Bir yemeğe renk katmak, yalnızca yemeğin sunumuyla alakalı değildir; bu arada gerçek bir sıhhat meselesidir. Başka bir deyişle beslenme programının içine kırmızı, yeşil, beyaz ve sarı renklerdeki meyve ve sebze türlerini ilave etmek, vücuda, geniş bir yelpazedeki besinleri sağlamanın yoludur.
Uzmanlar, belirli bir gıdada bulunan her rengin o gıdaya kazandırdığı özellikleri ayırt etmek için uzun müddettir çalışıyorlar. Bugünkü yazımızda bizi enerji ve canlılıkla dolduran bir renk olan kırmızının hangi gıdaları renklendirdiğinden söz edeceğiz.
Kırmızı meyvelerin ve sebzelerin bileşimleri ve yararları
Tabii pigmentler, meyvelere ve sebzelere renklerini vermekten sorumludurlar. Ayrı olarak vücut üzerindeki pozitif tesirleri sebebiyle bilim, beslenme programlarında bulunmalarıyla ilgilenir. Likopen, antosiyaninler, beta-kriptoksantin ve beta-siyaninler kırmızı ürünlerde baskındırlar.
Bilhassa kırmızı meyve ve sebzelerde bulunan karoten tüketimiyle akciğer ve prostat kanseri rizikosunun daha düşük olması arasında bir ilişki var gibi görünüyor. Bu konuda daha çok ilerleme kaydedilmesi gerekse de ilk çalışmalar umut verici.
Diğer taraftan karotenoidler, nörolojik sıhhatin gelişiminde ehemmiyetli bir rol oynuyorlar. Bunun nedeni, beyinde büyük miktarda bulunmalarıdır. Tüketilmeleriyle oluşan antioksidan ve antienflamatuvar aksiyon, nörodejeneratif hastalıkların ortaya çıkmasını önleyebilir.
Belli ki karotenler bu arada görsel kapasiteyi artırıyor ve gece görüşünü güçlendiriyorlar. Ayrı olarak düzenli olarak tüketenlerde yaşla ilişkili makula dejenerasyonu gibi meselelerin gelişme ihtimali da daha düşük.

12 değişik kırmızı yiyecek ve yararları
Bir hayli ülkenin yiyecek kılavuzlarında tekliflen programlarda zati çeşitli renklerdeki besinler vardır. Aşağıda listelenen on iki kırmızı yiyecekten rastgele biriyle yemeklerinize güç ve canlılık katmaya başlayabilirsiniz.
1. Domates
Bir hayli kişi domatesin sebze olduğunu düşünür ancak o aslında Güney Amerika orijinli bir meyvedir. Artık onu çeşitli boylarda ve şekillerde tüm dünyada bulabilirsiniz.
Lezzeti benzersizdir. Sadece başka yiyeceklerle tüketildiğinde iyi uyum sağlamakla kalmaz aynı vakitte ehemmiyetli miktarda C vitamini, potasyum ve likopen içerir. Domates salçasının ve ketçabın, ikincisini, daha büyük konsantrasyonda içerdiğini unutmayın.
2. Kırmızı biber
Amerika kıtasına has bir başka meyve de kırmızı biberdir. İçi oyuk dutsu bir meyve türüdür ve yenilebilir çeşitleri daha etli ve yumuşak olmaları için modifiye edilmiştir.
Ayrı olarak yeşil ve sarı renkli biberler de vardır fakat kırmızı olanlar beta-karoten, C vitamini, B6 vitamini, folatlar ve antioksidanlar açısından daha zengindir.
Okuyun: Kinoalı Biber Dolması İçin Enfes İki Tarif
3. Pancar
Beta vulgaris nebatının kökü, tarih öncesi çağlardan beri tüketilmektedir. Betain en çok öne çıkandır ve nesillerdir insanlar tarafından boya olarak kullanılmaktadır.
Ayrı olarak yüksek bir tabii şeker muhtevası vardır. Bu yüzden insanlar ekseriyetle kek ve şurup gibi tatlıları yapmak için kullanırlar. Ancak pancar suyu tüketiminin negatif yan tesirlere sebep olabileceğini unutmayın. Bunun nedeni, anormal hücre büyümesini teşvik eden nitratların konsantrasyonunu artıracak olmasıdır.
4. Acı kırmızı biber
Kırmızı biber ile aynı aileye aittir. Sadece boyu daha küçüktür ve tadı daha acıdır. Büyüklüğü sizi yanıltmasın – akılalmaz bir besin hazinesidir!
Acı kırmızı biber, yüksek miktarda C ve A vitamini içerir. Ayrı olarak karakteristik bileşenlerinden biri olan kapsaisinin analjezik etkinliği vardır.
5. Kırmızı soğan
Bu sebzenin onlarca çeşidi bulunur. Bu çeşitlerden birinin dış tabakaları, içerdiği antosiyaninler nedeniyle kırmızıdır.
Kırmızı soğanların rengi, pişirdiğinizde biraz solar ama bu bir mesele değildir zira onları çiğ olarak da tüketebilirsiniz. Bu soğanlar karamelize etmek ve ezme ve acı sos yapmak için mükemmeldirler.
6. Pazı da kırmızı meyve ve sebzeler arasındadır
Bu nebat de tıpkı kuzeni hindiba gibi cichorium cinsine aittir. Hafif acı bir tadı vardır ve makarna ve risotto gibi bir takım tariflerde yaygın olarak kullanılır. Ayrı olarak mükemmel bir K vitamini kaynağıdır. Bakır veya manganez gibi mineraller açısından da zengindir.
7. Kırmızı pazı
Bu nebat, yenilebilir yaprakları ve etli sapları ile öne çıkar. Yeşil olanlar daha bilindik ve yaygındır fakat bir takım çeşitleri betain içerir. Bu yüzden renkleri kırmızıdır. İnsanlar son birkaç senedir daha fazla kırmızı pazı ekmeye başlamışlardır.
8. Karpuz
Oldukça hafif ve sulu olan karpuz, mükemmel bir yaz meyvesidir. Bilmiyor olabilirsiniz fakat bu arada manganez ve potasyum gibi mineraller içerir. Nasıl tüketirseniz tüketin mükemmel bir yiyecektir ancak bilhassa çok tatlı olmayan yemeklere yakıştığını unutmayın.
9. Üzüm
Vitis vinifera bitkinin yenilebilir meyveleri, ağırlıklı olarak Avrupa’dan gelir. Şarap yapımında kullanılanların aksine, sofralık üzümler, büyük meyve demetleri halindedir ve daha tatlıdır.
Üzümün kırmızı pigmentleri üzerinde yapılan araştırma, resveratrol ve diğer fitobesinlerle beraber, optimal kalp sıhhatinin sürdürülmesine ve yaşa bağlı hastalıkları uzak tutmaya katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.
10. Çilek
Çilek, yetiştirilmesi çok kolay bir nebattan gelir. Ne yazık ki sadece belli mevsimlerde çilek yemenin keyfini çıkarabiliyoruz. İnsanlar, olgunlaştığında çileğin hasatını yaparlar. Bundan sonraki birkaç gün içinde tüketilmeleri gerekir zira oldukça hassastırlar.
Ayrı olarak hafif bir meyvedir. Yüksek lif muhtevanına sahip olan çilek, potasyum ve magnezyum açısından da zengindir.
11. Vişne
Ekşi türü olmasına karşın natürel tadı hasebiyle en beğenilen meyve çeşitlerinden biridir. Tüm türleri anti-enflamatuvar özellikleri olabilen değişik antioksidanlar ve polifenoller (beta-karoten, antosiyaninler ve flavonoller) içerir.
Bunu da okuyun: Yaban Mersini ve Vişneli Antioksidan Smoothie
12. Nar
Punica granatum isimli ağaçsı nebat, yüksek besin değeri olan kırmızı bir meyve üretir. Cildi yenmez. Bu cilt, küçük, yoğun renkli tohumları gizler. Nar tanelerinin suyunu sıkabilir veya bu taneleri çok sayıda taze yemek türünün içine ilave edebilirsiniz.

