Kadınlarda hemofili bir kan problemidir, ve çok az sayıda olayda belirtiler ile beraber görülür. Bu vaziyet kan pıhtılarını değişmesi ile ortaya çıkan bir vaziyettir. Bu sebeple, bu insanlar kanamaya karşı çok hassastırlar.
Bu hastalık X kromozomu ile irtibatlı olması hasebiyle ne olur. Bu sebeple, bir çok kadın belirtisiz taşıyıcılardır ve erkeklerde ise bu vaziyeti daha fazla rastlanmaktadır.
Bu yazıda, size neden bu vaziyetin oluştuğunu ve muayenehane belirtilerinin neler olduğunu izah edeceğiz.
Kadınlarda hemofili nedir?
Kadınlarda hemofilinin özellikleri ve irsiyeti ile ilgili konuşmadan önce, bu vaziyetin ne olduğunu izah edelim. Bu durum X kromozomuna bağlı oluşan ve bir irsiyet yoluyla gelen bir genetik bozukluktur.
Genler pıhtılaşma etmenini kodlarlar, bu kodlar bilhassa VIII ve IX. etmenlerinde bulunurlar. Bu proteinler bir yaralanma sonrası kan pıhtılarının yarayı tıkamasına müsaade eder ve böylelikle kanama kontrol altına alınmış olur.
Bu durumda, bu iki etmenin alakalı proteini yeterince veya hiç sentezlemediğinde ne olur. Sırasıyla, içeriden veya dışarıdan bir yaralanma olduğunda, kan pıhtısının oluşması çok daha uzun vakit alır ve bu sebeple çok daha fazla kan kaybedilir.
Problem şudur ki, bu durumu yaşayan insanlar, en ufak bir çarpma veya sıyırmada şiddetli kanama görülmesine yatkındır. Aslında, iç kanama en endişelenilecek durumdur, zira bu durumda uzuvlar ve eklemler kanamaya bağlı olarak zarar görebilir.

Hemofili nedir ve kadınlarda neden sık rastlanmaz
Kadınlarda hemofili, önceden de burguladığımız üzere, ekseriyetle hiç belirti göstermeyen bir bozukluktur. Ancak, aslında kimi kadınlar erkeklere benzer şekilde belirtiler gösterebilir.
X kromozomu bu hastalığın taşıyıcısıdır. X kromozomu iki cinsiyet kromozomundan birisidir. Kadınlarda iki adet X kromozomu bulunurken, erkeklerde ise bir tane X ve bir tane de Y kromozomu bulunur. Erkek bir bebek, anneden X kromozomunu babadan ise Y kromozomunu alır.
Böylece, bir erkek hasarlı bir X kromozomuna(hemofili taşıyıcısı olan bu kromozom kalıtsal yolla anneden almıştır.) sahipse, hastalık dolaysız olarak görülecektir. Bu durum, 5000’de 1 oranında yeni doğan erkeklerde görülmektedir.
Ancak, kadınlarda, iki adet X kromozomu bulunmasından dolayı hastalık direkt olarak görülmeyecektir. Bir kadının belirti gösterebilmesi için her iki X kromozomunun da kalıtsal yolla bu hastalığı taşıyor ve tetikleyerek hemofiliye kapı aralaması gerekir.
Bu yazıyı da beğenebilirsiniz: Pıhtılaşma Problemleri: Kan Nasıl Pıhtılaşır?
Kadınlar en sık taşıyıcılardır
Kadınlar en sık hemofili taşıyıcılarıdır. Diğer bir söylemle, X kromozomlarından birinde değişmiş bir gene sahiplerdir. Çünkü diğer X kromozomu normaldir ve normalden daha az olmasına karşın pıhtılaşma etmeni çalışmaktadır.
Bu sebeple, sıhhatli bir insan gibi kanama meselesiyle başa çıkabilmektedir. Ancak, riziko bir çocuk sahibi olmak istediğinde, X kromozomunu kalıtsal yolla geçireceği için ortaya çıkmaktadır. Şayet, bu durum gerçekleşirse ve doğan çocuk erkek olursa, bebek bu hastalığı taşıyacaktır.
Belki bu yazıyı da alaka çekici bulabilirsiniz: Kan Transfüzyonları – Emelleri ve Prosedürleri
Kadınlarda hemofilinin neticeleri nelerdir ?
Kadınlarda hemofili ekseriyetle belirti göstermeyen (asemptomatik) olmasına karşın, bir takım vaziyetlerde belirtiler görülebilir. Sıklıkla erkeklere benzer şekilde görülür, diğer parametreler pıhtılaşma etkeninin imalatını etkiler.
Mesela, bir karaciğer hastalığı, gebelik veya stres vaziyeti varsa, bu etkenlerin rastgele birinde azalma görülebilir. Etken VIII ve IX un konsantrasyonu %60’a erişmiyorsa, iç kanama vaziyeti görülebilir.
Aslında, daha düşük konsantrasyonlarda, kanamanın olması daha da kolaylaşır. Bu sebeple, belirti gösteren bir kadında hemofili hafifi geçiren bir erkek ile benzer özelliktedir.
Çalışmalar gösteriyor ki, Bu rahatsızlığa sahip kadınlar operasyon sonrası kanamaya çok yatkınlardır. Ve çok ağır menstrüel veya doğum sonrası kanamalar görülür.

Hemofili için ne yapmalısınız
Bu vaziyetin belirlemesi sık karşılaşılır, zira bu vaziyet kadınların hayatını rizikoya atmaktadır. Bu sebeple, ailede hemofili geçmişi olan bir tarihçe varsa, bu vaziyet göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrı olarak, kan pıhtılaşma konsantrasyonu ölçülebilir. Gençlik veya küçüklük döneminde bu testin yapılması en ideal yoldur.
Kanamanın önlenmesi, negatif neticelerden bilhassa bir operasyon olunacaksa veya gebelik döneminde kaçınmak için kilit noktalardan biridir. Bu sebeple, doktorlar bazı çalışmalar ön hazırlıklar yapmaya ihtiyaç duyarlar.

La entrada Kadınlarda Hemofili: Hakkında Bilmeniz Şart olan Her Şey aparece primero en Sıhhate bir adım.
Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!