Kemoterapi için hazırlık yapmak, bu kanser rehabilitasyonunun kapı araladığı stres ve kaygıyı azaltmamızı sağlar.
Süreç ile ilgili korku hissetmek yaygın olsa da, hazırlık, onunla olası olan en iyi şekilde yüzleşmenin ehemmiyetli bir bileşenidir. Aslında, kar emeli gütmeyen bir kuruluş olan Cancer Council Victoria gibi kuruluşlar, bilhassa prosedürün tesirleri her hastada farklılık gösterebileceğinden, bir dizi genel suali evvelce düşünmenin iyi olduğuna dikkat çekiyor.
Kemoterapiye hazırlanmak için ne bilmeliyiz?
Aşağıdaki yazıda size anlatacağız!
Kemoterapi nedir?
Kemoterapi, hücreler için toksik olan ilaçları kullanan bir kanser rehabilitasyon yolunu dile getirmek için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Bu ilaçlara sitotoksik ilaçlar denir.
Bu ilaçların tesir mekanizması sebebiyle doktorumuz kemoterapiye girmemiz gerektiğini söylediğinde hazırlıklı olmakta yarar vardır.
Hastalık ve rehabilitasyonları hakkında bilgi edinin
Bu hastalık mevzubahis olduğunda çok ehemmiyetli bir tedavi olan kemoterapiye düzgün bir şekilde hazırlanmak için tüm bilgilere sahip olmanız gerekir. Buna hastalığın tabii seyri, ilerlemesinin nasıl önleneceği ve tekliflen tedaviler ve tedbirler dahildir.
Hastalık ile ilgili bilgi sahibi olmak, kaygı düzeylerinin azalmasına yardımcı olacağı gibi, doğru vakitte doğru sualleri sormamıza da imkan sağlayacaktır. Ancak, ilmi ispatları olan emin bilgi kaynaklarını seçmek ehemmiyetlidir.
Alakanızı çekebilir: Kemoterapi Kaynaklı Mide Bulantısını Önlemek
Doğru sualleri mesele
Amerikan Kanser Derneği, kanser hastası olan ve tedavi olarak kemoterapi alacak olan kişilerin, olası olduğunca fazla bilgi alabilmeleri için doktorlarına uygun sualler sormalarını önermektedir.
Bu suallerin çoğu, alacağınız ilaç, uygulama sıklığı ve bu vaziyetle alakalı tüm teklifler hakkında kapsamı geniş bilgi edinmeyi amaçlamaktadır. Bu suallerden bazıları şunlardır:
- Hangi kemoterapi ilaçlarını alacağım?
- İlaçları nasıl alacağım?
- Ne sıklıkla kemoterapi almam gerekiyor?
- Kemoterapinin işe yarama talihi nedir?
- Tedavilerim ne kadar sürecek?
- Kemoterapinin işe yarayıp yaramadığını nasıl bileceğim?
Tekliflen diğer sualler için Amerikan Kanser Derneğinin internet sitesini, daha fazla bilgi almak için Türk Tıbbi Onkoloji Derneğinin sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Vücudu hazırlamak
Kemoterapiye başladıktan sonra yorgunluk hissi tabiidir. Bununla ve kemoterapinin diğer yan tesirleriyle başa çıkmak için aşağıdakiler önerilir:
- İyi beslenme: Tedavi eden doktorun perhizle alakalı tavsiyelerine uymalıyız. Hem de mümkünse onkoloji beslenme randevusuna gitmek en iyisidir.
- Dinlenmek: Dinlenme, tedavi ve iyileşme sürecinin ehemmiyetli bir parçasıdır. Kemoterapi vücudumuzdaki biyolojik stresi artırır ve bu yüzden dinlenmek için daha fazla vakit ayırmanız gerekir.
Alakanızı çekebilir: Dünya Kanser Günü: Son Gelişmeler
Kemoterapi için hazırlık yaparken nelere dikkat edilmeli?
Netice olarak, kemoterapi çok yaygın bir kanser rehabilitasyon yoludur. Bu yüzden, hastalığımızın ayrıntıları ile ilgili mümkün olduğunca çok şey bilmek ehemmiyetlidir. Hastalığın bilgisi, kanser olmanın üretebileceği kaygı düzeylerini düşürmemize yardımcı olur.
Ayrı olarak uzmana doğru vakitte doğru sualleri sormamıza yardımcı olur. Bu da hastalık esnasında hayat standardımızı yükseltmemize yardımcı olur. Ayrı olarak, rehabilitasyonun rizikolarını nasıl azaltacağımızı ve yan etkileri hafifletmek için hangi tedbirleri alacağımızı bilmemizi sağlar.
Kanser için İmmünoterapi: Bilmeniz Gerekenler Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması, kanser vaziyetinde hayatta kalmak için ehemmiyetlidir. Kanser için immünoterapi ile ilgili bilginiz var mı? Daha fazla oku »La entrada Kemoterapi için Hazırlık Nasıl Yapılır? aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!