Kırmızı meyve ve sebzeleri mutfakta kullanmak için ipuçları
Kırmızı pigmentlerin yararlarından istifade etmenin en kolay yollarından biri, bu renge sahip olan meyveleri ve sebzeleri daha fazla tüketmektir. Çok sayıda kırmızı renkli sebze ve meyve vardır. Bu sayede onları sene süresince tüketebilirsiniz!
Tatlı veya aperatif olarak taze bir şekilde tüketin veya aşağıdakiler gibi farklı farklı tariflere ilave edin:
- Meyveli shakeler’de
- Meyve ve sebze smoothieler’inde dondurulmuş olarak
- Tatlı ve gevrek dokunuşları ile salatalarda
- Ezmelerde ve soslarda
Sebzeleri yemenin ve içerdikleri besinlerden (hidroçözünür vitaminler ve mineraller) faydalanmanın en kolay yolu onları salatalara ilave etmektir.
Hepsini her salataya katmak zorunda değilsiniz. O kadar çok çeşit vardır ki uzun bir müddet boyunca her gün farklı bir kombinasyon oluşturabilirsiniz. Domatesi, közlenmiş biberi, kırmızı soğanı veya pancarı, yeşil, sarı, turuncu ve beyaz sebzelerle bir araya getirebilirsiniz.
Ayrı olarak onları her vakit çiğ olarak tüketmek zorunda değilsiniz. Hem de pişirdiğinizde pigmentlerin etkinliği artıyor gibi görünüyor. Ayrı olarak zeytinyağı veya avokado veyahut kabuklu yemişler gibi diğer yağlı besinleri ilave etmek onların emilimini artırır.
Gördüğünüz gibi, domatesli yahni, hane yapımı domates sosu, közlenmiş biber, hafif pişirilmiş sebze yemeği (ratatuy), pancar kreması, kırmızı pazılı omlet ve benzeri gibi besinlerin tümü sağlığınız için harikadır. Biraz yağ ve bir parça sert peynir ile ızgarada pişirildiğinde karpuzun ne kadar lezzetli olabileceğinden söz etmemize gerek dahi yok!
Kırmızı meyve ve sebzeleri yemenin ehemmiyeti
Pancar, biber, domates, karpuz ve kiraz gibi kırmızı meyveler ve sebzeler, sağlıkla alakalı pek çok özelliğe sahiptirler ve bazı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilirler.
İhtiyacımız olan tüm besinleri sağlayabilecek tek bir yiyecek olmadığını unutmayın. Bu yüzden beslenme programımıza yeşil, sarı, turuncu ve mavi pigmentleri de katmalıyız.
Çok çeşitli kırmızı meyve ve sebze vardır ve onların olumlu tesirlerinin farkındayız. Bu yüzden farklı kombinasyonların içerisinde günde beş porsiyon tüketmenizi öneriyoruz.
Protein, kepekli hububat, zeytinyağı ve kabuklu yemiş gibi diğer besin gruplarını da beslenme programınıza katmayı unutmayın. Çeşitliliğin, sağlıklı balanslı bir perhizin anahtarlarından biri olduğunu aklınızda tutun!

La entrada Kırmızı Meyvelerin ve Sebzelerin Besinsel Değerleri aparece primero en Sağlığa bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!