Kalkarken Baş Dönmesi: Neden Olur? 2021
  • 28 Temmuz 2021
  • 325

Kalkarken baş dönmesi, bilhassa yaşlı insanlarda çok yaygın bir meseledir. Tahminlere göre, 18 ile 65 yaş arasındaki insanların en az %20’si bir müddet bu can sıkıcı hissi yaşamıştır.

Sıklıkla kaygıya kapı aralayan bir vaziyet olsa daaslında çoğu kez kalkarken baş dönmesi ciddi bir sıhhat meselesi oluşturmaz. Her durumda, yapılacak en iyi şey, izlenecek adımları belirleyebilmeleri için bir doktora gitmektir.

Kalkarken baş dönmesi, yaşlılarda ve ayrı olarak hipertansiyon gibi diğer kronik hastalıkları olan kişilerde daha sık görülür. Bu durumlarda dahi, baş dönmesi seyrek bir kaygı nedeni olmalıdır.

Ayağa kalkarken baş dönmesinin ana nedeni

başı dönen kadın

Kalkarken en sık görülen baş dönmesi nedenlerinden biri kulaktan meydana gelen vertigodur. Mevcut verilere göre, bu, olayların %20 ila %25’ini oluşturmaktadır. Bu vertigo, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) olarak bilinir.

Bu vaziyetlerde olan şey, iç kulakta küçük kalsiyum parçacıklarının salınmasıdır. Bu parçacıklar beynin vücudun konumu ile ilgili kafa karıştırıcı sinyaller almasına kapı aralar. Bu vaziyette baş dönmesi alana gelir.

Tipik olarak, bu tür baş dönmesi uzun müddetler süresince aralıklı olarak gelir ve gider. Aynı şekilde, çoğunlukla boynu döndürürken ve hareketlerin kulakların pozisyonunda farklığa sebep olduğu tüm durumlarda da yaşanır.

Ayrıca okuyun: Vertigo Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Ortostatik hipotansiyon: Diğer bir yaygın neden

Kalktığınızda baş dönmesinin bir diğer yaygın nedeni, postural hipotansiyon olarak da bilinen ortostatik hipotansiyondur. Meselenin kaynağı bu olduğunda, his birkaç dakika hem de saatlerce kalır.

Bu mesele düşük tansiyonla alakalıdır ve kişi oturduğunda daha bariz hale gelir. Bazen ara sıra ortaya çıkar. Sözgelimi, su kaybından veya yatakta çok fazla dinlenmekten kaynaklanabilir. Bu durumda, daha fazla dikkat gerektirmez.

Tekrarlarsa, uzun süre kalırsa ve yalnızca baş dönmesine değil bayılmaya da yol açarsa vaziyet daha ciddi olabilir. Kronik ortostatik hipotansiyonun başka bir sağlık meselesinin belirtisi olması çok yaygındır.

Kalkarken baş dönmesinin diğer olası nedenleri

sersemlik

Daha az yaygın olarak, kalkarken baş dönmesi başka nedenlere sahip olabilir. Bunlar şunları içerir:

  • Kulak meseleleri: Kulağın çeşitli hastalıkları baş dönmesine kapı aralar. En yaygın olanı, vertigonun saatlerce sürdüğü ve bir kulakta sağırlık ve gürültünün eşlik ettiği Ménière hastalığı ve genellikle birkaç gün süren çok yoğun vertigo ile vestibüler nörittir.
  • Birkaç ilaç kullanımı veya polimedikasyon: Bazen, birkaç ilaç arasındaki etkileşim, özellikle yaşlılarda bu tür baş dönmesine kapı aralar.
  • Panik atak: Panik atağın belirtilerinden biri, kalkarken de bir hayli kez ortaya çıkan, yürürken balanssızlık hissidir. Aslında, bazen hareketsiz dururken dahi yaşanır.
  • Diğer nedenler: Daha az sıklıkla, bu tür baş dönmesinin nedeni felç olabilir. Bu, bir beyin kan damarının aniden tıkanması, yırtılması veya her ikisidir.

Alakanızı çekebilir: Dördüncül Savunma Nedir?

Akılda tutulması gerekenler

Kalkarken baş dönmesi izole bir olaydan oluşuyorsa veya çok seyrek oluyorsa, muhtemelen endişelenecek bir şey yoktur. Diğer taraftan, çok yoğunsa ve sık sık oluyorsa, durumu değerlendirmek için bir doktora danışmanız gerekir.

Kalktığınızda baş dönmesi hissetmenin yanı sıra koordinasyon sorunları, yürüme sorunları, bayılma gibi başka belirtiler de yaşıyorsanız veya düşmeden sonra baş dönmesi oluyorsa, olası olan en kısa sürede bir doktora görünmek en iyisidir. Aynısı, vertigoya ek olarak siyah veya kanlı dışkıları olanlar için de geçerlidir.

Beyin Felci Hakkında Bilmeniz Gerekenler Beyin Felci Hakkında Bilmeniz Gerekenler Beyin felci, beyinde olan bir hasar hasebiyle kişinin sakat kalmasına neden olur. Bu hasar, kişinin hareket yeteneğini ve duruşunu etkiler. Daha fazla oku »

La entrada Kalkarken Baş Dönmesi: Neden Olur? aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş