Holistik Sağlık Nedir ve Ona Neden İhtiyaç Duyulur? 2022
  • 03 Haziran 2022
  • 197

Holistik sağlık veya diğer adıyla bütünsel sağlık denildiğinde aklınıza genelde tütsülü odalar ve mor kristaller geliyorsa, yalnız değilsiniz. Çünkü holistik sağlık oldukça sansasyonel bir konu haline geldi.

Ancak bu düşünce tarzı sadece bir kesim insanın deneyimlerinin toplamını ifade ediyor. İnsanların karmaşık varlıklar olduklarını dikkate alırsak, sağlık konusunda da tek bir tanımlama olmadığını kabul etmemiz gerekir.

Holistik Sağlık Nedir?

İnsanlar holistik sağlıktan konuştuklarında genelde iki şeyden bir tanesini ifade ederler. Bu terim bazen alternatif tıp teriminin yerine kullanılır. Örneğin birisinin bir sağlık teşhisi varsa ve tedavi için doğal yöntemler arıyorsa, buna holistik tıp denilebilir.

Holistik sağlığın daha geniş bir tanımlamasında ise holistik yani bütünsel terimi tam anlamıyla kastediliyor. Yani sağlığın çeşitli yönleri arasındaki bağlantılar tanımlanıyorlar. Bu nedenle bir kişi, hayatının her alanında iyi değilse, iyi kabul edilmiyor. Bunun içerisinde sadece fiziksel sağlık yok. Pek çok uzman, zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığın bu terim içerisine eklenmesi gerektiği konusunda tartışıyor.

Holistik Sağlık Neden Bu Kadar Önemli?

Holistik sağlık terimi, sağlığa olan geleneksel bakış açımızdan ayrılan bir tanımlamaya sahip. Özellikle batı toplumlarında, sağlık genellikle fiziksel sağlıkla eşdeğer görülür. Sağlığı ise bir hastalığın yoksunluğu olarak tanımlarız. Ancak bu hikayenin sadece tek bir sayfası. Sağlık, bir bütünün parçasıdır ve tüm unsurları birbirinden ayrılmaz şekilde bağlıdır.

Örneğin stresi ele alalım. Stresin pek çok sağlık probleminin şiddetlenmesine sebep olduğu bilinen ve bilimsel olarak kanıtlanmış bir olgudur. Aşırı stresin duygusal etkisini tanımlayamayacak pek kimse de yoktur. Stresli olaylar, hayatınızın alakasız gibi görünen kesimlerinin duygusal ve sonunda da fiziksel sağlığınızı nasıl etkileyebileceğinin mükemmel bir örneğidir.

Holistik sağlığın etkileri günümüzde her alanda şirketler üzerinde etki yaratmaya başladı. Ev ve iş arasındaki çizgiler daha belirsiz hale gelirken, her zaman bilinen şu şey daha da görünür oldu: “işyerindeki siz” ve “evdeki siz” diye bir şey yoktur, sadece “siz” varsınızdır. Eğer işverenleriniz üretkenliği, yaratıcılığı ve inovasyonu arttırmak istiyorlarsa, artık bunu sağlıktan ayrı düşünemezler.

Holistik Sağlığın 7 Bileşeni

ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitüsü adı verilen kurum, holistik sağlığın altı boyutlu bir modelini ortaya koyuyor. Tanımladıkları temel bileşenler şöyle: zihinsel, fiziksel, duygusal, spiritüel, sosyal ve mesleki unsurlar. Optimum sağlığa çok yönlü bir yaklaşım sergilemek, tüm bir bireyi desteklemenin ve güçlendirmenin en iyi yolu.

Aşağıda genel sağlıkla alakalı bu alanların bazı açıklamaları var.

Zihinsel Sağlık

Zihinsel sağlık veya fitlik, genel sağlık için önemlidir. Zihinsel fitliğimiz, başkaları ile iletişim kurmamızı, eleştirel düşünmemizi ve kararları kolayca vermemizi sağlar. Sağlıklı bir zihin öğrenir ve büyür, anda kalır. Kötü bir fiziksel fitlik ise direncin ve strese karşı dayanıklılığın azalması anlamına gelir.

Fiziksel Sağlık

Fiziksel sağlık bazen hastalıklardan yoksun olmak olarak değerlendirilir. Ancak hasta olmamak tek başına çok fazla hayat kalitesi sağlamaz. Diğer yandan sağlıklı ve güçlü hisseden ama kronik hastalıkları olanlar da vardır. Fiziksel sağlık işaretleri arasında enerji, esneklik, güç, fitness, uyku ve beslenme var.

Duygusal Sağlık

Duygusal sağlık kendinizle ve başkalarıyla ilişkilerinizi etkiler. Stresli durumları nasıl yorumladığınızı ve duyguları yönetme kabiliyetinizi belirler. Ayrıca yardım isteme ve rahatsız edici duygularla kalabilme yeteneğinizi de iyileştirir. Bazı ülkelerde önde gelen ölüm sebebinin intihar olması, zihinsel ve ruhsal sağlığın toplum sağlığı için çok önemli olduğunu reddedilemez şekilde ortaya koyuyor.

Spiritüel Sağlık

Ruhani sağlık olarak da adlandırılabilen bu terim, kendinizden daha büyük bir şeyle aranızdaki bağı ifade eder. Spiritüel olarak sağlıklı olan insanlar, hayatta bir anlam ve amaç bulabilirler. Daha motive, daha dirençli olurlar ve dünyadaki yerlerini bilirler. Kötü bir spiritüel sağlığı olanların varoluşsal krizler yaşama ihtimalleri daha fazladır.

Sosyal Sağlık

Sosyal sağlık ait olma hissiyle güçlenir. Organizasyonlara katılmak, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek, başkalarına bağlanmış hissetmek gibi şeyler sosyal sağlığın parçalarıdırlar. Araştırmacılar güçlü sosyal ağları olanların daha uzun ve daha sağlıklı hayatlar sürdürdüklerini keşfettiler.

Mesleki Sağlık

Hayatımızın önemli bir kısmını işte geçiririz ve bu nedenle orada nasıl hissettiğimiz, hayatımızın geri kalanını etkiler. Mesleki sağlık unsurları arasında yaptığımız işten keyif almak ve kendimizi tamamlanmış hissetmek bulunuyor. Ayrıca kariyerinizde ilerleme ve gelişim olduğu hissi de buna eşlik ediyor.

Finansal Sağlık

Finansal sağlık bahsettiğimiz bu model içerisinde yer almasa da, pek çok başka sağlık profesyoneli, onun da kendine ait bir kategorisi olması gerektiğinden bahsediyor. 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre, finansal stres daha az üretkenlik, moral ve artan stres ile bağlantılı. Maddi durumu kötü olan insanların gelir ve harcamaları üzerinde kontrollerinin olmadığını hissettikleri belirtiliyor. Acil durumlarla başa çıkma konusunda endişe ediyorlar ve özsaygı problemleri var.

Holistik Sağlığa Erişmek İçin En İyi Uygulamalar

Holistik sağlık çözümlerini yaratmanın sonsuz yolu var ve bunun tek bir doğru cevabı yok. Hayatımızın farklı kesimlerinin birbiriyle nasıl kesiştiklerine dair farkındalığınız arttıkça, bir alanın diğerlerinden daha önemli hale geldiği anları fark edebilirsiniz. Bazen bir çözüm veya aktivite pozitif etkisinin gücünü kaybedebilir. Bu tüm-kişi odaklı sağlık yaklaşımını geliştirirken açık fikirli ve merhametli olun.

Aşağıdaki öneriler sağlığın bir öğesinin diğerleri üzerindeki etkilerini fark etmeye başlamanız için iyi yollardır. Hayatınıza en kolay katabileceğiniz maddeyle başlayın veya bunu sizin için işe yarayacak bir holistik yaklaşıma dönüştürmek için bir basamak olarak kullanın.

