Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar? 2021
  • 18 Mart 2021
  • 386

Sabah bulantıları gebe kaldıktan bir kaç hafta sonra başlayabilirler ve gebeliğin ilk işareti olabilirler. Gebelikte mide bulantıları genelde ilk trimesterin bir noktasında ortaya çıkarlar ve 14-16 hafta civarında geçerler.

Gebeliklerin %70’inden fazlasında bir noktada mide bulantısı yaşanır. Kimi olaylarda bulantı ve kusma hafif olabilir ancak bazılarında günlük hayatı bozacak kadar ağır da olabilir.

Ne Vakit Başlar, Doruk Yapar ve Geçer?

Sabah bulantıların adetin geciktiği dönem kadar erken bir dönemde ortaya çıkabilirler. Genelde ilk trimesterde 9. haftadan önce ortaya çıkar. İsiminin sabah bulantısı olmasına rağmen günün rastgele bir hatıranda ortaya çıkabilir.

Sabah bulantıları genelde erken gebelik döneminde gittikçe daha ağır hale gelirler, ilk trimesterin nihayetinde doruk yaparlar ve 14-16 hafta civarında iyileşmeler görülür. Ancak gebeliklerin %10-20’sinde bulantı ve kusma 20. haftanın da ötesine geçer.

Seyrek de olsa gebelerde ağır mide bulantısı ortaya çıkabilir ve bu tüm gebeliklerin %0.3-3’ünde ortaya çıkar. Gebelik süresince devam edebilir ve ikinci trimesterde daha kötü hale gelebilir.

Nasıl Hissettirir?

Sabah bulantıları herkes için farklıdır. Belirleyebileceğiniz bir takım belirtiler şöyle:

  • yoğun bulantı
  • kusma
  • mide ağrısı ve sancıları
  • baş dönmesi ve düşük enerji

Pek çok insan belli gıda ve kokuların mide bulantısını tetiklediğini fark ediyor.

Bulantı düzenli kusmaya neden olacak kadar ağır olduğunda, idrarda koyu renk, çok az idrar yapma, susuzluk ve baş dönmesi gibi dehidrasyon belirtileri de ortaya çıkabilirler.

Şayet bu belirtiler ortaya çıkarlarsa ve sıvıları midenizde tutamıyorsanız, hemen doktorunuzu aramak ehemmiyetli. Rehabilitasyon olmazsa dehidrasyon tehlikeli hale gelebilir.

Sabah Bulantısı Kötü Müdür?

Çoğu insan için mide bulantısı bir gebelik meselenine işaret etmez ve bebeğin sıhhatsiz olduğu mananına gelmez. Bir takım çalışmalarda sabah bulantılarının pozitif bir işaret olabileceği de belirtiliyor.

2000 seneninde yapılan daha önceki bir çalışmanın yazarları, sabah bulantılarının savunucu olabileceğini belirtiyorlar zira insanların enfeksiyon rizikosu doğurabilecek gıdalardan kaçınmalarına neden olabiliyor.

Başka çalışmalarda ise sabah bulantıları yaşayan insanlarda gebelik kaybı rizikosunun daha az olduğu ve böylelikle sıhhatli bir gebeliğin işareti olabileceği belirtiliyor.

Sabah Bulantılarını Önleyebilir Misiniz?

Sabah bulantılarını önlemenin garanti bir yolu yok. Ancak belirtilerin sıklık ve şiddetini azaltmak için bir takım teknikler var. Amerikan Kadın Doktorları ve Jinekologları Koleji şunları öneriyor:

  • gebelikte önce ve gebelik esnasında prenatal vitaminler almak
  • B6 vitamini almak
  • gebelikte tüketimi güvenli olan antihistamin doxylamine almak
  • düşük kan şekerini önlemek için daha küçük ve düzenli öğünler tüketmek
  • protein alımını arttırmak
  • dehidrasyonu önlemek için yeterince sıvı almak
  • sabah bulantılarını tetikleyen şeylerden olası olduğunca kaçınmak

Şayet et veya balık tüketmiyorsanız, yumurta ve peynir tüketimi ile protein alımınızı arttırmaya çalışın. Kuruyemişler, tofu, kinoa gibi protein kaynakları da bitkisel beslenenler için uygun olabilirler. Protein shakeler de vegan ve vejeteryanlara uygun olabilirler.

