Gebe bir kadının anatomik özellikleri bu üriner enfeksiyonu desteklediğinden, gebelikte sistit çok yaygındır. Uzmanlar, gebe kadınların %5 ila 10’unun bu vaziyetten muzdarip olduğunu düşünmektedir.
Bunun nedeni rahim büyüklüğünün artmasının mesanenin sıkışmasına kapı aralamasıdır. Bu, sıvıların tutulmasına ve bununla beraber patojenlerin gelişmesine katkıda bulunur. Ayrı olarak, idrarda glikoz varlığı da bununla birlikte artarsa, bakteriler daha fazla substrat ile büyür.
Okumaya devam edin: Böbrekleriniz Ne Yapar?
Sistit Belirti ve Semptomları Nelerdir?
Gebelikte sistit, gebe olmayan kadınlarda görülen sistit ile aynı semptomlara kapı aralar. En karakteristik tezahürü, idrar yaparken yaşanan bir yanma hissidir – bu vaziyet bu hastalıktan etkilenen kişilerin yanma, ağrı, tahriş veyahut rahatsızlık olarak tanımladığı bir vaziyettir.
Çok sık, ancak küçük miktarlarda idrar yapmayı içeren pollakiüri isimi ile bilinen bir semptomun olması da çok yaygındır. Yalnızca bir takım vaziyetlerde idrar hacminde bir artış olarak tanımlanan poliüri alana gelir.
Aynı şekilde, gebelikte sistit yaşanmasının noktüriye veyahut uyuduktan sonra geciktirilemez bir idrara çıkma ihtiyacına kapı aralaması da yaygındır. Bu problemden muzdarip olan pek çok kadın, idrarlarını yaptıktan hemen sonra, idrara çıkmaya devam etmek istediklerini ancak bunu yapamadıklarını da belirtmektedir.

Gebelikte Sistit İçin Hane İlaçları
Tüm idrar yolu enfeksiyonları fetüs için tehlikeli olabileceğinden, gebelik esnasında sistit belirler edilmez rehabilitasyon edilmelidir. Bir doktora görünmenin ve doktorun direktiflerini takip faktörün yanı sıra, yardımcı olabilecek birkaç hane rehabilitasyonu de vardır.
Sıvı Alımını Arttırmak
JAMA İç Hastalıklarında yayınlanan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yürütülen bir çalışma, günlük sıvı alımının arttırılmasının sistitin tekrarlama rizikonunu %50’ye kadar azaltabileceğini göstermektedir. Doktorlar, zehirli maddelerin salınmasını hızlandırmak için günde iki ila üç litre arasında su içmenizi önermektedir.
Hidrasyon her vakit, ancak bilhassa gebelik aylarında, ehemmiyetli bir konudur. Şayet kadın sıcak abuhavalarda yaşıyorsa veyahut gebeliğin büyük bir bölümünü yaz esnasında geçiriyorsa, yeterince su içmesi çok ehemmiyetlidir!
Sık Sık İdrara Çıkmak
Böbrekleri aktif tutmak ve mesaneyi düzenli olarak boşaltmak, gebelikte sistiti önlemeye yardımcı olur. Bunun nedeni, artık idrarın tamamiyle boşaltılmaması hasebiyle birikmesi vaziyetinde bakteriyel kontaminasyon dolayısıyla enfeksiyon rizikosunun artmasıdır.
Hiçbir şartta idrar tutulmamalıdır. Bu vaziyetin aşırı bir biçimi, sıvının dışarıya akışının engellendiği bir vaziyet olan akut gebelik retansiyonudur.
Probiyotik Almak
Çok sayıda çalışma, laktobasil içeren probiyotiklerin vajinal florayı yine doldurmada tesirli olduğunu ispat etmiştir. Bu, mikrobiyotayı stabilize eder ve Escherichia coli, Proteus mirabilis, Staphylococcus saprophiticus ve Klebsiella pneumoniae gibi patojenlerin gelişimini önler.
Bu, gebelik esnasında sistitin ortaya çıkmasını önler. En iyisi, bunları antibiyotikler ile yapılan ilk rehabilitasyon ile beraber almak ve daha sonra tekrarlamaları önlemek için düzenli olarak almaya devam etmektir.
Kızılcık Suyu İçmek
Çeşitli çalışmalar, kızılcıkların büzücü ve antiseptik özelliklere sahip olduğuna işaret etmiştir. Bakterilerin idrar yolunun duvarlarına yapışmasını önledikleri için gebelikte sistit yaşanmasını önlemek için uygun bir seçimdirler.
En çok önerilen metot yarım bardak kızılcığı bir bardak suda sıvılaştırmak ve bu suyu sabahları, 10 gün süresince içmektir. Bugün piyasada ticari formülasyonlar dahi bulmak olasıdır.
Bu yazımız da alakanızı çekebilir: Kızılcık Suyu İçmek Vücuda Ne Gibi Yarar Sağlar?
C Vitamini Alımını Arttırmak
İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemek veyahut rehabilitasyon etmekte C vitamininin etkinliği ile ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bununla beraber, bir takım araştırmacılar, bu maddenin idrarı asitlendirmeye katkıda bulunduğunu ve bunun da bu meselesi yaşayan insanlara yardımcı olacağını belirtmektedir.
Sıhhatli bir yetişkinde günlük tüketim 75 ila 90 miligram arasında olmalıdır. Sistiti olan insanlarda ise endikasyon daha fazladır, ancak buna doktorun karar vermesi gerekir.
Gebelikte Sistit Nasıl Engellenir
Gebelikte sistiti önlemenin en iyi yolu böbrekleri aktif tutmak, uygun bir şekilde beslenmek ve doğru hijyen tedbirlerini uygulamaktır. Antibiyotik kullanmak zorunda kalmaktansa sistitin ortaya çıkmasını önlemeye çalışmak her vakit en iyisidir.
Hijyenik Tedbirler
İdrar yaptıktan sonra genital bölgeyi uygun şekilde temizlemek ehemmiyetlidir. Kalan rastgele bir dışkı maddesinin vajinaya girmesini önlemek için temizlik önden arkaya yapılmalıdır.
Ayrı olarak çok sıkı olmayan pamuklu iç çamaşırları kullanılması da önerilir. Cinsel ilişkiden önce ve sonra idrar yapmak da en iyisidir.

Yiyecek ve İçecekler
Gün içinde yeterince su içmek ve idrar yapma dürtüsünü her hissettiğinizde mesanenizi tamamen boşaltmak kolay tedbire önlemleridir. Emel, böbrekleri aktif tutmak ve artık idrar kalmasından kaçınmaktır.
Diğer taraftan, şeker açısından zengin olan ve içkili içeceklerden kaçınmak, bakteri kolonizasyonunu destekleyen etmenleri azaltacaktır. Aynı şekilde, baharatlı, yağlı ya da kızarmış yiyecekleri düzenli olarak yemekten de kaçınmanızı öneririz. Bunun yerine, su itibariyle zengin sebzelerin ve kızılcık gibi kırmızı meyvelerin beslenme düzeninizdeki varlığını arttırın.
Hamilelikte Sistit Gelişiminin İzlemesi
Şayet idrar yaparken ağrı veyahut yanma enfeksiyondan sonra geçmeye başlarsa bu bir iyileşmedir. Diğer taraftan rahatsızlık artarsa, idrara çıkma sıklığı artarsa ve idrar garip görünüyorsa, bu, vaziyetin kötüleştiği mananına gelir. Bu vaziyet en kısa müddette hekime bildirilmelidir.

La entrada Gebelikte Sistit Hane İlaçlarıyla Nasıl Rehabilitasyon Edilir aparece primero en Sıhhate bir adım.
Önemli
Blog içerisinde yer alan tüm içerikler bilgilendirme amaçlıdır. İlaç veya ürün tavsiyesi değildir. Yaşadığınız hastalıklarla ilgili doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç veya ürün kullanmayınız!