Hantavirüs Enfeksiyonları: Bilmeniz Gerekenler 2021
  • 28 Temmuz 2021
  • 249

Şu anda içinde bulunduğumuz vaziyet sebebiyle tüm dünya alarma geçmiş ve bu durumun tekrarlanmasından korkarak olayları belgelemeye başlamıştır. Netice olarak, hantavirüs enfeksiyonları gittikçe daha popüler bir araştırma konusu haline geldi.

Hantavirüsler, dünya çapında değişik kemirgen türlerinde bulunan bir virüs ailesidir. Bu virüsün insan enfeksiyonları nadir olmasına karşın, bu tür virüslerin görülme sıklığı artıyor ve bu da nüfusu endişelendiriyor.

Bu virüs kemirgenlerin idrarında ve dışkısında bulunur. Dolayısıyla bir kişinin enfekte olabilmesi için bu hayvanlarla ve onların dışkılarıyla temas etmesi gerekir. Bu enfeksiyon iki tip belirtiye kapı aralayabilir: Pulmoner ve renal.

Uzmanlar, iki belirtisi da seyyarenin bir takım bölgelerinde diğerlerinden daha net bir şekilde tanımladılar. Bu yazıda, hantavirüs enfeksiyonları ile ilgili bilmeniz şart olan her şeyi izah edeceğiz.

Alakanızı çekebilir: Kampilobakter Enfeksiyonların Özellikleri

Hantavirüs enfeksiyonları nerede oldu?

Söz ettiğimiz gibi, hantavirüs enfeksiyonları oldukça nadirdir. Öncelikle 1993’te Amerika Birleşik Devletlerinde saptadı. Tipik olarak, tek bir ülkede sporadik veya izole olaylar alana gelir.

Bunun nedeni, virüsün asal olarak enfekte kemirgenlerin dışkılarıyla temas yoluyla dağılmasıdır. Arjantin, Patagonya’da olduğu gibi, nadir de olsa, insandan insana bulaşarak oluşan salgınlar olduğuna değin raporlar var. Sahiden de, virüs, onu içeren havanın solunmasıyla da dağılabilir.

Çok fazla tozun olduğu bölgelerde bunun bu virüsün bulaşmasını desteklediğine değin ispat eder var. Belirttiğimiz gibi, hantavirüs ekseriyetle ürettiği muayenehane belirtiye göre ayırt edilir.

Bu yüzden, Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya çıkan hantavirüs pulmoner belirti üretti. Kanada ve diğer Amerika ülkelerinde olaylar yaşandı. Diğer taraftan, diğer bölgelere de dağılmasına rağmen, hantavirüs böbrek sendromu, Avrupa, Çin ve Kore’de ana tipti.

pulmoner sendrom

Enfeksiyon hangi semptomları üretir?

Hantavirüs enfeksiyonları ekseriyetle ani ateş ve baş ağrısı gibi yaygın semptomları gösterir. Enfeksiyon genellikle virüsle temastan takriben 2 hafta sonra ortaya çıkar.

İshal, kusma ve yaygın adale ağrısı da yaygındır. Semptomların 15 güne kadar devam ettiği olaylar belgelenmiş olmasına rağmen, semptomlar genellikle 4 ila 5 gün sürer.

Bu semptomlara ek olarak, hantavirüs enfeksiyonları pulmoner belirti veya renal belirtiye kapı aralayabilir. Pulmoner belirti gelişen kişilerde semptomlar koronavirüs enfeksiyonuna benzer.

Başka bir deyişle öksürük ve soluk darlığı görülür. Olayların takriben yarısında ölümle sonuçlanan ciddi bir durumdur. Bu, akciğerlerin çevreninde sıvı birikmesi nedeniyle oluşur ve bu da akciğer kapasitesini ciddi şekilde etkiler.

Alakanızı çekebilir: Böbrekleriniz Ne Yapar?

Böbrek sendromu

Renal belirti geliştiren hantavirüsü olan kişiler arasında, farklı şiddet düzeyleri de vardır. Kimi insanlar çoklukla hafif ve hemen hemen asemptomatik bir enfeksiyona sahiptir.

Bununla beraber, semptomların daha şiddetli hale geldiği durumlar vardır. Kan basıncında bir düşüş yaşanır ve bunun neticeninde böbrek yetmezliği gelişir. Bu durumlarda, idrarda kan bulmak yaygındır.

böbrekler

Hantavirüs enfeksiyonları nasıl teşhis ve rehabilitasyon edilir?

Bu enfeksiyonu teşhis etmek için hastanın tıbbi geçmişini teferruatlı olarak bilmek çok ehemmiyetlidir. Hekim, hastanın kemirgenlerin çok olduğu bir bölgede mi yoksa kemirgen dışkılarıyla temas halinde mi olduğunu bilmelidir.

Dahası, doktorlar çoklukla virüsün varlığını kontrol etmek ve ayrı olarak böbrek veya akciğer meseleleri olup olmadığını görmek için bir kan testi yaparlar. Tedavi semptomlara bağlı olacaktır.

Genel olarak konuşursak, pulmoner sendrom genellikle oksijen ve mekanik ventilasyon gerektirir. Renal sendrom durumunda bazen diyaliz gerekir. Bununla beraber, hepsi enfeksiyonun ciddiyetine ve duruma göre verilen tıbbi kararlara bağlıdır.

Akciğer Sıhhatini Düzeltmek Olası mü? Akciğer Sıhhatini Düzeltmek Olası mü? Akciğerler hem akut hem de kronik hasar görebilir. Ancak rehabilitasyon tekniklerindeki gelişmelerle akciğer sıhhatini düzeltmek olası. Daha fazla oku »

La entrada Hantavirüs Enfeksiyonları: Bilmeniz Gerekenler aparece primero en Sıhhate bir adım.

Bu içeriği paylaş