Bazı vitaminlerdeki demir de mide ağrısına neden olabilir. Bu vaziyet ortaya çıkarsa, doktor veya ebenize sorarak başka bir vitamin önermesini isteyebilirsiniz.

Gebelikte Mide Bulantısı ile Nasıl Başa Çıkmalı?

Bazı taktikler sabah bulantıları ile mücadeleyi daha kolay hale getirebilirler. Şunları tecrübeniz teklifliyor:

  • Uyanınca hemen yemek: Sabah uyanır uyanmaz kraker veya kuru bir şeyler yemek kan şekerini yükseltebilir ve böylece aç karnına dolaşmanız gerekmediğinden bulantıyı azaltabilir.
  • Zencefil: Zencefil çayı, sakızı veya şekerlemesi bulantıları hafifletebilir. Zencefil çayı yapmak için taze zencefili rendeleyip kaynar suda demleyebilirsiniz.
  • Hafif gıdalar: Bir takım insanlar bulantı hissettiklerinde hafif gıdalar yemeyi seçenek ediyorlar. Muz, pirinç, elma sosu, tost ve çay gibi ürünlerin sindirimi kolaydır ancak sizin için doğru olan gıdayı bulmak biraz tecrübe yanılma gerektirebilir.
  • Ağız bakımı: Sık sık kusmak dişlere zarar verir ve bu yüzden bulantılarınız varsa onlara iyi bakmanız gerekir. Bir çay kaşığı yemeklik sodayı bir bardak suda çözündürüp bu solüsyonu kustuktan sonra ağzınızı temizlemek için kullanabilirsiniz.
  • Olasıysa yardım almak: Sabah bulantıları işe gitmek ve çocuklara bakmak gibi günlük işlerinizi yapmanızı zorlaştırabilir. Akraba ve arkadaşlarınız bir takım vaziyetlerde yardımcı olabilirler ve sabah bulantılarında haneye yakın olmak idarenine yardımcı olabilir.

Şayet hane çözümleri başarısız olursa ve bulantı ağırsa, doktorunuzdan bulantı karşıtı ilaçlar yazmasını isteyebilirsiniz.

Riziko Etkenleri

Bir takım etkenler kişinin bulantı rizikonunu ve şiddetini arttırabilirler. Bunlar arasında şunlar var:

  • gebeliğinde ağır bulantı yaşamış yakın akrabaların olması
  • evvelki gebelikte yoğun bulantılar yaşamış olmak
  • kız çocuğuna gebe olmak
  • migren veya vertigo geçmişinin olması

Şayet bu konuda bir yatkınlığınız varsa doktorunuzu bilgilendirmek ehemmiyetli.

Ne Vakit Doktora Görünmeli?

Gebelik devam ederken ağır sabah bulantılarını kontrol etmek zorlaşabilir. Bu nedenle gebeliğin erken dönemlerinde bu konuyu doktorunuzla konuşmak, bilhassa de günlük hayatınıza çok tesir ediyorsa ehemmiyetli.

Şayet doktorun yazdığı analiz eder yararlı olmazsa, takibe gitmeli ve diğer seçenekleri sormalısınız. Şunlar olursa hemen acile gidin:

  • kusma çok ağırsa ve sıvıları midede tutamıyorsanız
  • dehidrasyon işaretleri varsa
  • kaza veya yaralanmadan sonra bulantı veya kusma ortaya çıkarsa

Netice Olarak

Sabah bulantıları çok yaygındırlar ve genelde gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkarlar. Pek çok insan için bu durum gebeliğin en zor bölümüdür. Ancak rehabilitasyon ve taktikler ile bulantı önlenebilir veya başa çıkması daha kolay hale gelebilir.

Sabah bulantıları genelde ilk trimesterin sonuna doğru geçerler fakat az sayıda insanda daha uzun sürebilir. Doktor veya ebe belirtilerin rehabilitasyonu ve idaresi ile ilgili yardımcı olabilir.

Şayet dehidrasyon belirtileri varsa ve sıvıları midede tutamıyorsanız acil yardım gerekebilir.

Gebelikte mide bulantısı ne vakit başlar? yazısı ilk önce Ayşe Tolga İyi Hayat üzerinde ortaya çıktı.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.

Bu içeriği paylaş