Kanseri Önlemeye Yardımcı Olan 6 Alışkanlık 2021
  • 25 Mart 2021
  • 344

Uzmanlar, sıhhatli bir hayat tarzının, tüm kanser türlerinin yarısını önleyebileceğini düşünüyorlar. Bu yazıda, sizinle, bilime göre kanseri önlemeye yardımcı sıhhatli alışkanlıkları paylaşacağız.

Bu alışkanlıkları not edin ve hayatınızı geliştirmek ve sıhhatinizi savunmak için uygulamaya koyulun.

Kanser ile ilgili neleri bilmeliyiz?

kanserli hücreler Kanser çok etkenli bir hastalıktır. Hem genetik etkenlere hem de etrafsal etkenlere bağlıdır.

Son zamanlarda en çok konuşulan hastalıklardan biri kanserdir. İspanyalı Tıbbi Onkoloji Derneği’nin (SEOM) tahminlerine göre, ülkede 200.000’den fazla kanser olayı teşhis edildiğinden bu kadar çok konuşulması anlaşılabilir bir vaziyettir. Ayrı olarak Dünya Sıhhat Örgütü (WHO), 2020 seneninde, sadece İspanya’da takriben 250.000 kişinin kansere yakalanacağını söylüyor.

Vücutta bir takım kötü huylu hücrelerin ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu anlamak ehemmiyetlidir. Ancak vücut balanslıysa ve onları hastalığın yerleşmesini teşvik eden “tetikleyiciler” ile uyarmazsak kansere dönüşmezler.

Bu yüzden, potansiyel olarak urlu hücreler ve onları çevreleyenler – ki bunlar ur içeren mikro etrafı oluşturur- için harekete geçmek asaldır. Aynı şekilde kanserin gelişimine katkı sağlayabilecek etmenleri anlamamız ve onlardan kaçınmamız gerekir.

Houston’daki Anderson Kanser Merkezi’nde çalışan araştırmacılara göre, genetik etmenler kanserlerin yüzde 5-10’undan sorumludur. Bu arada, etrafsal nedenler olayların yaklaşık %90’ını oluşturur. Bu verilerden, sıhhatli alışkanlıkları sürdürmenin, kanserlerin ehemmiyetli bir bölümünü önleyebileceği neticenine varabiliriz.

Kanseri önlemeye yardımcı alışkanlıklar

Mevzubahis sıhhatli bir yaşam tarzı olduğunda beslenme programı, hayati ehemmiyet taşımaktadır. Ancak fiziksel egzersiz ve stresi kontrol altında tutmak da aynı şekilde önemlidir. Gelin, önde gelen ipuçlarına bir göz atalım.

1. Sıhhatli bir kiloda kalmayı sürdürün

sıhhatli yiyecekler yiyen kadın kanseri önlemeye yardımcı Kötü beslenme alışkanlıkları, kansere katkı sağlayabilen obezite ve hipertansiyon gibi hastalıklarla ilişkilendirilmiştir.

Aşırı kilo ve obezite, kanser ve kanserin depreşme rizikonunu artırır. Bu yüzden hayatınız süresince sıhhatli bir kiloda kalmayı sürdürün. Uzmanlar, ikisini de, yüksek enflamatuvar sitokinler ile karakterize düşük dereceli sistemik inflamasyon ile ilişkilendirirler.

Bağışıklık sisteminde farklık yarattığı için uzmanlar, bu vaziyeti hastalıkların gelişimi ile ilişkilendirmiştir.

2. Sıhhatli beslenme ve kanserin önlenmesi

Sıhhatli bir beslenme programı, sıhhatli bir hayatın temel direğidir. Ancak bu arada kanserin önlenmesi için anahtardır. İyi besleniyor olmak, bağışıklık sisteminin düzgün işleyişini sürdürmesini sağlar.

Sebze ve meyve yemenin pozitif tesirleri üzerine yapılan çalışmalarda, kansere karşı mücadelede önemli oldukları öne sürülüyor.

Peki, neden?

Zira hasarlı hücreleri onarmaya yardımcı olan besinler sağlıyorlar. Bu yüzden, günde en az beş porsiyon tüketmelisiniz.

Ayrı olarak aşırı miktarda kırmızı et ve işlenmiş gıda tüketmekten kaçınmalısınız. Üstelik kendimizi belirli vakitlerle sınırlandırmalıyız. Bunlar, Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü’nden gelen tekliflerdir.

