Kalça osteoartriti, bir eklemin her iki ucunda bulunan hiyalin kıkırdağın aşınmasına ve yıpranmasına verilen isimdir. Bu kıkırdak, diğerlerine karşı sürtünmeden savunmak için sonrakini kaplar ve bu arada rastgele bir yükün tesirini azaltır.
Travma, genetik bozukluk ve hem de eklemin yanlış kullanılması hasebiyle oluşan bir balanssızlık, eklemin, kıkırdaktan su sızdırmama maharetini azaltır. Bu vaziyet, eklemin, kemikler deforme olana kadar kademeli bir şekilde aşınmasıyla sonuçlanır. Bu da ağrıya ve hareketlilik kaybına yol açar.
Kalça osteoartriti – Nedenleri ve riziko etkenleri

Kalça osteoartritinin ortaya çıkmasına sebep olan çeşitli vaziyetlerden hala söz etmedik. Mesela kişiye osteoartritin kalıtsal olarak geçebileceği genetik etmen vardır.
Bilhassa vücut ağırlığını destekleyen bacağın daha alt bölümündeki malformasyonlar da bu duruma taban hazırlar. Bu yüzden, kilolu olmak kalçaya ve dizlere aşırı yük yükleyerek yozlaşma ihtimalini artırır.
Yoğun sporların yanı sıra kimi ağır işler de bilhassa kollarda ve bacaklarda osteoartritin ortaya çıkmasını teşvik edebilir. Bazı düşmelerde ve darbelerde de bir kırılma, eklemi yerinden çıkarabileceği için erken osteoartrit başlangıcına sebep olabilir.
Bu durum ekseriyetle 50-60 yaşın üzerindeki yetişkinlerde kendini gösterir. Ancak bazen gençlerde de görülür. Fakat bunlar istisnai vaziyetlerdir.
Okuyun: Osteoartrit Rehabilitasyonunu Destekleyen Alışkanlıklar
Kalça osteoartritinin semptomları
Ağrı en ehemmiyetli belirtidir ve çoğunlukla kasıklarda, uylukta veya uyluğun iç bölümünde ve hem de dizlerde kendini gösterebilir. Ağrı çoğunlukla aktiviteye bağlıdır ve asal olarak dinlenme ile deşarj olunur. Bu bir tür “mekanik ağrı” olsa da irinli eklem ağrılarından oldukça farklıdır.
Bunun nedeni enflamatuvar eklem ağrısının fiziksel olarak istirahat edilen dönemlerde dahi devam ediyor olmasıdır. Ayrı olarak her iki kalçayı da etkileyebilir ancak çoğunlukla bunlardan yalnızca bir tanesinde ağrı olur.
Kalça osteoartritinin bir başka belirtisi de hareketlilik kaybıdır. Bu, tipik günlük faaliyetleri yapmayı zorlaştırır.
Gelişimi herkeste değişik olsa da hem ağrı hem de sakatlık kademeli olarak ilerler. Topallık, kalça osteoartritinin bir başka belirtisidir ve her iki eklemi de etkilediğinde karakteristik bir vücut sallanması ile kendini gösterir.
Kalça osteoartriti etkinlik düzeyine bağlı olarak yıllar içinde kademeli olarak gelişir. Pek çok kişi uygun rehabilitasyonu izlemesi halinde normal bir hayat sürdürebilir.
Tanı
Doktorlar, hastaları, semptomları ve özellikleri ile ilgili sualler sorarak teşhis ederler. Bunun yanında kalça eklemini ve hareketlerini araştırırlar. Bu, çoğu uzmanın bir kişideki osteoartritin derecesini değerlendirme biçimidir.
Bunun yanı sıra tanıyı doğrulamak için bir kalça röntgeni çekerler. Röntgen sayesinde kalça osteoartritinin kapı araladığı tipik farklıkları gözlemleyebilirler. Bu, kalça ekleminde aşınma ve yıpranma belirtileri aramalarını ve durumun şiddetinin derecesini belirlemelerini sağlar.
Dejenerasyonun şiddetiyle semptomlar arasında direk bir ilişki yoktur. Bu yüzden çok yıpranmış bir kalça daha sert bile olsa ağrısız olabilir. Aynı şekilde bunun tersi de geçerlidir.
Rehabilitasyon

Osteoartrit rehabilitasyonunda, ağrıyı deşarj olmak ve fonksiyonel sakatlığı iyileştirmek amaçlanır. Bu yüzden, doktor, hastalarına belli ilaçlar yazmayı seçenek edebilir.
- Ağrı kesiciler en yaygın kullanılan ilaçlardır; ağrıyı azaltırlar ve eklem sertliğini iyileştirirler. Ayrı olarak en yaygın ağrı kesici asetaminofendir.
- Anti-enflamatuvarlar, nonsteroiddir ve ağrı daha akut olduğunda kullanılır.
- Kondroprotektörler, ekleme ait kıkırdağı oluşturan maddelerdir ve ağrıyı azaltırlar. Glukozamin ve kondroitin sülfat, bu grubun bir parçasıdır.
- Eklemler arası terapi veya infiltrasyonlar, eklemin içine anti-enflamatuvar maddelerin uygulanmasından oluşur. Çoğu vaziyette glukokortikoidler ve hyaluronik asit enjekte edilir.
Ayrı olarak doktor, daha sıhhatli bir hayat tarzı benimsenmesini önerecek ve gerekirse rahatsızlığı hafifletmek için soğuk kompres ve fizik rehabilitasyon uygulaması gibi bir takım tedbirlere müracaat etmeyi önerecektir.
Dr Alexandra Villa-Forte, “Soğuk uygulanması (sözgelişi buz) eklem irininin kapı araladığı ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.” diyor.
Bunu da okuyun: Obeziteyi Başlamadan Önlemek İçin Bu Besinleri Tüketin
Günlük rutin için iyi alışkanlıklar en iyi destektir
İyi postural (vücudun duruş şekli) hijyenin benimsenmesi ve sürdürülmesi, eklemi aşırı kullanmaktan veya hatalı bir şekilde kullanmaktan kaçınılması, düzenli olarak egzersiz yapmak, obeziteyi önlemek veya tersine çevirmek için tedbirler almak ve uygun ayakkabı giymek, kalça osteoartriti olan hastaların iyiliği için uzmanların en çok önerdiği tedbirlerden bazılarıdır.
Fiziksel aktivite uygulamasının kişiden kişiye farklık göstereceğini unutmayın. Bu yüzden, insanlar her vakit kendi doktorlarına müracaat etmelidirler.

La entrada Kalça Osteoartriti: Özellikleri ve Semptomları aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!