Gününüze Dinlenmeyi Katın

Yapmanız gereken pek çok şey olduğunu bilirken sakin oturmak zordur. Ancak dinlenmek sizi daha verimli, daha yaratıcı ve mutlu yapar. Yeterince dinlenmek, holistik sağlık için kritiktir. Kendinize ara vermek için bir alarm kurun. İşten uzakta olan zamanınızda sizi yaratıcılık ve ruhani olarak tekrar şarj edecek bir şeyler yapın.

Bir Koçla Çalışın

Bazen sağlığın farklı boyutlarının hayatınızın diğer kesimlerini nasıl etkilediğini görmek kolay olmayabilir. Bir sağlık uygulayıcısı, terapist veya koçla birlikte çalışmak, genel sağlığınız üzerinde en büyük etkiyi yaratmak için neleri değiştirmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olabilir.

Örneğin işyerinde çileden çıkmış hissediyorsanız, bunun sebebi yeterince ödeme alamamanız olabilir. Bu gerçek olabilir ancak bunun sonucunda ortaya çıkan finansal, sosyal ve duygusal sağlık problemlerinin mevcut hissinizden daha derin etkileri vardır. Sağlık veya yaşam koçunuz bu durumlarda ne yapacağınızı, kökendeki sebebi ve hedefe ulaşmanın yollarını bulmanıza yardımcı olabilir

Fiziksel ve Zihinsel Sağlık Arasındaki Bağlantıyı Anlamak

Fiziksel sağlığın duygusal ve zihinsel sağlığımız üzerinde büyük etkisi vardır. Yeterli uyku, düzenli egzersiz, doğru yeme alışkanlıkları ile fiziksel sağlığınıza özen göstermek, ruh halinizi ve bilişsel yeteneklerinizi iyileştirebilir. Holistik sağlığın diğer boyutlarını da hayatınıza katabilirsiniz. Örneğin bir arkadaşınızla spor yapabilir, bir kampanyayı desteklemek için koşulara katılabilirsiniz. Akupunktur, kayroprakti ve mindfulness gibi özbakım uygulamaları da tüm bedeninizi, zihninizi ve ruhunuzu beslemenin iyi yolları arasında yer alırlar.

İlişkilerinizi Besleyin

Sosyal sağlık, özellikle de bize ilham veren ilişkiler oluşturmak, bir ait olma hissi elde etmemizi sağlar. Başkaları tarafından algılanma şeklimiz, kendimizi anlamamızı da sağlar. Ortak hedefler, destek ve karşılıklı saygıya sahip ilişkiler oluşturmak için vakit ayırın. Bu ilişkilerin hisleriniz, yedikleriniz ve hatta kazandığınız para miktarı üzerinde bile kendine has etkileri olacaktır.

Açık Fikirli Olun

Yoga dersine, meditasyona veya Reiki seansına gitme konusunda şüpheleriniz mi var? Yine de deneyin. Yıllar önce insanlar hastalıkların başka bir insanın içindeki şeytanın diğerine geçmesiyle oluştuğuna inanıyorlardı. Bir şeyin nasıl işe yaradığını henüz anlamıyor olmamız, onu denememenin bir sebebi olmamalı. Size daha iyi hissettiriyorsa, devam edin.

Sevdiğiniz Bir Şey Yapın

İşyerindeki uğraşlar, kişisel ilişkiler ve profesyonel gelişim eğlenceye pek vakit bırakmıyor. Ancak yine de onu öncelik haline getirmek gerekiyor. Sadece sevdiğiniz için bir şeyi yapmaya devam etmek, yaratıcılığınızın sürmesine yardımcı olacaktır. Eğlenceli olan bir şeyi yapmaya vakit harcamak, işyerinde ne kadar etkili olacağınızla doğrudan bağlantılıdır.


Kaynak: https://www.aysetolga.com/holistik-saglik-nedir-ve-ona-neden-ihtiyac-duyulur

Bu içeriği paylaş