Kediler neden çok uyur? Kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? 2021
  • 16 Mart 2021
  • 462

Uyumak bir olimpik spor olsaydı, kediniz muhtemelen altın madalyayı kapıp gelirdi. Kediler çok uzman uykuculardır. Gün ortasında da olsa, gecenin köründe de olsa, her vakit biraz kestirmeye istekleri vardır.

Kedinizin uyumasının çok özel bir şey olmadığını düşünebilirsiniz ancak kediler ve uykularına değin pek çok enteresan gerçek var ve kedinizin davranışlarının normal olmadığından kaygı ediyorsanız bunları bilmekte yarar var.

İnsanlar gibi kedilerin de uyku ihtiyaçları farklıdır. Vaziyet ne olursa olsun, uyku ihtiyacı yaşa, sıhhate, ruh haline ve diğer özelliklere göre değişim gösterecektir.

Şayet kedilerin ne kadar uyuduklarını ve ne kadarına ihtiyaç duyduklarını merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Kediler Ne Kadar Uyurlar?

Kediler her gün vasati 15 saat kadar uyurlar. Ancak 24 saatlik bir süreçte 20 saate kadar uyuyabilirler.

Kediler genel olarak uykularının büyük bölümünü gündüz uyurlar zira geceleri aktiftirler. Bunun sebebi onların fizyolojisiyle irtibatlı.

Kediler tabii avcılar olduklarından, bedenleri ve beyinleri onları gece avcısı yapmak üzerine şekillenmiştir. Geceleri çok iyi görmeleri, avlarını fark edilmeden yakalamalarına yardımcı olur.

Evcilleştirilmiş olsalar da kediler aslan ve kaplan gibi vahşi kedilerde bulunan davranışların büyük bölümünü sergilemeye devam ederler. Avı avlamak çok enerji gerektirebildiği için, kediler olabildiği kadar çok uyuyarak avlarını kovalayacakları enerjiyi ele geçirmeye çalışırlar. Bu avın bir oyuncak veya top olması da hiç fark etmez.

Kedilerin Gerçekte Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Vardır?

Kediler günün büyük bölümünde belli bir amaçla uyurlar. Yukarıda dediğimiz gibi, biyolojik olarak buna programlanmışlardır.

Şayet kediniz günde 15 saat uyuyorsa, onun günde 15 saatlik bir uykuya ihtiyacı olduğunu düşünebilirsiniz.

Bir anda normalden daha fazla uyumaya başladığı için veya uyanık olduğunda gergin göründüğü için endişe etmeye başlarsanız, bu ayrı bir konudur. Şayet bir şey sizi rahatsız ediyorsa, bu konuyu baytarınızla paylaşmaktan çekinmeyin.

Ama kediler uyudukları uyku miktarı ile ilgili değişik döngülere sahiptirler.

Yavruyken muhtemelen günün çok büyük bölümünde uyuyacaklardır. Ergenlik senelerinde günün veya gecenin rastgele bir hatıranda evin her yanında terör estirecek garip uyku alışkanlıkları geliştirebilirler.

Yetişkinlik döneminde ise sizin de biraz yardımda bulunabileceğiniz görece düzenli bir uyku zamanlamaları olur ve kedi ile güne bağlı olarak 12-20 saat uyuyabilirler.

Yaşlı kediler ise hareket etmekte daha fazla zorluk yaşarlar ve yavaşlamaya başlayabilirler. Bu yüzden uyku ihtiyaçları da artış gösterebilir.

Kedi Her Zaman Derin Uykuda Mıdır?

Kedinizin her zaman uykuya dalmış gibi göründüğünü düşünüyorsanız, tekrar düşünün.

Araştırmacılara göre kedinin uykusunun yalnızca %25’i aslında derin uykuda geçiyor. Uykunun geride kalan %75’lik bölümünde hafifçe dalmış vaziyetteler.

Bol bol dinleniyor olsalar da hızlıca uyanabilecek kadar etraf farkındalıkları mevcut. Bu onların ilkel içgüdülerinden geliyor.

Kedinizin sadece uyuklayıp uyuklamadığını merak ediyorsanız, gözlerinin hafifçe açık olup olmadığına ve kulaklarına bakın. Şayet kulakları seslere dönüyor ve kıvrılıyorsa, her an harekete geçebilir.

Kediler Düş Görür ve Horlar mı?

Şayet eşinizle ve kedinizle yataktaysanız ve horlama sebebiyle uyandıysanız, bunun sebebi illa ki yataktaki eşiniz olmayabilir. Tüylü arkadaşınız da bunun sorumlusu olabilir.

Kediler mevzubahis olduğunda horlama, hava yollarının damaklarındaki cilt hasebiyle tıkanması yüzünden olur. Fakat kaygı etmeyin zira genelde ciddi bir konu değildir.

Tüm kediler arada bir horlamaya eğilimlidirler ancak bu vaziyet genelde kısa burunlu türlerde olur.

Horlamanın yanında kedilerin düş görmeleri de olası. İnsanlar gibi kedilerin de güzel ve kötü düşleri vardır. Şayet uykusunda yürür gibi pati hareketleri ve titremeler görüyorsanız, bir düşün ortasında olma ihtimali çok yüksektir.

Kedinin Daha Az Uyumasının Sebebi Nedir?

Kediler çok adaptif yaratıklardır ve daha az uykuyla idare edebilecekleri şekilde kendi takvimlerini ayarlamakta uzmandırlar.

Mesela daha fazla natürel veya yapay ışığa maruz kalan bir kedi, diğer kedilerden daha fazla uyuyacaktır.

Sahipleri tarafından oyunlar ve diğer ikazcılar ile aktif tutulan kediler biraz daha az uyuyabilirler.

Şayet kedinizi eskisinden daha az gıdayla beslemeye karar verdiyseniz, daha fazla uyanık kalmasına hazırlıklı olun. Zira böyle yapmak uykularının ayrılmasına neden olur ve bu yüzden mamasını azaltmadan önce iyi düşünün.

Kedimin Uyku Alışkanlıkları Değişirse Ne Yapmalı?

Kedinizin uyku alışkanlıklarında ani değişimler görmeye başlarsanız, bu bir baytar kontrolünün ihtiyaç duyulan olduğu mananına gelebilir.

Sözgelişi eskisinden çok daha fazla veya az uyumaya başlarsa, bu bir ağrısı olduğu mananına gelebilir. Hem de çöküntüsü veya mide bağırsak problemleri de olabilir.

Ancak kedi kumunu değiştirdikten hemen sonra temiz kumun üzerine yatmaya başlarsa, bundan dolayı kaygı etmeyin. Araştırmacıların bilemedikleri sebeplerden dolayı, kedilerin altlarında temiz kum varken uyumayı sevdikleri görülüyor.

Bir takım insanlar kedilerin uyku alışkanlıklarından dolayı biraz tembel olduklarını düşünürler ancak onları sahiden tanıyanlar, netlikle tembel olmadıklarını bilirler. Yalnızca yavaşlamak ve deşarj olmak ile ilgili uzmanlardır. Gelecek sefere stresli, aceleci ve odaklanamaz halde olursanız, kedinizden bir emare alın ve kendiniz de kediniz gibi biraz kestirin!

Kediler neden çok uyur? Kaç saat uykuya ihtiyacı vardır? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş