Bilim insanları bugüne kadar 100’den fazla kanser türü saptadılar. Bu patoloji, çıplak köstebek faresi tecrübe et bir kemirgen dışında tüm memelileri etkiler. Hastalığın erken teşhisi prognozu ehemmiyetli ölçüde iyileştirir. Bu yüzden, araştırmacılar gayretlerini yaşa göre en sık görülen kanserli hücre türleri için izleme ve tarama kampanyalarına odaklamaktadır.
Kanser nedir?
Kanser, normal hücrelerin değişinim isimi verilen farklıklara uğradığı bir süreçtir. Netice olarak, kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlarlar. Bu, genetik bir yatkınlık sebebiyle değil, bu arada maruz kaldığımız hayat tarzı ve etraf nedeniyle de alana gelir.
Vücudun düzgün çalışması için hücrelerin doğumu ve ölümü arasında bir balans olması gerekir. Vücudun bu dengeyi sağlamak için mekanizmaları vardır, ancak başarısız olduklarında, ayrım gözetmeyen bu hücresel üreme alana gelir ve neoplazmalara yol açar.

Kanser hücrelerinin türüne göre kanserin sınıflandırılması
Kanserin kaynaklandığı hücrelere bağlı olarak, bu hastalık için beş sınıflandırma vardır:
- Karsinoma: Kanser hücreleri ciltte veya iç uzuvların sathi bölgelerinde olduğunda. En yaygın türdür.
- Sarkom: Bağ doku hücrelerinden başka bir deyişle kemiklerden veya yumuşak dokulardan kaynaklanıyorsa. İkincisi, adaleleri, kan damarlarını ve diğer destekleyici dokuları içerir.
- Miyelom: Bu kanser türü, kemik iliği hücrelerinden gelir.
- Lenfoma: Bu vaziyette kanser hücreleri, bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfositlerdir.
- Lösemi: Kemik iliği aşırı miktarda olgunlaşmamış beyaz kan hücresi ürettiğinde ortaya çıkar. Kan kanseri olarak kabul edilir.
Daha fazlasını keşfedin: Lösemi Hastaları için Besin Değeri Yüksek Gıdalar
Normal hücreler ve kanserli hücreler arasındaki farklar
Normal hücreler ile kanser hücreleri arasında bir hayli fark vardır. Bunlardan ilki, normal hücreler, sayıları işlevlerini yerine getirmek için yeterli olduğunda çoğalmayı durdurur. Kanser hücreleri ise kontrolsüzdür.
Diğer alakalı farklılıklar hücresel etkileşimle irtibatlıdır. Kanserli hücreler diğer dokuların gönderdiği sinyallere cevap vermezken normal hücreler yanıt verir.
Diğer taraftan, normal hücreler hasar gördüğünde veya yaşlandığında, olan şey, kendilerini onarmaları veya can vermeleridir. Bu, işlevlerin düzgün çalışması ve bakımı için doğru evrimdir. Ancak kanser hücreleri bunu yapmaz. Bu, kısmen, gayri muntazam görünümü ve çekirdeğin boyutundaki artışı izah eder.
Yapışma mevzubahis olduğunda, normal hücreler başka bir hücre grubuna katılmalarına müsaade veren maddeler salgılarlar. Kanser hücreleri bunu yapmaz, bunun yerine vücutta dolaşarak metastaza kapı aralar – yani orijin bölgesine yakın veya uzakta yeni ur bölgeleri oluşturur.
ÖYLEYSE tümör nedir?
Bu yüzden tümörler, vücuttaki rastgele bir dokudan bir grup hücrenin kontrolsüz çoğalması nedeniyle oluşan kitlelerdir. Her tümör, kanserin otomatik bir göstergesi değildir, bu yüzden bir ayrım yapmak ehemmiyetlidir.
Bir tümör büyümesi orantısız veya saldırgan olmadığında iyi huyludur. Dahası, yakındaki dokuları istila etmez veya metastaz yapmaz – başka bir deyişle vücudun diğer uzuvlarına dağılmaz. Diğer taraftan, kitle kanserli hücrelerden oluştuğunda bir ur kötü huyludur ve bu yüzden yakın dokuları istila edebilir ve hem de diğer bölgelere erişebilir.
Ayrı olarak bakınız: İyi Huylu Ve Kötü Huylu Kitleler İçin Manaya Rehberi
Kanserin safhaları nelerdir?
Kanser hastalığı süreci, kanser hücrelerinin oluşmasından kanserin son evresine erişmesine kadar devam eder. Bu aylar, yıllar ve hem de on yıllar alabilir. Evrim her vakit aynı değildir ve dahil olan etkenler sayısızdır.
Kanserin safhaları aşağıdaki gibidir:
- Safha 0: Bir değişinimden meydana gelen kanserli hücrelerin ortaya çıktığı hatıra ifade eder. En uzun evredir ve kontrolsüz çoğalma içerir. Belirti vermez ve teşhis ihtimali düşüktür.
- Safha I: Buna, kanserli lezyonun mikroskop altında zati gözlemlenebildiği yerinde evre (in-situ phase) denir. Bir takım türlerde erken teşhis yapmak olasıdır.
- Safha II: Kanserli hücreler komşu dokuları istila etmeye başlar ve bu yüzden bu mahalli istila olarak bilinir. Bir takım vaziyetlerde semptomlar zati ortaya çıkmaktadır.
- Metastaz veya safha III: Hastalık dağılır ve orijin yeri ve uzak istila denilen bitişik dokular dışındaki alanları etkiler. Şiddetli olabilen semptomlar var.
- Aşama IV: Son evre, ilerleyen ve rehabilitasyon edilemez bir hastalığı ifade eder. Şiddetli semptomlar, bilhassa yalnızca palyatif bakımı kabul eden karakteristik yoğun bir ağrı vardır.
En yaygın rehabilitasyonlar nelerdir?
Kanser için birkaç tür rehabilitasyon vardır ve yaygın olarak bir arada kullanılırlar. Tıbbi ekip, her olaya ve yürürlükteki protokollere bağlı olarak en iyi seçeneğin hangisi olduğunu değerlendirir. Her ülke, genel manada kanser rehabilitasyonunda uygun protokolleri oluşturmak için kılavuzlar geliştirmiştir.
Operasyon
Doktorlar katı urları çıkarmak için operasyon yaparlar. Birincil lezyon etrafında olabilecek mikroskobik lezyonları çıkarmak ekseriyetle yeterli değildir. Uzmanların operasyonu, kemoterapi veya radyoterapi ile birleştirmesinin yaygın olmasının nedeni budur.
Kemoterapi
Bu, kanserli hücreleri yok etmek için ilaç veya kimyevilerin kullanıldığı bir rehabilitasyondur. Yaptığı şey, bu tür urların büyümesini ve çoğalmasını önlemektir. Ancak sıhhatli hücrelere de zarar verebilir.
Işınım rehabilitasyonu
Işınım rehabilitasyonu, kanser hücrelerini öldürmek için x ışınları veya diğer parçacıkları kullanan bir prosedürdür. Ayrı olarak urların küçülmesine yardımcı olur.
Diğer seçenekler
Diğer kanser rehabilitasyonları arasında immünoterapi, hedefe yönelik rehabilitasyon, hormon rehabilitasyonu ve kök hücre nakli bulunur. Hassas tıp, her hasta için hangisinin en uygun olduğunu belirlemeye yardımcı olur.

