Kaşıntılı cilt veyahut pruritus, çoklukla yetişkinlerin ve çocukların bir tıp uzmanını ziyaret etmelerinin bir nedenidir. Banal konulardan daha ciddi meselelere kadar pek çok olası nedeni vardır.
Uzmanlar bunu, kendinizi kaşıma arzusuna kapı aralayan sinir bozucu bir his olarak tanımlar. Genellikle vücudun bağışıklık uyaranları ya da kimyevi uyaranlara verdiği refleks reaksiyonunun bir neticesidir. Hemen hemen her vakit histamin maddesi içerdiği bulunmuştur.
Bu yazımız da alakanızı çekebilir: Cilt Döküntüsü: Ona Sebep olan 10 Sebep ve Türleri
Pruritus veyahut Kaşıntılı Cilt Nedir?
Kaşınmanın başlı başına bir hastalık değil, bir semptom olduğunu açıklığa kavuşturmak ehemmiyetlidir. Bu yüzden, bazıları ciltle alakalı olmayan çok çeşitli biçimler alabilir. Ayrı olarak yerelleşmiş veyahut genelleşmiş bir şekilde de oluşabilir.
Bu vaziyeti başlangıcından itibaren himaye altında tutmak ehemmiyetlidir; vaziyeti tetikleyen rastgele bir etken var mı? Vaziyeti ne hafifletir? Bu önceden oldu mu? Önceden bir şey vaziyeti rehabilitasyon etti mi? Şayet bu olduysa, vücudun buna reaksiyonu neydi? Tüm bunlar bir teşhis rehberi görevi görecek ve vaziyetin kaynağını çözmeye yardımcı olacaktır.
Akut pruritus, semptomların altı haftadan daha kısa sürdüğü pruritus türüdür. Bundan daha uzun sürerse kronik bir varyasyon haline gelir. Saç cildinde, gövdede veyahut ekstremitelerde ortaya çıkabilir.

Ciltte Kaşınmanın Başlıca Nedenleri
Önceden de söz ettiğimiz üzere, birincil cilt lezyonları kaşıntılı cilde eşlik edebilir. Şayet vaziyet buysa, dermatolojik bir rahatsızlığınız olabilir.
Diğer taraftan, cilt lezyonu olmayan veyahut yalnızca kaşıntıdan meydana gelen ikincil hasar olan vaziyetlerde, neden muhtemelen haricidir. Bu kategoriye nörolojik ve psikojenik bozuklukları katıyoruz.
Pruritus ve Birincil Cilt Lezyonu Olanlar
Genelleşmiş kaşıntıya kapı aralayan en yaygın cilt hastalıkları şunlardır:
- Ürtiker (kurdeşen): Büyüyebilen veyahut bir araya gelip kaybolabilen şerit benzeri lezyonların varlığı ile karakterizedir.
- Uyuz: Bir ektoparazitin kapı araladığı bir enfeksiyondur. Bu bir çeşit uyuzdur.
- Prurigo: Garip, nodüler bir görünüm ile çocuklar arasında oldukça yaygındır.
- Atopik egzama: Atopik ve kontakt dermatit bağlamında görülen irinli lekeler ya da plaklar.
- Varisella (suçiçeği): Deride kabarcıklar şeklinde gelişen viral bir enfeksiyon.
- Gilbert pitiryazis rozea: Pembe, pulumsu lezyonlar.
- Sedef hastalığı: Bir otoimmün bozukluğun kapı araladığı pullu bölgelerin varlığı ile karakterize edilen bir mesele.
Bu yazımıza da bir göz atın: Cildinizi Nemli Tutmak İçin 6 Kolay Emare
Birincil Deri Lezyonu Olmayan Pruritus Hastalıkları
Burada, en yaygın rahatsızlıklara ek olarak, aşağıdakileri içeren çeşitli geçici rahatsızlıklardan söz edeceğiz:
- Kronik böbrek yetmezliği: Böbrekler normal bir şekilde çalışmadığında gerçekleşir.
- Onkolojik hastalıklar: En yaygın olarak polisitemi vera ya da lenfoma gibi kanla alakalı hastalıklar.
- İntra- ya da ekstrahepatik kolestaz: Safranın normal şekilde akmaması durumu.
- Hiper ya da hipotiroidizm: Tiroid bezleri tarafından salınan hormon düzeylerindeki anormallikler.
- Kuru cilt ya da kseroz: Kaşıntılı cilt yaşlı yetişkinler arasında yaygın olduğu için yaşlıların burada özel bir alakaya ihtiyacı vardır. Başka nedenlerden kaynaklanabilse de, bu demografi için en yaygın neden dehidratasyon olabilir. Genellikle alt ekstremitelerde görülür.
Yerelleşmiş Pruritus
Döküntü olmadan ortaya çıkan yerelleşmiş pruritus, psikojenik ya da nöropatik kaşıntı ihtimalini akla getirir. Bu kişilerde bilhassa yanma hissi, ağrı ya da his kaybı ile ilişkili semptomlar ortaya çıkabilir.
Bu, nöropatilere bağlı sinir mesajım bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Periferik sinirler bilgiyi kötü bir şekilde aktarır ve ciltte kaşıntı hissi yaratarak kişinin kendini daimi kaşımasına kapı aralar.

Doğru Teşhis Alana Kadar Genel Bakım
Pruritus yaygın bir hastalıktır, ancak uzmanlar hala kaşıntı hissine kapı aralayan patojenik mekanizmaları tam olarak anlamamaktadır. Bu bozukluklara yönelik değerlendirmenin ehemmiyetli bir bölümü, birincil cilt bozukluğunun varlığına dayanır.
Birincil deri lezyonları belirlenir, ancak tanı belirsiz kalırsa, bir deri biyopsisi yararlı olabilir. Genel olarak, açık ve görünür sorunların yokluğu, nedenin ekstra-dermatolojik olduğu mananına gelir.
Orijinlerin çoğunun sıradan olmasına ve lezyonların genellikle spontane düzelmesine karşın, tıbbi müdahale gerektiren başka formları da vardır.
Pruritus formunuzun nedenini belirlemeye çalışırken, tırnaklarınızı kısa ve temiz tutmak ve etkilenen bölgeyi sadece avucunuzun içi ile kaşımak en iyisidir. Dar elbiselerden kaçının, sentetik kumaş ya da yün yerine pamuklu elbiseler giymeye çalışın ve uzun müddetli sıcak banyolardan kaçının.
Nötr sabun ve nemlendirici kremler kullanmalısınız. Uzmanlar ayrı olarak, vücutta histamin salınımını tetikleyebileceğinden dolayı; kahve, içki ya da baharatlı yiyeceklerin tüketimine de karşı tavsiyede bulunurlar. Tedavi için pek çok tercih vardır, ancak tıbbi reçeteye öncelik vermek her zaman en iyisidir.

La entrada Kaşıntılı Cilt veyahut Pruritus: Semptomları, Nedenleri ve Teklifler aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!