Fruktoz intoleransı olan pek çok kişi yemeleri ve yememeleri şart olan yiyecekler ile ilgili kararsızdır. Bu meselesi çözmek için evvela intoleransa kapı aralayan bileşeni, onu hangi yiyeceklerin içerdiğini ve kişinin hangi özel vaziyetten muzdarip olduğunu bilmek ehemmiyetlidir.
Bununla beraber, fruktoz intoleransı olan insanlar için bir hayli perhiz vardır. Bu yüzden, söz ettiğimiz noktalar ile ilgili dikkatli olduklarında, doğru bir perhiz uygulamada mesele yaşamayacaklardır.
Fruktoz nedir?

Fruktoz, meyvelerde natürel olarak bulunan bir şekerdir. Normalde sakaroz olarak alınır. Bu madde, hepimizin bildiği ve sevdiği sofra şekerinden değişik değildir. Sakaroz tüketildiğinde, bağırsaklarda bileşenlerine ayrılarak glikoz ve fruktoz salgılar.
Sorbitolün başka bir fruktoz kaynağı olduğunu bilmek de ehemmiyetlidir. Bu madde, vücut tarafından metabolize edildiğinde fruktoz üretebilen bir tatlandırıcıdır.
Ayrı olarak fruktoz, normal koşullar altında bağırsak hücreleriniz tarafından emilmeli ve vücudunuzda metabolize edilmelidir, böylelikle özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Vücudu bu şekeri hem emmekte hem de metabolize etmekte sorun yaşayan kişi, fruktoz intoleransından muzdariptir.
Fruktoz intoleransı olan kişiler için doğru beslenmeyi bilmek yerine, kalıtsal fruktoz intoleransı ile fruktoz emilim bozukluğunu ayırt etmek ehemmiyetlidir.
Bu yazımızı da okumak isteyebilirsiniz: Laktoz İntoleransı Sahibi Olduğunuza Değin İşaretler
Kalıtsal fruktoz intoleransı
Bu hastalığın nedeni, fruktoz metabolizasyonunu etkileyen genetik bir değişinimdir. Her 20.000 kişiden 1inde görülür. Bu değişinim, bu fertlerin vücudun biyokimyasal tepkilerinde yer alan ve fruktoz-bifosfat aldolaz B veya aldolaz B denilen enzimden yoksun kalmasına kapı aralar.
Bir kişi fruktozu metabolize etmekten mesul olan bu enzime sahip olmadığında, bu şeker fruktoz dönüşümünün toksik olan bir ara ürünü şeklinde birikir.
Fruktoz emilim bozukluğu

Bu, fruktoz emilimini bozan bir sindirim bozukluğudur. Nüfusun takriben %30’unu etkiler. Bu rahatsızlığa sahip hastaların bağırsaklarındaki hücreler fruktozu ememezler. Böylece gastrointestinal (sindirim sistemi tabanlı uzuv bozukluğu) semptomlar ortaya çıkar.
Uygulamanız gereken diyet, içerisinde bulunduğunuz vaziyete özel olmalıdır.
Kalıtsal fruktoz intoleransı olan insanlar için diyet
Bu tip fruktoz intoleransı olan kişiler katı bir diyet uygulamalıdır. Bahsi geçen şeker türünden 1-2 gramdan fazla tüketemezler.
Bu yüzden, fruktoz içermediğinden emin olmak için hastanın tüm yiyecek yaftalarını okuması ehemmiyetlidir. Ne yazık ki, bu rahatsızlıktan muzdarip kişiler, işlenmiş ürünlerin çoğunu tüketemez.
Kalıtsal fruktoz intoleransı olan kişilerin tüketebileceği ve tüketemeyeceği yiyecekler ile ilgili fikir edinmek için aşağıdaki listeyi okuyun:
Müsaade verilen yiyecekler
- Tatlandırıcılar. Glikoz şurubu, sakarin, siklamat.
- Meyveler (yalnızca ara sıra). Avokado, zeytin.
- Sebzeler. Pazı, brokoli, ıspanak, patates, mantar, hindiba.
- Hudutlu tüketilebilen sebzeler. Kereviz, su teresi, lahana, salatalık, marul, karnabahar.
- Et ve balık. Sadece taze olarak.
- Hububatlar ve hububat yan ürünleri. Buğday unu, yulaf, mısır, çavdar, beyaz ekmek, pirinç.
Bu rahatsızlığa sahip kişiler, fruktoz, sakaroz veya sorbitol içeren işlenmiş et veya balıkları tüketemezler. Ayrı olarak, diğer yiyeceklerin yanı sıra soya içecekleri, yoğunlaştırılmış süt, meyveli yoğurt veya domates tüketemezler.
Bu yazımızı da okumalısınız: Şeker Alımını Azaltmak için Neler Yapabilirsiniz?
Fruktoz emilim bozukluğu olan kişiler için perhiz

Fruktoz emilim bozukluğu olan hastalar fruktoz kısıtlaması olan perhizleri izlemelidirler. Bu kısıtlama, tam veya kısmi emilim bozukluğundan muzdarip olup olmadıklarına ve rahatsızlıklarının derecesine bağlı olarak değişecektir.
Hasta tam emilim meselesi yaşıyorsa, perhizleri kalıtsal fruktoz intoleransı olan kişilerin izlediği perhize benzer olmalıdır. Başka bir söylemle, fruktoz veya sakaroz içeren yiyecekleri yemekten kaçınmaları gerekir.
Diğer taraftan en yaygın patoloji olan kısmi emilim bozukluğu yaşayan kişiler şeker oranı düşük gıdalar tüketilebilir. Fruktoz muhtevası yüksek olan yiyecekleri dahi kontrollü bir şekilde tüketebilirler.
Fruktoz muhtevası yüksek olan kimi yiyecekler:
- Kuru kayısı, hurma ve kiraz.
- Kuru erik ve atemoya meyvesi (şeker elması).
- Elma, armut ve üzüm.
Diğer taraftan fruktoz oranı düşük yiyeceklerden bazıları şunlardır:
- Papaya, avokado, Hindistan cevizi ve yer fıstığı.
- Fındık ve kestane.
- Enginar, patlıcan, pazı ve mantarlar.
- Süt, peynir ve yumurta.
- Taze et ve balık.
Tüm bu tekliflere karşın, bu şartlardan rastgele birinden muzdaripseniz, şahsi ihtiyaçlarınıza göre kişiselleştirilmiş bir diyete karar vermenize yardımcı olabilmeleri için bir uzman tavsiyesi almanız ehemmiyetlidir.

La entrada Kalıtsal Fruktoz İntoleransı ve Fruktoz Emilim Bozukluğu İçin Perhiz aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!