Kanserli hücreleri önlemek için sıhhatli alışkanlıklar
Sıhhatli bir yaşam tarzı, kanseri önlemenin en iyi yoludur. Bu tehlikeli hastalığın gelişmesini önlemede tesirli olan çok kolay tedbirler var. Aşağıdaki genel yönergelere uymak en iyisidir:
- Tütün kullanımından kaçının: Sigara içmek akciğer kanseri ile yüksek oranda ilişkilidir.
- Sıhhatli bir perhiz uygulayın: Sebzelerin katılması yararlı etkiler göstermiştir.
- Düzenli olarak fiziksel etkinlik yapın.
- Kendinizi güneşten savunun: Ultraviyole ışınlarının tesiriyle cilt kanseri gelişebilir.
- Aşı olun: Şu anda hepatit B ve insan papilloma virüsüne karşı aşılarımız var. Bunlar sırasıyla karaciğer ve rahim kanserlerini önler.
- Tıbbi bir kontrol yaptırın: Periyodik kontroller, kötü huylu ilerlemeleri önlemeye yardımcı olan basit ve ucuz bir tedbirdir.
- Mamogramlar, kolonoskopiler ve uterus sitolojisi yıllardır etkinliklerini zaten ispat etmiştir.
Kanserli hücreler bakım gerektirir
Netice olarak kanser, ona sahip olanların ve çevrenindekilerin hayatını değiştirir. Bu nedenle, sıhhatli bir yaşam tarzı ile dile getirilen öz bakım yoluyla önlemenin ehemmiyeti asla yadsınamaz.
Son zamanlarda bilim, bu hastalığı zamanında saptamak ve yüksek bir muvaffakiyet ihtimali ile tedavi etmek için birçok fırsat sunmaktadır. Kanserden muzdarip olduktan sonra, özellikle kronik patolojiler bağlamında yine ortaya çıkma ihtimali bulunduğundan, kişi de dikkatli olmalıdır.

La entrada Kanserli Hücreler: Bilmeniz Şart olan Her Şey aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!