İnsanlar keto perhiz yaptıklarında saçlarının dökülüp dökülmeyeceği suali ortaya atılmıştır. Bu karbonhidrat kısıtlayıcı diyet formu, bir çok uygulama alanı sayesinde günümüzde popülerlik kazanmıştır.
Ketojenik diyet; kilo vermek, diyabet kontrolü, ve hem de diğer metabolik hastalıkların görünmesini önlemek için tesirli bir kılavuz olmuştur. Ancak, herkes buna karşı iyi bir bağlılığı yoktur.
Ayrı olarak, karbonhidratların kısıtlanmasının alopesi teknik terimiyle bilinen saç dökülmesine kapı aralayacağı istikametinde bir kaygı vardır. Aşağıda, keto diyeti esnasında saç dökülmesi olur mu, bu konuyu tartışacağız. Avantaj ve dezavantajlarını tartabilecek ve bu tasarının sizin için uygun olup olmadığına karar verebileceksiniz.
Saç dökülmesinin genel nedenleri
Saç dökülmesi, yaşlı insanlar için karakteristik bir tabii olaydır, kimi vaziyetlerde ergenlik bitmesinin hemen peşinden da başlayabilir. Bu süreç belirli genetik yüklerle irtibatlıdır.
Amerikan Dermatoloji Akademisi mecmuasında (The Journal of the American Academy of Dermatology) yayınlanan bir çalışmaya göre, belirli bir yaştan sonra testosteron hormonu imalatı artışı hasebiyle saç dökülmesi ihtimali vardır. Bu vaziyet hücredeki DNA’ya bağlıdır.
Kellik meselesi genlerden etkilenmesine karşın, beslenme gibi dış faktörler ile sürecin yavaşlatılması olasıdır. Bu yolla, örnek olarak, saçkıran tipi saç dökülmesinin yeterli D vitamini alımı ile ertelenebilmektedir. Son ilmi literatürlerde yayınlanan bir takım çalışmalar ile bu vaziyet ispat etmiştir.
Erkeklerde saç dökülmesi, genetik ve testosteronun hormonal hareketlerine direk ilişkilidir.
Ayrı olarak bu yazıyı da okuyun: Vitamin Eksiklikleri: Sebep olabileceği Hastalıklar Nelerdir?
Hormon düzeyleri saç dökülmesine kapı aralayabilir
Bir bakış açısına göre, hormonal farklıklar alopesiye kapı aralayabilir. Testosteron bir ilaç olarak kullanmak, anabolizmayı yükseltir ve saç dükülmesi ile irtibatlı enerjiyi arttırır.
Bu hormon, saç büyümesini teşvik eder, böylelikle rastgele doğal olmayan uygulama ikincil cinsel karakteristikleri değiştirir. Mesela, kafatasının üst bölgesinde ve alında saç oluşumu.
İşte bu yüzden, anabolik ilaçlar kullanan vücut geliştiriciler, yaygın saç ve vücutta saç dökülmesi yaşarlar. Ancak, bu maddelerin kullanımı herkesi aynı şekilde etkilemez. Hala arkasında genetik bileşenler yatmaktadır, ve bu cevabı değiştirebilir.
Beslenme ve diyet bağışıklık sistemini etkileyebilir mi?
Açıklamış olduğumuz gibi, alopesi kuvvetli genetik bileşenler tarafından ortaya çıkmaktadır. Ancak, yeme alışkanlıklarında bir takım farklıklar, süreci iyi istikamette veya kötü istikamette etkileyebilir. Ancak, bu kapsamda yapılmış neticeye erişen bir çalışma bulunmamaktadır.
bu konu hayvanlar üzerinde çalışılmıştır, bilhassa fareler ile, Grup B’de görülen bağırsak disbiyozu ve vitamin eksiklikleri bu bozukluğun sürecini değiştirdiği görülmüştür.
Hücre Raporları (Cell Reports) mecmuasında yayınlanan bir çalışmada, biyotin alımının yetersizliği, hayvanlarda cilt farklıklarına kapı araladığı ve saç dökülmesini tetiklediğini ispat etmiştir. Ancak, bu testin insanlarda yapılarak doğrulanması gerekmektedir.
Daha fazlasını öğrenin: Biyotin Açısından Zengin Gıdalarla Güzelleşin
Keto perhizi nedeniyle saç dökülmesi görülür mü?
Saç dökülmesinde artışın görülmesi ile ketojenik diyet veya kısıtlayıcı diyet arasında irtibat kurulabilecek bir bilimsel yazı veya aktüel delil yoktur. Bu sebeple, keto diyeti sırasında saç dökülmesi olmadığını kabul edebiliriz.
Doktorlar ve ya bir grup profesyonel tarafından bildirimler yapılan, kaydı olmayan ve olan belirli bir durum ile ilgili bazı olay raporları vardır. Ketojenik diyeti göz önünde bulundurduğumuzda, bu diyeti uygulayan bir kişi saç dolgunluğundan azalma gördüğünü rapor etmiştir, ancak, bir kişi bu durumu ispat etmek ve bağlantı kurmak için yeterli değildir.
Saç dökülmesi, stres ile irtibatlı duygusal bir proses ile de irtibatlıdır. Hormonal farklıklar, ve ya hem de genetik etkenler testosteron imalatının artmasına kapı aralar. Ancak, kalorik ve ya karbonhidrat kısıtlamaları, vakit içinde bu prosese bariz bir tesiri bulunmamaktadır.

Keto perhizi nedeniyle saç dökülmesi görülmez
Keto perhizi esnasında saçınız dökülebilir, ancak bu vaziyet keto perhizi nedeniyle değildir. Saç dökülmesi, etrafsal faktörlerden daha çok genetik etkenler ile alakalıdır.
Şu an için daha somut bir ispat olmamasına karşın, yiyeceklerin bu sürece bir miktar tesiri olabilir. Bir takım uzmanlar, bu süreci önlemek için vitamin destekleri kullanılmasını önermektedir, ancak hangi desteğin kullanılacağı konusunda somut bit kanıt da bulunmamaktadır.
Stres ve hormonal farklıklar saç dökülmesine kapı aralayabilir. Anabolik ilaçların kullanımı bu tür bir kaybı tetikleyebileceği gibi cinsellik ve görünüme ait beklentileri de değiştirebilir. Ancak kalorik ve ya şeker kısıtlamaları, bu prosesi etkilemediği görülmektedir.

La entrada Ketojenik Diyet Sebebiyle Saç Dökülmesi Görülür Mü? aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!