Hiperinsülinemi Nedir? 2021
  • 25 Ocak 2021
  • 323

İnsülin, değişik işlevlerini yerine getirebilmesi için kandaki ve dokulardaki şeker miktarını tertip eden, vücudumuzda çok ehemmiyetli bir yeri olan hormondur. Bu yüzden, kanda yüksek insüline rastladığımızda, hiperinsülinemi meselesi bizi bekliyor olabilir.

Normalde vücudumuzdaki insülin eksikliğinin veyahut hipoinsülineminin tesirinin, tip 1 diyabet hastası olan kişilerde ortaya çıktığında bilinmektedir. Ancak hiperinsülineminin yeterince bilinmemesi, teşhis konmasını zorlaştırmaktadır. Bu yüzden, bu yazımızda sizlere hiperinsülineminin ne olduğunu ve oluşumuna neyin neden olduğunu izah edeceğiz.

İnsülin Nedir?

Hiperinsülineminin ne olduğunu izahtan önce, insülinin nasıl çalıştığı konusunu gözden geçireceğiz. İnsülin, pankreasın beta hücreleri tarafından sentezlenen ve depolanan bir hormondur.

Yemekten sonra, besinler bağırsaktan geçip kana erişebilen minimal maddelere ayrılır. Bu maddelerden biri glikozdur; vücudumuzun enerji üretmek ve görevlerini yerine getirmek için kullandığını temel şekerdir.

Glikoz kana eriştiğinde depolanan insülini serbest bırakan beta hücrelerini aktive ederek pankreastan geçer. Bu insülin kana geçer ve glikozu kullanılabilmesi için dokulara yönlendirir. Bunun manası insülinin, glikoz düzeylerinin doğru savunmasından mesul olmasıdır.

Okumaya devam edin: Kan şekeri problemi için 5 bitkisel tarif

Kan şekeri veya glisemik indeks

Normalde diyabetli olmayan kişilerde kan şekeri düzeyi 70-110 mg/dl arasındadır. Kan şekeriniz çok yüksek veya çok düşükse, bu ciddi sıhhat meselelerine kapı aralayabilir. Bilinen anormal glikoz düzeyleri şu şekildedir:

  • Hiperglisemi: anormal derecede yüksek kan şekeri değeri.
  • Hipoglisemi: düşük kan şekeri değeri.
İnsülin

Hiperinsülinemi nedir?

Hiperinsülineminin belli bir tanımı yoktur. Çoklukla kanda bulunan insülin düzeyinin normalden daha fazla bulunması olarak tanımlanır. Çok çeşitli sebepleri vardır. Bunları aşağıda izah ediyoruz:

İnsülin Direnci

İnsülin direnci, tip 2 diyabet hastalarındaki artış göz önüne alındığında son senelerde güçlenen bir vaziyettir.

Yıllar süresince iyi şeker kontrolü olmadığında insülin yükselerek bu fazla şekeri dokulara taşır ve kan düzeylerini sabit meblağ. Ancak vücudumuz daha büyük miktarlarda insülin kullanmaya alışacaktır. Bu yüzden daha küçük miktarlara cevaplamayarak kendine bir direnç oluşturacaktır.

Direnci yerine koymak için vücut, kanda dolaşan insülinden daha fazla insülin üretecektir. Sonra hiperglisemili bir hiperinsülinemimiz olacaktır.

İnsülin direnci, hiperinsülineminin en yaygın nedenidir. Bu vaziyet bize, tip 2 diyabetle karşı karşıya olduğumuzu gösterir.

İnsülin üreten urlar

Hiperinsülineminin az bilinen yaygın nedenlerinden biri, insülinoma olarak da adlandırılan insülin üreten urlardır. İnsülinomalar, boyutları küçük olduğu ve görüntüleme testlerinde görülmeleri zor olduğu için teşhis edilmesi zor olan urlardır. İnsülinomaların takriben  %10’u kötü huylu urdur.

Kanda çok fazla insülin üreten ve insülin salgılayan pankreasın beta hücrelerinde üretilen urlardır. Bu hiperinsülinemi, kanda glikoz kalmayacak şekilde tüm glikozun dokulara taşınmasına kapı aralar ve bu şekilde hipoglisemi oluşur.

Hipoglisemi ciddi bir durumdur. Aşağıdakiler gibi ansızın çok belirti gösterebilir:

  • Sinirlilik hali,
  • Titreme,
  • Çarpıntı,
  • Terlemek,
  • Huzursuzluk,
  • Aç,
  • Soluk ten rengi vb.

Hipoglisemi çok bariz ise, glikozun en ehemmiyetli tüketicisi olan beyni etkileyebilir ve aşağıdaki farklıklara kapı aralayabilir:

Bu yüzden, bu semptomlardan kaçınmak için urun çıkarılması gerekmektedir. Ayrı olarak insülin, kişinin kilo almasına kapı aralayabilen bir büyüme etkenidir.

İnsülinomanın yeri çoğunlukla pankreastır. Ancak bazen pankreas dokusu konjenital olarak normal anatomik yerleşim yerinin dışında bulunur. Bunlara ektopik pankreas denir. Bu vaziyet teşhisi daha zor hale getirir. Neyse ki, insülinomalar insanlarda az rastlanılan bir vaziyettir.

Hiperinsülinemi

Dışarıdan verilen insülin

Hiperinsülineminin bir başka nedeni, enjekte edilerek verilen insülin olabilir. Bu iki vaziyette gerçekleşebilir:

  • Diyabet hastası bir kişi hata sonucu dokunarak kendine daha fazla insülin enjekte edebilir. Bu, önceden izah ettiğimiz gibi çok ciddi olan hipoglisemiye sahip olmanıza kapı aralar.
  • Yapay hipoglisemi: kişi şeker hastası olmadan kendiliğinden insülin enjekte eder. Bu, kişinin hasta görünmek için kendiliğinden ilaç verdiği veya kendini hasta etmesiyle bilinen Münchausen belirtisiyle ortaya çıkar.

Her iki vaziyette da, yüksek insülin düzeylerinde düşük kan şekeri düzeylerine rastlayabiliriz ancak bu insülin vücut tarafından üretilen insülin değildir, dışarıdan enjekte edilmiştir.

Bunu da okuyun: Çocuklarda Normal Glikoz Düzeyleri

Hiperinsülinemi ile ilgili ehemmiyetli ipuçları

Hiperinsülineminiz varsa, en sık rastlanılan vaziyet insülin direnci ile karşı karşıya kalmamızdır. Bu kanınızda çok fazla miktarda şeker olacağı mananına gelir. Diyabete kapı aralamasıyla hiperglisemi tehlikelidir. Kardiyovasküler sisteminize zarar verir. Bunun dışında, önceden de söylediğimiz gibi, insülin bir büyüme etkenidir ve urların büyümesine yardımcı olur.

Bu yüzden sıhhatli bir hayat sürmek istiyorsanız şekerinizi kontrol faktörüz gerekir. Şekeri iyi kontrol edemiyorsanız, doktorunuz bunu kontrol altına almak için bir takım rehabilitasyon metotları önerecektir. Şayet hipoglisemi semptomlarınız varsa, vaziyetin ciddiyetine göre bir doktora görünmeniz gerekebilir.

Kan Şekeri Düzeyinizin Çok Yüksek Olduğunun 7 Göstergesi Kan Şekeri Düzeyinizin Çok Yüksek Olduğunun 7 Göstergesi Kan şekeri düzeyinin yüksek olması dikkat edilmesi şart olan suskun bir hastalıktır. Hızlı bir şekilde şart olan tedbirler alınmazsa diyabete sebep olabilir. Daha fazla oku »

La entrada Hiperinsülinemi Nedir? aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş