir göstermeye ve ciddi komplikasyonlara kapı aralamaktadır. Nadir görülen bir hastalık olmasına karşın belirtilerini hızlı ve etkin bir şekilde belirlemek ehemmiyetlidir. Bu yazımızda size kolesteatom ile ilgili bilmeniz şart olan her şeyi anlatıyoruz.
Bunu da okuyun: Evde Kulak Kirini Çıkarmak için 6 Yol
Kolesteatom dağılım şekli
Kulak ağrısına kapı aralayan ansızın fazla mesele vardır ve bu yüzden, her olay için hangi grupların riziko altında olduğunu bilmek gerekir. Kolesteatom, semptomu ortaya çıkaran tek neden değildir ancak kaynaklarından biridir.
Otorinolarengoloji, baş ve boyun cerrahisi mecmuasının yürüttüğü bir araştırma bize bu hastalığın dünyadaki dağılım oranı konusunda bir dizi data sağlamaktadır. Bu veriler aşağıdaki gibidir:
- Genel manada çok nadir görülen bir patolojidir. Vasati 41 yaşındakiler olmak üzere 3 ile 70 yaş arasındaki fertleri etkiler.
- Yaygınlığı, başka bir deyişle nüfusa oranla hastalıktan etkilenen fertlerin sayısı her 100.000 bebekte 3 ve her 100.000 yetişkinde ise 9’dur.
- Çok sık olmamasına rağmen, rehabilitasyondan sonra vakaların %10 ile 20’sinin depreşme eğilimi vardır.
Verilen bilgilerden de gördüğümüz gibi nadir görülen bir sunumla karşı karşıyayız, ancak bu arada ortadan kaldırması da zordur. Bu hastalıkla karşılaşmamız vaziyetinde erken tanı almak ehemmiyetlidir zira ne kadar çok gecikirsek, kistik kitle o kadar büyüyecek ve hastanın duyma kapasitesini ve sıhhatini kontrol altına alacaktır.

Önceden de söylediğimiz gibi bu patoloji, anormal bir bölgede çok katlı yassı epital dokunun varlığına bağlı olarak neoplastik olmayan lezyonlara eşlik ettiği görülmüştür. Bu lezyon, mastoidde, epitimpanumda ve orta kulak boşluğunda bulunabilir. Önceden belirtilen kaynaklara göre, kolesteatomun üç türü olduğu bilinmektedir:
- Doğumsal: Sıhhatli bir kulak zarı varlığında embriyonik doku kalıntıları vardır.
- Birincil edinilmiş: Yapılan çalışmalara göre kulak zarının bir takım bölümlerinde çökme neticesi oluşan negatif basınç kulak zarında bir zayıflık oluşturur ve retraksiyon cebi oluşumuna yol açar.
- İkincil edinilmiş: Ekseriyetle küçüklük döneminde olan bulaşıcı bir süreç nedeniyle timpanik kanalda hasar oluşur. Bu lezyon geride iz bırakarak yetersiz bir şekilde iyileşir ve kist görünümünü alır.
Edinilmiş vakalar, toplumda en sık görülen birincil edinilmiş tip olarak kabul edilen bir kronik otitis media çeşididir. Kolesteatomların tipolojisinin, işgal ettikleri kulak kanalındaki yere göre sınıflandırılabileceğini de açıklığa kavuşturmak gerekir.
Belirtileri
Amerika Birleşik Devletleri Milli Tıp Kütüphanesi, kolesteatom semptomlarının çeşitli olabileceğini ve en yaygın olanlarının belirtilerinin aşağıdakiler gibi özetlendiğini açıklığa kavuşturmaktadır:
- Vertigo.
- Kulak içindeki bulaşıcı süreçlerin ortaya çıkması nedeniyle kronikleşebilen cerahatli akıntı. Buna bazen kafanın içinde bir dolgunluk veya basınç hissi eşlik eder.
- Duyma kaybı: Duyma kanalı kist tarafından işgal edildiğinde ses mesajımında azalma olur.
- Yüz adalesi felci: boyut olarak büyüdükçe yakındaki yapıların sıkıştırır.
- Beyin apsesi veya menenjit.
Gördüğümüz gibi oldukça ciddi semptomlarla ortaya çıkabilen patolojik olay ile karşı karşıyayız. Nedeni kistin giderek genişlemesinden kaynaklanıyor olmasıdır. Bu da, orta kulaktaki bir takım kemiklerin veya diğer işitsel yapıların kırılması gibi komplikasyonlara yol açar. Bir takım kişilerde bu semptomlar ortaya çıksa da kimilerinin de hastalığı hiçbir belirti göstermeden geçirdiği unutulmamalıdır.
Bunu da okuyun: Vertigo Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kolesteatom rehabilitasyonu
Kolesteatomun rehabilitasyonu karışıktır zira kistik kitlenin tümünün çıkarılması zordur. Bu yüzden olayların %10 ile %20’si giderek nüksedebilir. Bu yüzden hasta üzerinde periyodik kontroller yapılması gerekmektedir.
Rehabilitasyon edilmesinin tek yolu cerrahidir. Ancak bu metot doku kütlesini çıkarmayı amaçladığından, bazen orta kulaktan kemikçik zincirinin hasar görmesine de kapı aralayabilir. Doktor ayrı olarak kolesteatomun genişlemesi hasebiyle destrüksiyonlu bitişik kemikleri kıkırdak veya sentetik yapılarla değiştirmek zorunda kalabilir.

Kolesteatomun değişken türleri vardır, bu nedenle dikkatli olmanız gerekir
Bu satırlarda anlatmaya çalıştığımız gibi, kolesteatom nüfusun genelinde çok az görülen lakin tek tip bir şekilde dağılan nadir bir patolojidir. Bu nedenle, kulakta duyma kaybı veya ağrı hissi ile karşı karşıya kaldığımızda bu hastalık aklımıza getirmemiz gereken son hastalıklardan biridir.
Acayip yapısı nedeniyle kolesteatom, hemen harekete geçilmezse hastanın duyma sisteminde gerçek hasara kapı aralayabilir. Bu nedenle, rastgele bir duyma kaybı yaşadığımızda vakit kaybetmeden doktora gitmek her vakit en iyi tercih olacaktır.

La entrada Kolesteatom: Belirtileri, Nedenleri ve Rehabilitasyonu Nasıldır? aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!