3. Sigara kullanmayın

Sıhhat için en zarar veren alışkanlıklardan biri sigaradır. Zira kanser de dahil olmak üzere bir hayli hastalığa yol açar. Dünya Sıhhat Örgütü, kanser hasebiyle ölümlerin yüzde 22’sinin orijininde bu kötü alışkanlığın olduğunu düşünüyor. Sigarayı bırakmak kolay değildir ancak pek çok kişinin yapmakta zorlandığı bilgece bir seçimdir.

Sigara, yalnızca kanser hasebiyle ölümlere yol açmaz. Çok daha fazlasını yapar. Bu arada kalp krizi, kardiyovasküler meseleler, kronik yorgunluk ve daha bir hayli zarar veren vaziyete kapı aralar.

Bunu da okuyun: Sigara İçmeyi Bırakmak: Değişik Evrelerle Başa Çıkış

4. Kanseri önlemek için fiziksel egzersiz

kalp şekli fiziksel egzersiz Fiziksel egzersiz, vücuda ehemmiyetli yararlar sağlar. Bunların arasında, kanserin önlenmesi, bağışıklık sisteminin üzerindeki tesiri sayesinde öne çıkmaktadır.

Fiziksel egzersiz, hayatımıza katabileceğimiz sıhhatli alışkanlıklardan biridir. Kardiyovasküler sıhhati geliştirir ve fazladan kalorilerin yakılmasını sağlar.

Üstelik egzersiz, kanser de dahil olmak üzere bir hayli hastalığı önlemeye de yardımcı olur. Haftada 3 – 5 seans (30-60 dakika) egzersiz yapmak, sıhhat açısından yararlarını ve kanseri önlemeye yardımcı tesirlerini fark etmek için idealdir.

5. Ur hücrelerinin çoğalmasını önleyin

Bir başka enteresan gerçek de, ur hücrelerinin, çoğalmamaları için şart olan şartları yaratabilmemizdir. Bunun bir örneği, beslenmenize, hücresel onarıma yardımcı maddeleri katmaktır. Sözgelimi antioksidanların böyle bir tesiri vardır.

Pek çok sebzenin kanser gelişimi üzerinde inhibitör tesire sahip olduğu ispat etmiştir. Sözgelimi, turpgillere has sebzeler (lahana çeşitleri, brokoli, yaprak lahana vb.), diğer koyu yapraklı yeşillikler ve sarımsak bunlardan bazılarıdır. Bu nebatlar, bu tesirlerini, içerdikleri polifenollere borçludurlar.

Havuç, tatlı patates, domates, hurma ve kayısı gibi karoten açısından zengin meyve ve sebzelerde provitamin A bulunur. Bazı vaziyetlerde likopen de içerirler. Bu maddelerin her ikisi de zararlı hücrelerin ayrılmasını engellerler.

Okuyun: İyi Huylu Tümörler: Bilmeniz Gereken Her Şey

6. Bir sakinleşme tekniği uygulayın

Stresi uzak tutmaya çalışmak çok önemlidir. Etrafsal etmenler arasında psiko-duygusal etmenler de vardır. Stresin kötü yönetilmesi nedeniyle bu etmenler hastalık sürecini tetikleyebilirler.

Bu yüzden, bu vaziyetin yönetilmesini geliştirmeye yardımcı olan uygulamaları yapmaya başlamak çok önemlidir. Sözgelimi, farkındalık, fiziksel egzersiz veyahut tabiat ile temasın artması; tüm bunlar çok yararlıdır.

Sağlıklı alışkanlıkların önemi

Elbette, kanserle alakalı riziko etmenlerinin bazılarını kontrol etmek . Sözgelimi, genetik ve etrafsal etmenler de vardır. Ancak yeniden de kanserin önlenmesine yardımcı olmak için izleyebileceğiniz alışkanlıklar vardır.

Umarız, bu bilgiler sizin için yararlı olmuştur. Bu bilgileri dikkate alacağınızı umuyoruz. Tıpkı düzenli olarak doktorunuzu görmeniz ve sağlıklı bir hayat yaşamanız gibi bu alışkanlıkları uygulamanızın da kanseri önlemek için size yardımcı olabileceğini unutmayın.

Beyin Kanseri Aşısı Yakında Kullanılabilir Olacak Mı? Beyin Kanseri Aşısı Yakında Kullanılabilir Olacak Mı? Beyin kanseri aşısı üzerine çalışmalar, bu kanseri daha tamamiyle rehabilitasyon edemese de, hastaların yaşam müddetini uzatmak ile ilgili başarılıdır. Daha fazla oku »

La entrada Kanseri Önlemeye Yardımcı Olan 6 Alışkanlık aparece primero en Sağlığa bir adım.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş